Handige tips en tricks bij het schilderen
Heb je al het nodige materiaal bij de hand? Dan kan je beginnen schilderen. We geven enkele handige tips mee die van pas kunnen komen tijdens je karwei.
Tips ter bescherming
- Altijd handig om te schilderen is zo'n wegwerpoverall in combinatie met plastic wegwerphandschoenen. Eenmaal volledig ingepakt, kan je je probleemloos uitleven - wat niet wegneemt dat oude kleren en schoenen ook voldoen.
- Wanneer je een plafond schildert, is een veiligheidsbril ook altijd handig. Een spattende verfklodder ontwijken op je ladder is immers gevaarlijk.
Basismateriaal
- Een verfblik open je met een verfblikopener. De klassieke truc is met een platte schroevendraaier, maar je vervormt er al gauw de rand van de verfblik mee.
- Met een roerstok, of stukje resthout, meng je de verf goed door zodat alle pigmenten een homogene massa vormen. De verf giet je daarna over in een verfbak, of bij grote hoeveelheden in een verfemmer.
- Moet je op hoge of moeilijk te bereiken plaatsen verven? Houd dan een opstapje of trapladder bij de hand. Dat zorgt ervoor dat je makkelijk tot in de bovenste hoekjes kan.
Algemene verftips
- Bereken hoeveel vierkante meter je wil verven. De oppervlakte die je met één liter verf kan schilderen is afhankelijke van het soort verf en het type ondergrond.
- Kijk altijd na of je de verf eventueel niet moet verdunnen en/of je een primer erbij moet gebruiken. Ondergronden die al geschilderd zijn, en nog in goede staat zijn, kan je rechtstreeks overschilderen met een eindlaag. Oude verflagen van twijfelachtige kwaliteit, of matte verflagen krijgen sowieso wel best een grondlaag.
- Tussen twee verflagen door is het soms belangrijk om te schuren. Dat verbetert de hechting doordat de bestaande laag wordt opgeruwd. Dit doe je met een fijne korrel of een schuurspons. Wanneer je dit doet, is afhankelijk van wat er op de technische fiche van je verf staat.
- Om een volledige muur te schilderen, verdeel je de muur eerst denkbeeldig in verschillende delen van ongeveer 1 vierkante meter. Verf die vierkante meter in en begin daarna aan de aangrenzende vierkante meter.
- Bij het aanbrengen van de verf rol je eerst een W-vorm en daarover een M-vorm. Zorg ook telkens voor wat overlapping tussen de delen om een optimale spreiding te verkrijgen.
- Schilder je ergens zowel het plafond als de muren? Werk dan eerst het plafond af voor je aan de muren begint. Zo vermijd je spatten op de muren.
- Werk, bij zowel plafonds als muren, steeds in de breedte, en niet in de lengte.
- Breng je verf niet te dik aan, maar wees ook niet te zuinig. Probeer het verbruik te respecteren dat aangegeven staat op het etiket. Zo vermijd je storende aanzetten of vlekken in het schilderwerk en bereik je voldoende dekkracht.
Proper werken
- Wil je geen druiprand aan de verfblik? Dan wikkel je er best wat huishoudfolie over, of breng je wat tape aan onder de plek waar je giet. Die kan je dan nadien verwijderen.
- Wil je je verfbak hergebruiken, dan kan je er ook aluminiumfolie in leggen, waarop je dan de verf uitgiet. Na het schilderen heb je maar de aluminiumfolie eruit te tillen en op te vouwen, én blijft je verfbakje proper. Er bestaan uiteraard ook plastic opzetstukken voor bepaalde verfbakjes.
- Werk je met een verfborstel? Dompel die dan niet volledig onder in je verfpot, -emmer of -bakje, maar slechts een derde.
- Om afdruipende verf langs je borstel te voorkomen, span je een rekker over de verfpot waarlangs je de borstel aan beide kanten nog eens kan aanwrijven om druiptoestanden te voorkomen.
- Een vochtige doek hou je ook bij de hand, mocht je morsen of ergens op spatten, kan je het meteen schoon maken.
Tussen het schilderen door
- Wil of moet je je werk onderbreken? Werk eerst een volledig vlak af.
- Voor een langere onderbreking was je de kwasten en rollen volledig uit.
- Gaat het om een korte onderbreking? Steek je kwast en rol met watergedragen verf in huishoudfolie of een plastic zak die je daarna toebindt zodat de verf niet kan uitdrogen (watergedragen verf heeft lucht en temperatuur nodig om te drogen).
- Als je toch met wegwerphandschoenen werkt, na het uittrekken ervan scheur je die toch al vrij vlug kapot, dan kan je die even goed nog gebruiken om er je verfkwast in te verpakken. Het materiaal kan niet uitdrogen, en is weer klaar voor een volgende gebruik.
- Kwasten en rollen in solventgedragen verf omwikkel je beter luchtdicht met aluminiumfolie (zo wordt ook de factor licht uitgeschakeld). Op die manier kun je het gereedschap enkele dagen bewaren.