Badkamer

Hoe onderhoud je een ventilatiesysteem?

Een mechanisch ventilatiesysteem zorgt voor een gecontroleerde aanvoer van verse lucht en afvoer van vervuilde lucht in je woning. Om ervoor te zorgen dat dat hele proces proper, energie-efficiënt en stil blijft verlopen en er geen bacteriën in de lucht hangen, is periodiek onderhoud nodig. Dat houdt in dat alle roosters, ventilatoren en kanalen van het systeem gereinigd moeten worden, en eventuele filters moeten worden vervangen. Je kan dit overlaten aan professionals, maar bepaalde zaken kan je ook zelf doen.

B ventilatierooster systeem

Onderhoud van een ventilatiesysteem C of c+

Bij een C-systeem of een C+-systeem kan je zelf je de raamventilatieroosters, waarlangs verse lucht wordt aangevoerd, schoonmaken. Dat moet minstens 1 keer per jaar gebeuren: doe losse onderdelen in een sopje en maak het binnenwerk schoon met de stofzuiger. Maak op dezelfde manier ook regelmatig de afvoerroosters schoon waarmee in de natte ruimtes de afvoerleiding naar de unit afgewerkt is.

Ook de ventielen in de natte ruimtes moeten één voor één regelmatig worden schoongemaakt met een schoon sopje. Dat kan je overlaten aan een pro, maar in principe is het ook haalbaar om zelf te doen. 

Over het algemeen volstaat het om bij C(+)-systeem om de 10 jaar de luchtkanalen te laten reinigen door een vakman.

MEER WETEN:
> Wat is een ventilatiesysteem C(+)?

c-unit ventilatie systeem

Onderhoud van een ventilatiesysteem D of D+

Bij een D-systeem, waar zowel de aanvoer als de afvoer van lucht mechanisch gebeurt,  moet je vooral de filters in het oog houden. Die moeten immers fijn stof, pollen e.d. goed kunnen buitenhouden en beschermen zo de ventilatie-unit. Je kan die zelf reinigen. Dat doe je idealiter om de 3 maanden met een stofzuiger.

Merk je dat de filters verzadigd zijn? Dan zal je ze moeten vervangen, doorgaans één keer per jaar. Doe je dat niet, dan kunnen bacteriën en schimmels zich erin ophopen, wat de werking, maar ook het energieverbruik en het geluidsniveau van je systeem niet ten goede komt. Woon je langs een drukke weg? Wees er dan op bedacht dat je de filters sneller zal moeten vervangen.

Verder moeten, net zoals bij een C-systeem, de ventielen (hier zowel in de droge toevoer- als natte afvoerruimtes) één voor één regelmatig schoongemaakt worden met een schoon sopje. Dat kan je overlaten aan een pro, maar in principe is het ook haalbaar om dat zelf te doen.

Let daarbij wel zeker op dat je de ventielen niet verwisselt bij het opnieuw monteren, en dat je de instellingen niet per ongeluk verandert. Zet - voordat je ze loshaalt - een klein streepje op het ventiel en de houder zodat je weet hoe je ze terug moet plaatsen. Bij enkele recentere systemen hoeft dat zelfs niet, want daar vind je de juiste stand heel eenvoudig in opdruk op het ventiel terug.

Wat je wel sowieso over laat aan de professional is het onderhoud van de luchtkanalen. Laat de luchtkanalen om de 5 jaar zeker eens nakijken en eventueel reinigen. Door ophopend vuil zal de diameter ervan immers verkleinen, waardoor lucht moeizamer kan aan- en afgevoerd worden, en de unit meer moeite moet doen en dus een hoger energieverbruik kent.

De warmtewisselaar in de ventilatie-unit zelf heeft eveneens om de 2 jaar een professioneel nazicht/reiniging nodig. Het is handig om voor dit onderhoud een onderhoudscontract af te sluiten bij een erkende ventilatie-installateur.

MEER WETEN:
> Wat is een ventilatiesysteem D?

waves decentrale ventilatie plaatsen

Onderhoud van een decentrale ventilator

Het onderhoud van een decentrale ventilator (bijvoorbeeld een opbouw- of buisventilator om vervuilde lucht af te voeren vanuit de badkamer) houdt op zich weinig in. Belangrijk is dat je om de twee jaar de luchtkanalen eens nakijkt en reinigt, om dezelfde reden als voor een C- of D-systeem: je wil dat lucht zonder moeite afgevoerd kan worden, met een zo laag mogelijk verbruik.

Als je decentrale ventilator over filters beschikt, dan kijk je die ook zeker twee keer per jaar eens na. Reinig ze, en indien ze verzadigd zijn, vervang je ze.

MEER WETEN:
> Wat is decentrale ventilatie?

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine