Alles over de verlichting in je woning
Verlichting wordt vaak stiefmoederlijk behandeld, maar is toch zowat de belangrijkste sfeermaker voor elk interieur. Ongeacht van welke stijl je houdt: het komt erop aan een evenwicht te vinden tussen een intiemere sfeer enerzijds en voldoende functionele verlichting anderzijds. Daarvoor maak je gebruik van verschillende soorten verlichting en verschillende types lampen. We helpen je bij de keuze!
Soorten verlichting: direct, indirect of diffuus?
Hoe kies je de lampen voor je woning?
Wat is slimme verlichting?
Alles over buitenverlichting
Hoe wordt een lichtplan opgesteld?
Hoe plaats je zelf een voorlopige lamp?
Hoe plaats je zelf een armatuur?
De geschikte armatuur kiezen: tips en inspiratie
Inspiratie: 3 armaturen die je zelf kan maken
Soorten verlichting: direct, indirect of diffuus?
Met direct licht gebruik je een lamp om een bepaalde plaats rechtstreeks te verlichten. Het licht wordt daarvoor gericht met behulp van een reflector. Bij indirecte verlichting zorgt de lichtbron niet rechtstreeks maar via weerkaatsing op de wand of het plafond, voor klaarte. Dit zorgt voor een ruimere verspreiding van het licht. Diffuus licht is licht dat door middel van een diffusor in alle richtingen verspreid wordt. De diffusor, bv. gematteerd glas of een lampenkap, egaliseert, tempert en filtert het licht.
Hoe kies je de lampen voor je woning?
Voor het juiste licht op de juiste plek heb je de gepaste lamp nodig. Tegenwoordig komt dat in essentie neer op een ledlamp. Als je lampen kiest of vervangt, dan moet je echter nog letten op een aantal technische zaken. Lampvorm, fitting, kelvin, lumen … We zetten alles voor je op een rijtje.
Wat is slimme verlichting?
De meeste vernieuwingen in verlichting situeren zich tegenwoordig in het 'slim' maken van de lampen. Denk hierbij aan apps, sensoren, scenario's instellen … We overlopen wat er zoal is.
Alles over buitenverlichting
Tuinverlichting vervult veel functies. Tijdens de zomeravonden kan een juiste verlichting voor een aangename sfeer zorgen, waarbij je tot diep in de nacht kan genieten van je tuin. Maar ook in de winter heeft verlichting haar functie. Een goed gerichte spot kan de kale takken van een boom een magisch effect geven, verlichting aan de voordeur en de oprit verwelkomt je gasten … Weet ook: een goed verlichte tuin verhoogt de veiligheid. Je vindt zelf makkelijker je weg én dieven worden afgeschrikt.
Hoe wordt een lichtplan opgesteld?
Wil je graag dat je huis op de juiste manier verlicht is en dat je makkelijk de juiste sfeer kan creëren, dan stel je het best een lichtplan op. Zo'n lichtplan is onlosmakelijk verbonden met de algemene inrichting van een kamer. Wanneer je nieuwe meubels kiest of een kleine verbouwing doet, is een lichtplan dan ook een handige leidraad. Idealiter stel je dat samen met een lichtexpert samen. Waarmee moet je rekening houden op dat lichtplan?
Hoe plaats je zelf een voorlopige lamp?
Tijdens verbouwwerken hang je uiteraard geen decoratieve armaturen op. Als er al een elektrische aansluiting is, heb je echter snel een voorlopige lamp gefikst. Liggen er nog geen elektriciteitskabels, dan is een draadloze werflamp op batterijen of een werflamp die je met een verlengkabel op de werfkast aansluit de enige optie.
Hoe plaats je zelf een armatuur?
Je verbouwwerken zijn afgerond? Tijd om de ruimte aan te kleden! Een decoratieve armatuur mag daarbij uiteraard niet ontbreken. We leggen van naaldje tot draadje uit hoe je die ophangt. Hetzelfde stappenplan gaat in essentie ook op voor wanneer je in een reeds afgewerkte ruimte een oude armatuur wil vervangen.
De geschikte armatuur kiezen: tips en inspiratie
Een lichtarmatuur ophangen is op zich niet zo moeilijk. Het aanbod is echter onmetelijk groot. Wie slim kiest, komt tot het beste resultaat. We geven daarom tips en inspiratie mee om de beste lamp te kiezen in enkele courante situaties. De plaatsing geven we ook telkens mee. Let op: in elke situatie moet je eerst de zekeringsautomaat afschakelen voor je aan de werken begint.
Inspiratie: 3 armaturen die je zelf kan maken
Voor lampen of verlichtingsarmaturen ga je al snel de winkel binnenstappen. Maar waarom niet zelf eens een leuke armatuur maken voor in je woonkamer? We geven enkele leuke ideetjes ter inspiratie.