BinnenschrijnwerkPremium

Hoe plaats je een schilderdeur?

Voordat we de schilderdeur aan beide kanten gaan afwerken, moeten we uiteraard eerst de schilderdeur zelf plaatsen. Zo'n schilderdeur plaatsen neemt wat tijd in beslag, maar het is iets dat je relatief makkelijk zelf kan doen. We gidsen je erdoorheen.

opmeten muuropening

Deur kiezen

Meet eerst de deuropening op. Het formaat van de opening bepaalt welke deur je moet kopen. Schilderdeuren zijn in verschillende standaardmaten beschikbaar. De grootste variatie zit hem in de deurbreedte. 

  • Heeft de ruwe muuropening een breedte van 78 - 85 cm? Kies een deur van 73 cm breed.
  • Heeft de ruwe muuropening een breedte van 83 - 90 cm? Kies een deur van 78 cm breed.
  • Heeft de ruwe muuropening een breedte van 88 - 95 cm? Kies een deur van 83 cm breed.
  • Heeft de ruwe muuropening een breedte van 93 - 100 cm? Kies een deur van 88 cm breed.

Wie een nieuwe binnendeur moet plaatsen, koopt het best een pakket. Daar zit alles in wat je nodig hebt: de deurkast, het slot, de schroeven en scharnieren en natuurlijk ook het deurblad zelf.

 

Deurkast plaatsen

deurkast en invalzaag 1
deurkast en invalzaag 2
1/2

Dikte van de muur opmeten

Om de deurkast te kunnen plaatsen, moet je de planken eerst op maat maken volgens je muren. Meet daarvoor eerst de dikte van de muur op. Doe dat steeds op verschillende plaatsen, huizen waar alles perfect recht staat, zijn immers dun gezaaid. 

Met de invalzaag

De planken voor de deurkast kan je vervolgens op de juiste breedte zagen. Dit is de moeilijkste stap van het proces. Je hebt immers een goede invalzaag met een geleider nodig om deze klus te klaren.

Let ook op welke kant je wegzaagt: de delen waar de scharnieren en de slotplaat in zijn voorgefreesd, die moet je uiteraard behouden.

bovenzijde op maat 1
bovenzijde op maat 2
1/2

Bovenzijde op maat

De volgende stap is het op lengte zagen van de bovenzijde. Dat vraagt wat rekenwerk: tel de deurbreedte op met twee keer de dikte van de zijkanten plus nog 2 mm en met nog eens 4 mm speling. Met de afkortzaag zaag je de plank op de millimeter precies. 

planken aan elkaar 1
planken aan elkaar 2
1/2

Planken aan elkaar

De drie planken kan je dan aan elkaar bevestigen om de deurkast te maken. De vlotste manier om dat te doen, is door een haaks klemmetje erop te plaatsen en voor te boren. Een niet te onderschatten stap, want zeker bij dunne planken riskeer je het hout te splijten als je zonder voorboren zou schroeven.

Eens alle gaten zijn voorgeboord, kan je de nodige schroeven inbrengen. Let bij het schroeven ook op dat de gefreesde gleuf doorloopt overheen de binnenkant van de drie planken.

deurkast bevestigen 1
deurkast bevestigen 2
deurkast bevestigen 3
1/3

Deurkast bevestigen

Zet de deurkast vervolgens in de deuropening. Let even op de plaats van het slot en de scharnieren, zo bepaal je in welke richting de deur zal open draaien.

Om ervoor te zorgen dat de deurkast mooi centraal in de ruwe muuropening uitkomt, meet je het verschil op tussen de deuropening en de deurkast. Die maat deel je door twee. Zaag meteen een hulpblokje op die halve maat af.

deurkast stelschroeven 1
deurkast stelschroeven 2
deurkast stelschroeven 3
deurkast stelschroeven 4
1/4

Boor dan gaten voor in de deurkast om die te bevestigen. Je boort het best in de gefreesde gleuf, dan zullen de bevestigingsschroeven verborgen zijn achter de slaglat. Je boort zowel door deurkast als in de muur.

De montage gebeurt met pluggen en stelschroeven. Die beschikken over twee schroefdraden: één zet zich in de muur, de ander in de plank. Zo is het mogelijk de onderlinge afstand vast te leggen. Het hulpblokje is hierbij van goudwaarde. Uiteraard controleer je achteraf nog dat alles mooi loodrecht staat.

deurbeslag monteren 1
deurbeslag monteren 2
deurbeslag monteren 3
deurbeslag monteren 4
deurbeslag monteren 5
1/5

Beslag monteren

De volgende stap is het bevestigen van de scharnieren. De positie is voorgefreesd in de deurkast, dus je kan eigenlijk niet missen. Gebruik het verstevigingsblokje, zodat de schroeven diep genoeg vast kunnen zitten.

In het deurblad monteer je het slot. Controleer dat het sleutelgat en het krukgat op de juiste plaats zitten. Is dit niet het geval, dan heb je waarschijnlijk je deurblad ondersteboven vast.

Ook de vleugels van de scharnieren worden aan het deurblad bevestigd. Let op in welke positie je ze moet vastmaken. Vergelijk met de vleugels die al gemonteerd zijn, zo kun je geen fout maken.

deur op zijn plaats 1
deur op zijn plaats 2
deur op zijn plaats 3
1/3

Deur op zijn plaats

Dan kan de deur al opgehangen worden. Positioneer het blad en schuif de scharnierende delen in elkaar.

Monteer vervolgens nog de slotplaat in de deurkast. Uiteraard moeten er ook één of twee klinken geplaatst worden, maar deze zijn niet inbegrepen in het deurpakket. Die koop je apart, in de stijl die je zelf verkiest. Bevestig de klink zo snel mogelijk aan de deur, zodat je de deur kunt openen.

afstandshouders plaatsen

Ruimte tussen muur en kast vullen

Tussen het deurblad en de deurkast is er wat speling. Dat hoort zo, anders kan de deur niet opendraaien. Het is dus belangrijk dat die speling behouden blijft, in het bijzonder wanneer je de ruimte tussen de muur en de deurkast gaat opvullen met purschuim. Rond het deurblad steek je daarom best afstandhouders in de kieren. Purschuim zet uit, en de afstandhouders gaan ervoor zorgen dat het vulschuim straks de deurkast niet tegen het deurblad drukt.

vullen met purschuim 1
vullen met purschuim 2
vullen met purschuim 3
3/3

Vullen met purschuim

Het vulschuim dat je voor dergelijke klussen gebruikt, is een laagexpansief schuim dat niet al te veel gaat uitzetten. Bescherm zowel de vloer als je handen als je met PU-schuim werkt.

Vul de opening tussen muur en de deurkast met het schuim. Spuit voorzichtig. Als je aan de ene zijde klaar bent, kijk je best meteen ook aan de andere zijde van de deur. Vul ook daar de resterende openingen nog met wat extra schuim.

Als het schuim is uitgehard, haal je alles wat teveel is weg. Met een breekmes snij je het schuim gelijk met de deurkast en de muur.

deurlijsten plaatsen 1
deurlijsten plaatsen 2
2/2

Deurlijsten plaatsen

Vervolgens zijn de chambrants of deurlijsten aan de beurt. Teken daarvoor eerst de maat af. Vergeet niet dat de chambrants idealiter een paar millimeter boven de vloer dienen te komen, zodat ze geen vocht opzuigen. Met de multitool zaag je, indien nodig, de plint wat bij.

deurlijst nagelpistool 1
deurlijst nagelpistool 2
2/2

Met de tacker

Wij gaan de chambrants vastmaken met nageltjes uit de tacker. Dat is de snelste en mooiste oplossing. Zo’n tackernageltje maakt maar een kleine opening, dus dat kunnen we straks netjes wegwerken met wat vulmiddel.

Je kan de kracht van de tacker instellen. Test vooraf uit welke instelling het best is. Het nageltje moet diep genoeg in de plank zitten.

Tip: deurlijst in verstek
sjambrang in verstel

Je kan de deurlijsten met een rechte aansluiting op elkaar plaatsen, of je kan ze in verstek afwerken. Verstek is iets klassieker. Het is een kwestie van persoonlijke voorkeur. In ons geval worden de lijsten geschilderd, dus maakt verstek of recht weinig uit.
Wil je de chambrants in verstek? Voor een mooie aansluiting zaag je zo'n verstek dan eerst een halve millimeter langer dan dat je hebt afgetekend. Dan verschuif je telkens je plank een klein beetje, tot je precies op het gemarkeerde streepje zit. Zo zal je een perfecte aansluiting bekomen.

Ga met je vinger langs de chambrant. Overal waar je nog een nageltje voelt, geef je nog een tikje met de hamer.

slaglatten houtplamuur 1
slaglatten houtplamuur 2
2/2

Slaglatten plaatsen

Het laatste onderdeel zijn de slaglatten. Zaag ze op maat. Gebruik een stevige montagelijm om ze te bevestigen. De slaglatten, het woord verraadt het al, moeten immers tegen een stevige slag kunnen. 

Het laatste werkje dat we dan nog doen is de naden en spijkergaatjes dichten. Dat doe je het makkelijkst met een sneldrogende houtplamuur.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine