Alles over ventilatiesystemen
Ventilatie en isolatie gaan hand in hand. Onze woningen worden steeds beter geïsoleerd met dampdichte isolatie, dikkere beglazing en thermisch onderbroken, tochtdichte kozijnen. Allemaal goed voor het milieu en je energierekening. Anderzijds heeft een mens verse lucht nodig om comfortabel te leven. We gaan na welke systemen er zijn en hoe je zelf aan de slag kan met je ventilatie.
Ventilatie in vraag en antwoord
Wat is een ventilatiesysteem A?
Wat is een ventilatiesysteem B?
Wat is een ventilatiesysteem C?
Wat is een ventilatiesysteem D?
Wat is decentrale ventilatie?
Hoe kan je zelf ventilatie plaatsen?
Hoe onderhoud je een ventilatiesysteem?
Hoe bespaar je op energie met een ventilatiesysteem?
Ventilatie in vraag en antwoord
Ventilatie is tegenwoordig een verplichting bij nieuwbouw en ingrijpende renovaties, maar welke systemen zijn er? Hoe rijm je ventilatie met energiebesparing en luchtdicht bouwen? Welke kanalen kies je? Wat houdt een onderhoud in? We overlopen enkele veelgestelde vragen in dit artikel.
Wat is een ventilatiesysteem A?
Dit bestaat de facto uit het openzetten van je vensters en/of deuren om de ruimte te verluchten. De doorstroming van lucht verloopt vervolgens langs roosters in binnenmuren of langs kieren en spleten. De vervuilde lucht wordt dan via verticale afvoerkanalen afgevoerd, die je het best in vochtige ruimtes (keuken of badkamer) plaatst.
Wat is een ventilatiesysteem B?
De aanvoer van verse lucht gebeurt hier via ventilatoren in droge ruimtes die lucht van buiten aanvoeren. De vervuilde lucht gaat dan de deur uit via ventilatieroosters in vochtige ruimtes, rond de vensters, door trekkende schouwen of door de gevel.
Wat is een ventilatiesysteem C?
Deze systemen worden vaak toegepast op verschillende manieren, maar het principe blijft wel altijd hetzelfde: de verse lucht wordt binnengebracht via ventilatieroosters in droge ruimtes (slaapkamers, bureaus, leefruimtes, …) en de vervuilde lucht wordt uit de woning weggetrokken via ventilatoren in natte ruimtes (badkamer, keuken, wasplaats, ...).
Wat is een ventilatiesysteem D?
Zowel de aan- als de afvoer van een D-systeem gebeurt via een ventilatie-unit, dus zonder roosters in ramen of deuren. Een groot voordeel is dat de aangevoerde lucht op temperatuur wordt gebracht alvorens ze wordt binnengevoerd, wat goed is voor het E-peil van je woning.
Wat is decentrale ventilatie?
Zie je breekwerken niet zitten, of is een C- of D-systeem simpelweg niet mogelijk? Dan kan je ook decentrale ventilatie voorzien in je woning. Lees hier meer over de verschillende mogelijkheden, en wanneer decentrale ventilatie nuttig is.
Hoe kan je zelf ventilatie plaatsen?
Door een centraal ventilatiesysteem te voorzien in je woning, zorg je niet alleen voor een gezonder en comfortabeler binnenklimaat, je bespaart ook behoorlijk wat op energie. De installatie is meestal voor voor een pro, maar met de juiste begeleiding en een zelfbouwpakket kan je ook zelf aan de slag. Een decentrale badkamerventilator kan je zelfs volledig zelf plaatsen. We helpen je op weg.
Hoe onderhoud je een ventilatiesysteem?
Een mechanisch ventilatiesysteem zorgt voor een gecontroleerde aanvoer van verse lucht en afvoer van vervuilde lucht in je woning. Om ervoor te zorgen dat dat hele proces proper blijft verlopen en er geen bacteriën in de lucht hangen, is periodiek onderhoud nodig. Dat houdt in dat alle roosters, ventilatoren en kanalen van het systeem gereinigd moeten worden, en eventuele filters moeten worden vervangen. Je kan dit overlaten aan professionals, maar bepaalde zaken kan je ook zelf doen.
Hoe bespaar je op energie met een ventilatiesysteem?
Wie bouwt of een ingrijpende energetische renovatie uitvoert, kan er niet omheen: een mechanisch ventilatiesysteem van het type C(+) of D is een must voor een goed geïsoleerde woning. Een ventilatiesysteem zorgt immers voor gezonde en aangename binnenlucht. Tegenwoordig worden ventilatiesystemen steeds stiller én zuiniger, voornamelijk door slimme en steeds nauwkeurigere sturing. Maar wat houdt dat precies in?