Hobbyverven

Hoe kies je het juiste verfgereedschap?

Je hebt de ondergrond voorbereid, afgetapet en je hebt de gewenste verf of houtbehandelingsproduct bij de hand. Dat is al heel wat, maar je gebruikt niet gelijk welke borstel of roller. Om een goed resultaat te bekomen moet je die ook afstemmen op je ondergrond en het soort verf. We overlopen wat er bestaat, en wat je precies wanneer gebruikt.

 

Borstels en kwasten

Borstels komen in verschillende vormen, elk met hun toepassing. Je kan ze bij elk type afwerking gebruiken, dus zowel bij verf, vernis, olie, beits als lak.

verfborstels met synthetische haren

Synthetische haren of varkenshaar?

  • Voor watergedragen verven, lakken et beitsen gebruik je uitsluitend borstels kwasten met synthetische haren. Deze haren zwellen niet op bij contact met water, en zullen geen water absorberen. Dergelijke verven hebben overigens geen gladmakende eigenschap, wat bij solventgedragen verven wel het geval is. Daarom zijn synthetische borstelharen veel fijner, zodat ze geen strepen achterlaten.
  • Voor solventgedragen verven, lakken en beitsen kan je zowel borstels met synthetische haren als borstels met varkenshaar gebruiken. Het vaakst wordt er wel gewerkt met borstels van varkenshaar. Varkensharen zijn aan het einde opgesplitst waardoor ze de verf goed opnemen en optimaal verdelen. Als je borstels met varkensharen zou gebruiken met watergedragen verf, gaan de haren opzwellen, en dat ga je zien aan je verfresultaat.

TIP
Ga met een nieuwe borstel eerst wat over schuurpapier om de loszittende haren volledig te lossen, dan kunnen ze niet in het geverfde oppervlak loskomen, wat vieze strepen teweegbrengt.

groepsfoto verfborstels

Soorten verfborstels

  • Platte verfborstels: deze zijn ideaal om te lakken, beitsen of vernissen. Deze borstels nemen veel verf op, waardoor grote oppervlakken makkelijk kunnen worden aangepakt. Een verniskwast of spalter is een variant hierop die specifiek voor vernis of krijtverf kan worden gebruikt. De platte borstel of kwast is verkrijgbaar in verschillende diktes naargelang de klus.
  • Ronde verfborstels: deze hebben een kleiner oppervlak en zijn daardoor uitermate geschikt voor het nauwkeurigere werk bij deuren, raamkozijnen enz. Ook dit type borstel heb je in verschillende diktes, naargelang de klus.
  • Puntborstels: De puntborstels zijn een variant op de ronde borstels en dienen voornamelijk voor precisiewerk. Voor echt fijn precisiewerk neem je er een penseel bij.
  • Radiatorkwast: dit is een borstel met lange steel en smalle kwast die wat meer in een hoek staat gebogen, zodat je er makkelijker achter moeilijk bereikbare plaatsen kan, zoals de leden van een radiator.
  • Blokwitter of blokkwast: hiermee kan je heel veel verf opnemen, en is daardoor ideaal voor de verspreiding van verf op ruwe ondergronden, zoals de stenen van een buitenmuur.
  • Granuleerkwast: deze heeft lange, ruwe haren, waardoor ze uitermate geschikt is om een korrelig effect te krijgen met een gepaste effectverf.

MEER WETEN:
> Alles over beitsen, vernissen en lakken

 

Verfrollers

Rollers kan je, net als borstels, voor alle afwerkingstypes gebruiken. Ook bij rollers bestaan er veel verschillen. In formaat maar ook in materiaal.

verfbak verfrol verfroller

Verfrol met verfbak

Grotere oppervlakken schilderen op korte tijd, doe je met een verfrol. Naast de snelheid van werken, kan je er de verf ook beter mee doseren dan bij een klassieke kwast. 

Werk je met een verfrol, dan houd je best ook een verfbakje bij de hand. Dat is stukken handiger om de verf deftig te laten inwerken in de rol. Moet je een plafond verven? Bespaar jezelf van rugklachten en monteer je verfrol op een telescopische stok. Om af te werken in hoekjes en op moeilijk te bereiken plaatsen, pak je er wel nog steeds een kwast bij. 

MEER WETEN:
> Hoe een plafond verven

groepsfoto verfrollers

Soorten verfrollers

  • Viltrollers: deze hebben een heel korte, zachte vacht. Ze nemen veel verf op en geven een glad resultaat. Ze zijn vooral geschikt voor alkyd- en acrylverven.
  • Mousseroller: deze neemt minder verf op, en is daarom vooral aan te raden bij het aanbrengen van eindlagen.
  • Vachtroller: deze kan glad, halfdik of dik van uitvoering zijn. Hoe ruwer het te beschilderen oppervlak is, hoe dikker de vacht moet zijn voor een goed eindresultaat.
  • Aflakroller: dit is een schuimrol met een fijne structuur voor een egaal resultaat: geschikt voor lakken, synthetische primers, hoog- en zijdeglasverven. Je hebt er met rechte en afgeschuinde zijkanten. Recht is voor grondverf, afgeschuind gebruik je voor de afwerking omdat je minder overlapping ziet na het schilderen.
  • Nylonroller: de sterke vacht van deze soort roller maakt ze zeer geschikt voor behandelde ondergronden. Nylon rollers zijn vooral geschikt voor agressieve producten zoals epoxy en tweecomponentenlak.
  • Veloursroller: deze is het meest aangewezen bij transparante lakken die je in meerdere lagen moet aanbrengen, of bij synthetische lakken.
  • Beitsroller: zoals de naam zegt, is deze het meest geschikt voor beitsen. Deze absorbeert de ietwat lopende beits op, en zorgt voor een gelijkmatige dekking.
  • Effectroller: om een effectverf aan te brengen, kan je gebruikmaken van een effectroller, die is voorzien van een speciale structuur die het effect in de verf zet.

 

Verf vernevelen

Sommige vernissen en verven kan je ook gaan vernevelen of spuiten. Dit kan met een spuitbus of met een verfpistool.
Belangrijk hierbij is dat je steeds evenwijdig met je werkstuk spuit, anders zal je een verschil in laagdikte krijgen.
Zorg er bij het vernevelen ook steeds voor dat je ruimte goed verlucht en stofvrij is maar bij voorkeur wel zonder tocht.

verfspuitbus spuiten verf

Verfspuitbus

Een spuitbus is een kant-en klare manier om mee te verven. Je kiest dit vooral bij kleinere werken en het geeft een streeploos resultaat. De spuitbus dient evenwel op kamertemperatuur te zijn, net als je te schilderen oppervlak.

Schud de spuitbus goed voor gebruik zodat alle bestanddelen goed gemengd zijn. Spuit altijd eerst op een proefstukje voor je start en houd ongeveer een 10 à 15 cm afstand. Spuit in dunne lagen, van links naar rechts en terug en overlap telkens de verschillende stroken.

Ben je klaar? Draai de spuitbus om en spuit tot er enkel drijfgas uitkomt. Hiermee vermijd je verstoppingen door opgedroogde verf en kan je later de bus verder gebruiken.

Verfspuit studio verfspuiten

Verfpistool

Je kan ook verf vernevelen met een verfspuit. De techniek is gelijkaardig maar je kan er grotere oppervlaktes mee aanpakken. Het opkuiswerk is wel een stuk tijdrovender. Er zijn verschillende types verfspuiten met elk hun eigen eigenschappen.

  • Met compressor: traditioneel heb je een verfpistool dat je op een compressor aansluit. Doordat je veel verlies hebt bij deze techniek wordt die niet zo vaak meer gebruikt. Een verbetering hierop zijn de elektrisch aangedreven LVLP verfspuiten, vooral geschikt voor dunne verven.
  • HVLP: HVLP (high volume, low pressure) verfspuiten zijn elektrisch aangedreven. Hierbij wordt veel lucht onder lage druk uit de spuitmond geduwd. Met deze techniek bekom je een fijn resultaat en heb je een grote controle over de spuitrichting. Daarvoor heb je wel een dunne verf nodig dus vaak moet je je verf gaan verdunnen. Dit type is niet bedoeld om snel te gaan maar is gericht op precisie en vooral geschikt voor kleinere projecten.
  • XVLP: dit type verfpistolen werkt met dezelfde techniek maar heeft een groter vermogen en werkt dus nog fijner.
  • Airless verfspuiten: hier werk je zonder luchtstroom. De verf wordt rechtstreeks aangezogen uit de emmer en onder druk uit het pistool geduwd. Je werkt sneller en hebt geen verdunde verf nodig. Ze zijn beter geschikt voor grote volumes. De toestellen zijn wel iets moeilijker in gebruik en ook iets prijziger.

VEILIGHEID
De fijne verfnevel is schadelijk en daarom gebruik je steeds, ook buiten, een speciaal masker. Een gewoon stofmasker biedt onvoldoende bescherming. Kies steeds een masker geschikt voor het vernevelen van verven. Bij stofmaskers is dit aangegeven met een FFP-waarde waarbij 1 het minste beschermt en 3 het meest. Gooi je masker weg na elk gebruik of bij verzadiging. Een halfgelaatsmasker sluit mooi aan op het gelaat en is dus een betere keuze. Deze maskers hebben een of twee vervangbare filters. Kies hierbij uiteraard filters geschikt voor je masker en de klus die je wil uitvoeren.

MEER WETEN:
> Hoe kies je een verfspuit?
> Alles over persoonlijke beschermingsmiddelen

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine