Hoe werk je een schilderdeur op een creatieve manier af?
We hebben de ene zijde van de deur op een klassieke manier afgewerkt, aan de andere kant mag het wat speelser. Lees hier hoe we het hebben aangepakt.
Het schilderwerk
Creatief zijn, dat doen we in dit geval met speels schilderwerk. Daarvoor gebruiken we muntgroen in combinatie met blauw en een bijna-wit. Het idee is om een optisch effect te creëren met de deur, waarbij we de indruk willen wekken dat de deur schuin in de muur staat.
Voorbereidend werk
Primerlaag aanbrengen
Net als aan de andere kant van de deur, gaan we hier van start door een primerlaag aan te brengen op de omlijsting van de deur.
Behangpapier verwijderen
We schilderen niet enkel de deur, maar ook stukken muur errond. Daarvoor moeten we eerst het aanwezige behangpapier verwijderen. Dat gaat behoorlijk makkelijk, zeker in het geval van vliesbehang. Dat kan je namelijk in grote stroken van de muur halen.
Het dunne laagje dat overblijft haal je weg met een warm sopje van water en zeep. Week het papier en schraap het weg. Moet je ook vliesbehang verwijderen van een muur? Lees dan hier meer in detail hoe je daarbij te werk gaat.
Vloer beschermen
Voordat we de verfpotten openen, beschermen we de vloer. Een goede methode is om de stucloper - in essentie gewoon een groot stuk karton op rol - met schilderstape aan de grond te plakken.
De lichtste kleur verven
Het effectieve schilderwerk begint met het verven van de lichtste kleur, het bijna-wit: de deur zelf en een aantal stukken van de muur worden aangepakt. We mengen de verf goed door tot die een gelijkmatige consistentie heeft. Dan komt de juiste kleur vanzelf.
Beginnen doen we met het detailwerk: de deurlijsten. Daarvoor nemen we een kwast bij de hand. Omdat er al een juiste primer op de deur zit, is het makkelijk de verf gelijkmatig uit te strijken. Voor de vlakkere gedeeltes gebruiken we een rolletje. Ook de stukken op de muur pakken we aan met de rol, én met dezelfde verf.
Om de deur zelf te schilderen, leggen we die vlak. Dat is de beste manier om druppelvorming in de verf te voorkomen. Het beslag en de klink kan hier opnieuw weggehaald of afgeplakt worden. Dan is het gewoon een kwestie van rustig te verven: de randen en de details met een kwast, de rest met een verfroller.
De aangrenzende muur
Beschermen met afdekfolie
Terwijl de deur opdroogt, pakken we de aanliggende muur aan. Daarvoor is er eerst wel wat bescherming nodig. We beginnen met het beschermen van een aangrenzende muur. Daarvoor gebruiken we een afdekfolie, die we aanbrengen met schilderstape. De tape brengen we netjes aan in de hoek, wat zorgt voor een rechte lijn. De folie heb je dan gewoon open te plooien, want die kleeft met statische elektriciteit aan de muur.
Tip
Wat ook spatten helpt voorkomen, is de juiste verfrol. Er zijn muurverfrollen voor gladde en voor ruwe ondergronden. Aan de strepen kun je overigens zien welke rol je precies hebt. Grijs-rood is voor muurverf op gladde ondergronden.
Muur schilderen
Eens de aangrenzende muur is beschermd, kunnen we verder schilderen. In dit geval pakken we de volledige muur aan met een frisse kleur.
Schouw behangen
Zo’n heldere kleur kan wel wat tegenwicht gebruiken, daarom brengen we op de schouw nog een stukje behang aan: een steenimitatie met wat meer aardse kleuren, waar ook het blauw in terugkomt dat we later gaan gebruiken. Met twee strookjes behang is het effect er onmiddellijk. Lees hier nog eens na hoe je behang aanbrengt.
Terug naar de deur ...
Afplakken met schilderstape
Om het optisch effect van die gekantelde deur mooi te kunnen afplakken op de deur en de muur, moeten we onze kruislijnlaser ook kantelen. Er zit een knop op het toestel zodat je het kruis in de juiste positie kan fixeren. Eens dat bepaald is, kunnen we de tape erbij halen.
We kleven de tape zorgvuldig aan de binnenzijde van de laserlijn, en volgen mooi de lijn over de chambrants en over de deur. Dat is het voordeel van de laser. Die trekt zich niets aan van al die oneffenheden en houdt gewoon zijn rechte lijn aan. Voor de andere rand van de deur moeten we nog onze laser verplaatsen, dan kunnen we daar even makkelijk een rechte lijn afplakken.
Tip
Eens je hebt afgeplakt, is het een goed idee om de rand van de tape met de lichtste kleur te overschilderen. Mocht er nog op bepaalde plaatsen verf onder de tape kunnen, dan vul je die plaatsen nu met deze verf, en dan kan straks de donkere verf echt nergens meer onder je tape kruipen.
Aangrenzende muur beschermen
Ook de aanpalende muur moet nog beschermd worden. Opnieuw gebruiken we de afdekfolie, maar omdat de muur net is geschilderd, brengen we eerst een strook paarse tape aan die specifiek wordt toegepast voor kwetsbare/net geverfde ondergronden.
Dan kunnen we afdekfolie opnieuw ophangen, met de bijhorende tapestrook op de paarse afplaktape. Als je die tapestrook die bij de folie hoort direct op de muur zou kleven, is de kans groot dat je bij het wegnemen een stuk van de nieuwe verflaag meehebt, en dat is net wat we willen vermijden.
Muntgroen
Dan kan de groene verf op de muur en de stukken van de deur volgens het gekende principe: de randen doen we met de borstel, de vlakken met de rol. Let erop dat je steeds nat-in-nat werkt voor een mooi ogend resultaat. Waar je de randen gedaan hebt met de borstel volg je met de rol nog voor de verf de kans krijgt om op te drogen.
Tip
Als je afgeplakte randen schildert, schilder dan altijd weg van de tape. Hiermee voorkom je dat de tape loskomt en voorkom je tevens dat de verf eronder komt.
Na het schilderen verwijder je de tape voordat de verf opdroogt. Daarna kun je ook de vloerbescherming verwijderen.
De ruimte afwerken
Legplanken monteren
We gaan de ruimte naast de deur nog extra afwerken met legplankjes. Om de schuine deur te accentueren en het optisch effect te versterken, willen we de legplanken ook schuin aan de muur bevestigen, in lijn met de deur.
Eerste rekken waterpas
De onderste twee legplanken gaan weliswaar nog volgens de regels van de kunst aan de muur. Waterpas dus, en daarvoor hebben we onze kruislijnlaser weer van stal gehaald.
Zo’n zwevend rek bestaat uit een holle plank die over een montagebeugel wordt geschoven. Om deze op te hangen, schroef je gewoon de beugel aan de muur. Afhankelijk van uit welk materiaal je muur is opgebouwd, zal je meestal eerst moeten boren en een plug inbrengen.
Schroef de beugel eerst centraal vast, dan kan je makkelijk bijstellen volgens de groene lijn van de laser. Je hebt dan ook beide handen vrij om de extra gaten te maken.
Om het tweede rek mooi horizontaal aan te brengen, plaatsen we het kruis van de laser zodanig dat de verticale as door het midden van de onderste beugel komt. Dan zijn beide rekjes netjes uitgelijnd.
Vanaf het derde rek
Voor het derde rek kiezen we dezelfde tussenafstand, maar we schuiven een beetje op. Zoals gezegd gaan we dit rek schuin monteren. We plaatsen voorlopig het rek al eens op de beugel om beter de helling te kunnen inschatten. Voor het vierde rek doen we hetzelfde: zelfde tussenafstand, maar nòg een beetje opschuiven, en dan het vijfde rek, met een nog iets sterkere helling.
Als de beugels op de juiste plaats hangen, dan mag je de legplanken definitief bevestigen. Dat is niet meer dan een kwestie van even door te duwen.
Boekensteun
Om ervoor te zorgen dat hetgeen op de schuinste legplank komt te liggen, er niet meteen afdondert, lijmen we nog een boekensteun vast.
Daarvoor maken we eerst de onderkant van onze boekensteun glad. We schuren een beetje om die kleine pootjes te verwijderen. We gebruiken sneldrogende lijm voor het vastplakken. We lijmen de onderkant van de boekensteun en de bovenkant van onze legplank. Daarna drukken we het gewoon even aan.
Beslag definitief monteren
Er is nog één detail dat we moeten afwerken nu alle verfwerk achter de rug is, en dat is het beslag - de slotplaat en de klink - definitief monteren aan de deur. Daarvoor halen we de deur nog één keer uit zijn hengsels.
Hiervoor tekenen we eerst de posities van de boorgaten af. Voor de slotplaat gaan we met ons fijnste boortje voorboren, net genoeg om de schroef richting te geven bij het vastdraaien. Voor de klink boren we dan weer helemaal door de deur.
Voor de montage gebruiken we patentbouten. Dit zijn dubbele schroeven die je aan beide zijden van de deur tegelijk moet vastschroeven. Je gebruikt daarbij twee schroevendraaiers. Zodra dat is gebeurd, mag de deur terug naar het deurgat.