HobbyvervenPremium

Hoe werk je correct met schilderstape?

Zit je in je af te werken ruimte met zaken die je niet kan wegnemen, en waar geen verf op mag terechtkomen? Vast wel. Dan moet je schilderstape aanbrengen. Maar welke schilderstape is het meest geschikt voor jouw klus? En hoe breng je die correct aan om flaters te voorkomen?

 

Schilderstape kiezen

Elke schilderstape bestaat uit twee componenten: de drager en de lijmlaag.

Schilderwerk voorbereiden: wat mag je niet vergeten?
17 artikels
Alles over schilderwerkOntdek ons digitaal magazine over schilderwerk
Lees magazinechevron_right

De drager

tape werken met schilderstape

Bj de drager is de scheurweerstand, de vormbaarheid, de treksterkte en de dikte belangrijk. Strakke lijnen zonder uitvloei kan je bijvoorbeeld enkel krijgen met zeer dunne dragers. Hoe dunner de drager is, hoe vlotter de tape zich laat aanbrengen.

Er zijn drie types dragers van elkaar te onderscheiden:

  • het klassieke crêpepapier: sterk, maar niet ideaal voor zeer dunne verflagen. Het materiaal kan inscheuren bij het verwijderen;
  • versterkt rijstpapier of Washi-tape: flinterdun, sterk en voor zeer veel toepassingen geschikt;
  • kunststof of linnen: voor zeer veeleisende applicaties zijn er ook tapes met dragers gebaseerd op kunststof of linnen.

 

Lijmlaag

washitape werken met schilderstape

De tape moet goed kunnen hechten, maar het mag ook niet te veel moeite kosten om de tape te verwijderen. Er mag geen verf meekomen en de ondergrond mag niet worden beschadigd.

  • Er bestaan zeer licht klevende lijmlagen die vooral geschikt zijn voor gevoelige, pas geschilderde ondergronden of fragiele ondergronden zoals behang.
  • Schilderstape met een medium kleefkracht gebruikt je bij vlakke ondergronden zoals plinten, muren, plafonds of ramen.
  • Bij ruwe of sterk poreuze ondergronden gebruik je zeer sterk klevende schilderstape.

 

Voor buiten?

Tapes juist gebruiken werken met schilderstape

Schilderstape die je buiten aanbrengt moet over een vorst- en weersbestendige drager beschikken.  De lijm moet dan weer uv-bestendig zijn, zodat ze niet versneld uitharden. Dit staat telkens aangegeven op de verpakking. Is een lijmlaag niet uv-bestendig, dan hechten ze zich hoe langer, hoe krachtiger, waardoor ze moeilijk te verwijderen zijn, en het risico op een beschadigde verflaag groter is.

 

Schilderstape aanbrengen en verwijderen

tape werken met schilderstape aftrekken

Als eerste moet de ondergrond stof-, vuil- en vetvrij zijn, wil je een goede hechting. Druk de tape goed aan en duw stelselmatig de opgehoopte lucht van onderuit. Werk hiervoor ook niet bij temperaturen onder de 4 en de 40 °C.

Op plaatsen die nadien worden opgekit, plak je het best af op een paar millimeter van de rand. Binnenhoeken die niet recht zijn plak je beter ook op een paar millimeter van de rand af voor een mooie rechte aflijning.

Verwijder de tape langzaam en gelijkmatig onder een hoek van 45°. Doe dit zo snel mogelijk na het schilderen. Hoe langer de tape blijft hangen, hoe moeilijker het wordt om de tape te verwijderen zonder schade aan het schilderwerk.

TIP
Hangt de tape toch al te lang op de muur? Dan kan het helpen om die een klein beetje op te warmen om de lijm terug te lossen, alvorens je de tape verwijdert.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine