Wat is slimme verlichting?
De meeste vernieuwingen in verlichting situeren zich tegenwoordig in het ‘slim’ maken van de lampen. Denk hierbij aan apps, sensoren, scenario’s instellen … We overlopen wat er zoal is.
Intensiteit en helderheid
Bij heel wat ledlampen die vandaag op de markt zijn, kan je zelf de kleur en de wittint bepalen, net als de helderheid en intensiteit. Zo kan je het licht perfect aanpassen aan de kamer en activiteit, of zelfs aan de kleur van een zetel, een film of een game. Zowel ledgloei-/filament- als -chiplampen kan je mogelijk ook dimmen.
Aansturen op verschillende manieren
Vandaag kan je de ledverlichting ook mogelijk aansturen via een bestaande schakelaar, een draadloze (dim)schakelaar en/of afstandsbediening, een app op de smartphone … Dergelijke slimme verlichting bestaat nu bovendien zowel voor buiten als binnen.
Via sensoren
Een andere mogelijkheid is dat slimme ledlampen automatisch worden in- en uitgeschakeld indien sensoren beweging merken. Interessant bijvoorbeeld om ’s nachts de gang te verlichten, in het geval dat de kinderen naar het toilet moeten, of buiten om inbrekers af te schrikken. De verlichting schakelt in bij beweging, of vanaf een bepaalde hoeveelheid daglicht. Of je kiest voor continu licht (al dan niet met timer), standbylicht …
Via de smartphone
Sommige slimme ledlampen kunnen ook connectie maken met een smartphone of draadloze schakelaar via wifi en een gateway, of via Bluetooth met een app op je smartphone, zonder tussenliggende gateway.
Via je eigen stem
Meerdere fabrikanten bieden ook slimme ledverlichting aan die je kan aansturen via voice control. Dit is vooral interessant voor wie op zoek is naar een compleet smarthomesysteem.
Scenario's
Bij bepaalde fabrikanten kan je de de lichten op bepaalde tijdstippen laten branden, bijvoorbeeld als je op bepaalde momenten van de dag de indruk wil wekken dat er iemand thuis is wanneer je op reis bent. Of je kan de verlichting thuis automatisch laten inschakelen, wanneer je ’s winters bijna thuis komt.
Je kan bij bepaalde merken ook je lampen met andere elektronische apparaten laten praten via communicatieplatformen. Zo kan je bijvoorbeeld de zonweringen laten neergaan wanneer de zon te hard schijnt, waarop die met uw verlichting communiceert om het licht helderwit te laten schijnen.