BadkamerPremium

Wat is een ventilatiesysteem C of C+?

c-systeem ventilatie figuurC-systemen worden toegepast op verschillende manieren, maar het principe blijft wel altijd hetzelfde: de verse lucht wordt binnengebracht via ventilatieroosters (bovenop de ramen) in droge ruimtes (slaapkamers, bureaus, leefruimtes, …) en de vervuilde binnenlucht wordt door een centrale ventilator uit de woning afgevoerd via ventilatoren in natte ruimtes (badkamer, keuken, wasplaats, ...).

Verse lucht wordt natuurlijk aangevoerd, vervuilde lucht wordt mechanisch afgevoerd.

 

C-systeem

C-systemen worden toegepast op verschillende manieren, maar het principe blijft wel altijd hetzelfde: de verse lucht wordt binnengebracht via ventilatieroosters (bovenop de ramen) in droge ruimtes (slaapkamers, bureaus, leefruimtes, …) en de vervuilde binnenlucht wordt door een centrale ventilator uit de woning afgevoerd via ventilatoren in natte ruimtes (badkamer, keuken, wasplaats, ...).

De toevoer gebeurt natuurlijk, via de roosters in je ramen en deuren. Hier komt dus geen energieverbruik aan te pas. Koude buitenlucht wordt niet eerst verwarmd. Dat zorgt ervoor dat je verwarming in de winter iets meer zal verbruiken. Het afzuigen gebeurt mechanisch, enkel de elektrische ventilator zal hier dus de energieverbruiker zijn.

c-unit ventilatie

C-unit

Bij een C-systeem hoort een C-unit om de vervuilde lucht naar buiten toe af te voeren. Ze werkt dus maar in één richting. De unit zelf neemt slechts een beperkte ruimte in beslag.

C+-systeem: vraaggestuurd

Een C+-systeem werkt vraaggestuurd: enkel wanneer de luchtkwaliteit slecht is of te vochtig is in de woning zal het de (warme) lucht afvoeren. Hierdoor ligt het elektrisch verbruik gevoelig lager, vergelijkbaar met een spaarlamp. 

Het systeem bekijkt de behoefte aan luchtaan- en afvoer per kamer bekijkt aan de hand van vocht-, CO2- en geursensoren op de centrale unit. Die sensoren meten dus continu hoe het met de binnenluchtkwaliteit gesteld is en op basis daarvan wordt er periodiek en per ruimte meer of minder geventileerd.

Slaap je ’s nachts met 2 in een slaapkamer, dan stijgt de CO2-uitstoot en zal het ventilatieniveau automatisch worden opgedreven. Is er overdag niemand in de slaapkamer, is er ook geen CO2-uitstoot, dan werkt de C+-unit voor die specifieke ruimte op minimumstand en wordt er minder lucht afgevoerd.

Dat maakt dat een vraaggestuurd C+ systeem op energiezuinigheid goed scoort omdat er ‘per ruimte in huis’ geventileerd wordt en de unit niet ‘globaal’ optoert telkens er vervuiling gedetecteerd wordt. 

ventilatie systeem c

C+-unit

Een C+ unit is uitgerust met 1 of meer sensoren per ventilatieklep. Op elke klep wordt een specifieke ‘natte’ ruimte aangesloten voor de afvoer van vervuilde binnenlucht. Tegelijk wordt de binnenluchtkwaliteit per ruimte ook gemonitord op de meest relevante vervuilende factoren (CO2, vocht, geurtjes). 

Afhankelijk van het type (natte) ruimte dat aangesloten is, is een ventilatieklep op die unit uitgerust met 1 of meer relevante sensoren (bv: vochtsensor voor badkamer, vocht én geursensor voor badkamer met toilet, geursensor voor toilet, CO2-sensor voor slaapkamer, …). Die stuurt aan hoeveel vervuilde binnenlucht er moet afgevoerd worden

Nu er ook geconnecteerde C+ ventilatieunits op de markt beschikbaar zijn – lees: aangesloten op het internet – heb je als bewoner zelfs geen ‘aan/uit’-knop van doen. Via de app volg je hoe en waar de unit meer werkt om de binnenluchtkwaliteit in orde te houden. 

ventilatie c+ unit

Onderhoud van een C-ventilatiesysteem

Bij een C-systeem moet je de raamroosters minstens 1 keer per jaar schoonmaken: doe losse onderdelen in een sopje en maak het binnenwerk schoon met de stofzuiger. Maak op dezelfde manier ook regelmatig de afvoerroosters schoon waarmee in de natte ruimtes de afvoerleiding naar de unit afgewerkt is.

De ventielen in de natte ruimtes moeten ook regelmatig worden schoongemaakt met een schoon sopje. Let goed op dat je de ventielen niet verwisselt en dat je de instelling niet per ongeluk verandert. Maak ze één voor één schoon. Zet - voordat je ze loshaalt - een klein streepje op het ventiel en de houder zodat je weet hoe je ze terug moet plaatsen.

c-unit ventilatie systeem

Ventilatiewarmtepomp

Verwarm je je woning op aardgas en maak je voor je ventilatie gebruik van een C-unit? Dan kan je ook kiezen voor een ventilatiewarmtepomp om de verloren warme lucht te recupereren. De ventilatiewarmtepomp wordt aangesloten op de ventilatiebox en hergebruikt de warmte uit de afgevoerde lucht voor de cv-ketel. Zo kan je via je afgevoerde lucht ook je woning en water verwarmen. 

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine