Wat is een ventilatiesysteem D(+) of balansventilatie?
Zowel de luchtaanvoer als de luchtafvoer gebeurt via de centrale ventilatie-unit, dus zonder roosters in ramen of deuren. Dat betekent wel dat er sprake is van een kanalennet die de verse buitenlucht tot bij de unit brengt en een tweede net met ventilatiekanalen vanaf de natte ruimtes in huis tot aan de unit voor de afvoer van vervuilde binnenlucht.
Verse lucht wordt mechanisch aangevoerd, vervuilde lucht wordt mechanisch afgevoerd.
D-systeem
In de centrale ventilatie-unit zit een warmtewisselaar, die ervoor zorgt dat de aangevoerde (koude) buitenlucht met de gerecupereerde warmte van de afgevoerde vervuilde binnenlucht voorverwarmd wordt vooraleer die in huis wordt binnen geblazen. Dat is uiteraard goed voor het E-peil van je woning. De meeste D-systemen zorgen ook voor filtratie van de aangevoerde lucht.
De temperatuur van de aangevoerde lucht wordt bij de meeste systemen ook geregeld naargelang het weer. Tijdens de warme zomermaanden zal de binnenkomende lucht bijvoorbeeld koeler zijn.
Balansventilatie
Een D-systeem wordt ook wel 'balansventilatie' genoemd. Dat betekent dat een gespecialiseerd installateur die met kennis van zaken moet inregelen om je ventilatiehuishouding in balans te krijgen. Hoe ‘open of dicht’ de afvoerventielen staan in elke natte ruimte in huis is dus heel belangrijk voor de correcte werking van het systeem.
D-unit
Bij een ventilatiesysteem D wordt de verse lucht niet natuurlijk, maar mechanisch de woning ingebracht. Bovendien wordt de lucht, alvorens ze in je woning terechtkomt, eerst op een hogere temperatuur gebracht met een warmtewisselaar.
Er is op de unit geen aansluiting per zone voorzien, maar er komt er één kanaal voor extractie en één kanaal voor pulsie in de unit toe. Er zitten bij D-ventilatie geen regelkleppen in de unit zelf, buiten een eventuele 2-zoneklep die de woning opdeelt in een dag/leefzone en nacht/slaapzone.
Twee ventilatoren, met elk een motor, zuigen de luchtstromen aan en af. Een filter vangt verontreiniging op. De warmtewisselaar zorgt voor warmte-uitwisseling tussen de binnen- en buitenlucht. De warmte uit de afgevoerde lucht kan worden gebruikt om de verse lucht voor te verwarmen. Wanneer het buiten warmer is dan binnen, kan de binnenlucht de buitenlucht afkoelen.
Voor nachtkoeling wordt de aangevoerde lucht via een bypass afgeleid en wordt er dus niet aan warmteoverdracht gedaan. De koelere buitenlucht wordt integraal gebruikt om de temperatuur in huis te doen dalen.
De meeste units van een D-systeem zijn voorzien van groffilters voor het filteren van de aanvoer- en afvoerlucht. Het grote voordeel aan het gebruik van filters is echter dat er extra fijne filters bestaan zoals bijvoorbeeld specifieke pollenfilters voor mensen met allergieën.
D+: vraaggestuurd ventileren
Ook bij D-systemen is er een plusvariant. Met een D+-ventilatiesysteem gebeurt de mechanische aan- en afvoer vraaggestuurd aan de hand van continue monitoring van de luchtkwaliteit in huis. Net als bij C-systemen, kan je hier stellen dat de plusvariant dankzij de monitoring energiezuiniger is.
Onderhoud van een D-ventilatiesysteem
Een D-systeem is onderhoudsintensiever dan een C-systeem, wat dus ook een extra kost met zich meebrengt.
Bij een D-systeem moeten je vooral de filters in het oog houden. Reinig die om de 3 maanden met een stofzuiger en vervang ze tweemaal per jaar. Doe je dat niet, dan kunne bacteriën en schimmels zich erin ophopen, wat de werking van je systeem niet ten goede komt. Woon je langs een drukke weg? Dan zal je ze vaker moeten vervangen.
De ventielen in de natte ruimtes moeten ook regelmatig worden schoongemaakt met een schoon sopje. Let goed op dat je de ventielen niet verwisselt en dat je de instelling niet per ongeluk verandert. Maak ze één voor één schoon. Zet - voordat je ze loshaalt - een klein streepje op het ventiel en de houder zodat je weet hoe je ze terug moet plaatsen.
Laat de toevoerkanalen om de 5 jaar zeker ook eens nakijken en eventueel reinigen door een vakman. De warmtewisselaar heeft om de 3 jaar een nazicht/reiniging nodig. Het is handig om voor dit onderhoud een onderhoudscontract af te sluiten bij een erkende ventilatie-installateur.