Waarom kiezen voor een solventgedragen verf?
Bij solventgedragen verven of alkydverven is in de meeste gevallen terpentine het oplosmiddel. Deze zijn stoot- en krasvaster dan watergedragen verven en zijn beter af te wassen. Lees hier waarom je al dan niet voor een solventgedragen zou kiezen.
Voordelen
Verven op basis van solventen vormen een hardere verffilm, daarom zijn ze niet alleen stoot- en krasvaster, maar ook vochtbestendiger dan watergedragen verven.
Solventgedragen verven drogen minder snel (gemiddeld na 16 uren overschilderbaar) dan acrylverven, wat de verwerking eenvoudiger maakt. Je hebt immers meer tijd.
Solventgedragen verven zijn ook te verkrijgen in zijde- en hoogglansuitvoering.
Je zal deze ook beter kunnen afwassen met bijvoorbeeld zeepsop, wat perfect is voor aan vocht en vuil blootgestelde oppervlakken, zoals bijvoorbeeld keukenkastjes, die dikwijls moeten worden afgewassen.
Nadelen
Solventgedragen verven zijn minder soepel dan watergedragen verven, waardoor ze sneller kunnen barsten.
In tegenstelling tot watergedragen verven, kunnen solventgedragen verven vergelen. Zeker witte verven in ruimtes met weinig licht of op warme oppervlaktes zijn daar zeer gevoelig voor. Solventgedragen verven op alkydbasis in lichte kleuren zijn gevoelig voor vergelen als er weinig daglicht bij kan (in donkere ruimtes) of door warmte (bijvoorbeeld op radiatoren).
Ook zal de elasticiteit van de verf over de jaren heen verminderen, zoals de verf langs oude ramen die afkrult of afbladdert na verloop van tijd.
De tragere doordroging mag de verwerkingstijd dan wel positief beïnvloeden, toch zijn alkydverven niet zo aangenaam om mee te werken. De terpentinebasis zorgt namelijk voor flink wat geurhinder tijdens en na het schilderen. Ben je zwanger? Ga dan ook niet aan de slag met een solvengedragen verf!
Alkydverven zijn verder ook milieubelastender dan watergedragen verven. Je moet je gereedschap immers reinigen met solventen, water zal het hier niet trekken.
Aandachtspunten bij het drogen
Fysisch drogende solventgedragen verf
Bij fysisch drogende solventgedragen verf verdampt het solvent, blijft het bindmiddel achter en droogt die uit tot een verffilm. Voor fysische droging is er voldoende verluchting nodig om het solvent te laten verdampen.
Hier is het dus ook geen goed idee om de deuren te sluiten na de schilderwerken. Zet ook de vensters open voor een goede luchtcirculatie. Doe dat echter enkel na de werken en niet tijdens, om een te snelle droging tegen te gaan.
Oxydatief drogende solventgedragen verf
Oxydatief drogende solventgedragen verf is een langere term voor alkydverf, ofte: verf op oliebasis. Hier verdampt het solvent, de chemische deeltjes van het bindmiddel reageren met de zuurstof en vormen een verffilm.
Ook hier zijn een goede verluchting en een voldoende warmte temperatuur belangrijk. Daarnaast zal dit type verf ook beter drogen bij meer licht. Zorg dus dat er voldoende daglicht in de ruimte komt, of steek lichten aan als je wil dat de oxidatief drogende verf hard wordt.
Toepassingen
Zowel voor binnen- als buitentoepassingen bestaan er solventgedragen verven die de klus kunnen klaren. Voor houten toepassingen zoals deuren of tuinmeubels gebruik je ook hier, net als bij watergedragen verven, beter een lak.
Wil je een trap of een vloer verven, dan is een solventgedragen verf een betere optie dan een watergedragen verf, dankzij zijn stootvastheid. Ook voor badkamer- of keukenmuren is een solventgedragen verf beter dankzij zijn vochtbestendigheid.
Een bestaande verflaag overschilderen
Een acrylverf hecht goed op een alkydverf, maar dat is in de omgekeerde richting minder evident. Er kunnen namelijk door spanningsverschillen barsten ontstaan in de verflaag. Beter breng je dus eerst nog een dekkende primerlaag aan.
Let ook op wanneer je een nieuwe laag solventverf wil aanbrengen op een bestaande laag solventverf. Zorg ervoor dat je niet met verschillende soorten solventen op elkaar werkt.
TIP
Wil je weten of een te overschilderen laag water- of solventgedragen is? Wrijf een doek met aceton over de lak. Als deze kleverig wordt, dan is het een watergedragen lak. Zoniet, dan heb je te maken met een solventgedragen lak.