DomoticaPremium

Hoe stel je een lichtplan op?

Wil je graag dat je huis op de juiste manier verlicht is en dat je makkelijk de juiste sfeer kan creëren, dan stel je het best een lichtplan op. Zo'n lichtplan is onlosmakelijk verbonden met de algemene inrichting van een kamer. Wanneer je nieuwe meubels kiest of een kleine verbouwing doet, is een lichtplan dan ook een handige leidraad. Idealiter stel je die samen met een lichtexpert samen. Waarmee moet je rekening houden op dat lichtplan?

TIP
Om je lichtplan op te stellen is het niet enkel belangrijk om de zien hoe en waar je licht in je woning zal brengen maar ook hoeveel licht je precies nodig hebt. Dat wordt meestal bepaald door de waardes Lumen en Lux. Lees er hier meer over.

 

Alles over de verlichting in je woning
5 artikels
Alles over residentiële verlichtingOntdek ons digitaal magazine over residentiële verlichting
Lees magazinechevron_right

Hoofdverlichting

hoofdverlichting lichtplan

Begin in je lichtplan altijd met de hoofdverlichting. Voorzie een indirecte of diffuse lamp die de wanden en het plafond voldoende verlicht. Dit verlichtingselement moet in principe het daglicht kunnen vervangen. In woon- of slaapkamers kan je er maar beter voor zorgen dat die hoofdverlichting ook dimbaar is.

 

Werkverlichting

direct licht lichtplan

Werkverlichting is belangrijk in het lichtplan, en ook in de woonkamer geen overbodige luxe, denk maar aan de verlichting boven de eettafel of de leeslamp bij de sofa. Ook boven de salontafel is het handig om voldoende verlichting te hebben.

Bij werkverlichting moet je er vooral op letten dat ze effectief is. 300 lux is hier een goede richtlijn. Wie spots heeft, plaatst best meerdere spots boven de tafel om voldoende licht te hebben. Positioneer de lichtbronnen ook zodat ze geen schaduwen werpen op je werk. Een rechtshandige persoon plaatst een bureaulamp dus links.

 

Accentverlichting

direct accent  lichtplan

Vervolgens plan je na de werk- en hoofdverlichting de accentverlichting. Licht met spotjes enkele blikvangers uit: kaders, kunstwerken of souvenirs die wat extra aandacht verdienen. Je kan ook voor een opvallend lichtobject zorgen om de aandacht te trekken.

 

Opvullers

diffuus filler opvuller lichtplan

Tot slot plan je de zogenaamde opvullers. De al te donkere hoeken van de kamer voorzie je van het nodige licht. Gebruik bij voorkeur indirect of diffuus licht als opvulling. Hier bewijzen staande lampen of tafellampen meer dan hun nut.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine