Hoe werk je een schilderdeur af met lambrisering?
We hebben onze schilderdeur geplaatst. Nu is het tijd om die op te fleuren. Dat doen we op twee verschillende manieren. Aan de ene zijde versieren we het met klassiekere lambrisering, aan de andere zijde houden we het wat speelser. Lees hier hoe we de klassieke afwerking aanpakken.
Deurblad opwaarderen
Eerst halen we het deurblad uit de deuropening. We gaan die schilderen én we gaan expressie geven aan de deur met houten profielen die we gebruiken om twee rechthoeken te maken op de deur. Zo krijgt een vlakke schilderdeur al sneller de allure van een klassieke volhouten deur. Om een authentiek effect te bekomen blijft de onderste rechthoek onder de slotplaat, en blijft de bovenste boven die slotplaat. De rechthoeken zijn dus niet even groot.
Kaders aanbrengen
Latten op maat
Om de rechthoeken te maken, gaan we twee verschillende profielen combineren om echt een uitgewerkt reliëf te verkrijgen. Om makkelijk te werken kleven we de latten - voorlopig - per paar aan elkaar met plakband. Dan kunnen we ze per paar op maat maken met de afkortzaag.
De maten van de kaders bepaal je naar eigen wens, dat doen we hier op het oog. De aansluiting tussen de latten zagen we telkens in verstek. We zagen eerst één zijde onder een hoek van 45 graden. De gekozen maat zetten we over, en dan zagen we ook aan de andere kant af in verstek, uiteraard in de andere richting. Dat doen we vier keer voor de korte zijden, en vier keer voor de lange zijden.
Latten vastmaken
Leg nu de profielen al eens op de deur, zo kan je al eens zien wat het resultaat ongeveer zal zijn. Dan kan je het plakband verwijderen en alle zaagsnedes nog even controleren. Soms is wat schuurpapier nodig om de details goed te krijgen.
Dan kan je aan de definitieve plaatsing beginnen. Bepaal de juiste positie en lijm de latten vast met een krachtige alleslijm. Druk stevig aan. Lijmresten kan je meteen verwijderen met een plamuurmes. Kleef hier en daar ook nog een extra stukje tape. Zo ga je zeker merken indien je de latten tijdens het werken nog verplaatsen.
Maak gebruik van een winkelhaak, zo houd je de controle over de rechte hoeken. Kleef meteen ook op de hoeken een stukje tape om te voorkomen dat de verstekken openen.
Eens de latten zijn vastgemaakt, hangen we het deurblad even terug op zijn plaats. Zo kunnen we alvast nagaan of alles er goed uitziet.
Plinten en sierlijsten
Plinten vastzetten
In de ruimte waar de deur met een lambrisering wordt afgewerkt, moeten ook nog plinten geplaatst worden. Dit zijn eenvoudige houten plinten. We beginnen aan de rechterzijde. Dit stuk plint wordt aan de aansluiting met de muur voorzien van een verstek, om daarop de aansluitende plint te kunnen aansluiten. De zijde van de plint die aan de deurkast grenst, wordt recht afgewerkt. Hetzelfde doen we, gespiegeld, met de plint voor de andere zijde van de deur. Met onze alleslijm kleven we de plinten uiteindelijk vast.
Tip
Als je een plint vastlijmt, werk je met een lijmkoker op een kitpistool. Moet je de plint lijmen tegen een egale ondergrond? Breng de lijm dan aan in één lijn op de achterzijde van de plint. Op een oneffen ondergrond werk je het best met dikke dotten lijm voor een beter contact met de ondergrond.
Muurlijsten plaatsen
We plaatsen aan beide zijden van de deur ook een sierlijke muurlijst. Die komt ongeveer op de hoogte van het slot van de deur.
Om zeker te zijn dat we recht werken, stellen we onze bouwlaser op. Zo werk je niet alleen waterpas, maar gebruik je aan weerszijden van de deur ook dezelfde hoogte.
Een muurlijst plaats je op dezelfde wijze als een plint: eerst het verstek aanzetten, en dan de rechte maat aftekenen en op maat maken. Een extra moeilijkheid bij dit soort lijst: je moet er bij het zagen van het verstek ook voor zorgen dat de tekening doorloopt.
Bij het vastkleven van de stukken lijst tegen de muur, werken we hier dus met een lijn lijm. Met wat extra tape voorkom je dat de muurlijsten gaan wegglijden tijdens het uitharden van de lijm.
Extra muurlijsten
We maken ons ontwerp nog wat complexer. Met nog een ander soort muurlijsten bakenen we extra vlakken af op de muur. De techniek is min of meer hetzelfde als het plaatsen van de vlakken op de deur. Klein detail, de muur kan je niet vlak leggen, je moet dus rekenen op je kruislaser om rechte lijnen en haakse hoeken aan te houden.
Het schilderwerk
De lijm is helemaal uitgehard, de tape die we als extra verzekering hadden gebruikt, mag weg. Ook de deur mag opnieuw los. We gaan schilderen, dus leggen we die beter plat. We schroeven ook het beslag los. Als je dat niet wilt, kun je ze ook gewoon afplakken. Bescherm ook de vloer, én je kledij, én je handen.
Primerlaag aanbrengen
We beginnen met het geven van een primerlaag aan de muren en de deurkast. Het deurblad, de plinten, de sierlijsten, en de muur hebben allemaal al een basislaag gekregen. Daarvoor is dus geen primer meer nodig. Je gebruikt het best een verfkwast, want er zijn nogal veel hoekjes te schilderen. Een klein verfrolletje helpt je om de vlakkere delen egaal af te werken.
Schilderskit aanbrengen
Breng een fijn lijntje kit aan op alle zichtbare naden. Gebruik wel het juiste product: acrylaatkit of schilderskit en geen sanitaire siliconenkit. Schilderskit is bedoeld om te kunnen overschilderen. De verf zal er goed op hechten en zal later niet gaan barsten. Strijk de kit, na het aanbrengen, glad met wat afstrijkmiddel.
Design bepalen
Wij kiezen er hier voor om de onderkant, van plint tot en met de lambrisering, samen met de deurkast en het deurblad in één kleur schilderen, en de rest wit te houden. De verf die we gebruiken, zal een matte, fluweelachtige uitstraling geven.
Er is uiteraard een waaier aan mogelijkheden. Sommige mensen houden ervan om de lambriseringsstrook wit te behouden, en de muur dan een kleur te geven. Je kan ook het vlak hier invullen met behangpapier, vaak kiezen mensen dan voor een marmerimitatie.
Deurblad verven
Het schilderen zelf, dat begint bij de profiellatjes. Met een kwast breng je eerst daar een mooie laag verf op aan. Let erop dat je goed alle zijden van de profielen bedekt. Het deurvlak, dat gaat dan weer het best met een kleine verfrol. Rol de verf gelijkmatig uit.
Werk wel even door, want je moet steeds nat-in-nat blijven werken, dat wil dus zeggen dat je het deurvlak helemaal geschilderd moet hebben, voor de verf op de profielen begint op te drogen.
De muur verven: het lichte kleur
Terwijl de zachte okerkleur op de deur droogt, stappen we over naar de muur. Als je een muur in twee kleuren verft, dan doe je altijd eerst de lichtste kleur. Bij ons is die lichtste kleur nu een wit met een vleugje grijs en een vleugje roze, dat we aanbrengen boven de lambrisering.
Tijdens het schilderen merk je misschien niet veel verschil met de witte basislaag, maar na het drogen zal de matte fluweelachtige uitstraling zeker een meerwaarde blijken.
De muur verven: het donkere kleur
Afplakken
Als de verf droog aanvoelt, kunnen we afplakken om de lambrisering, de deurlijsten, de plinten en de onderkant van de muur aan te pakken. Daarvoor gebruik je paarse schilderstape, die is het meest geschikt voor gevoelige ondergronden, zoals net geschilderde oppervlakken.
Onderkant verven
Daarna kan ook de tweede kleur op de muur en op het lijstwerk. Zoals steeds gebruik je een kwast voor de hoekjes en kantjes, en dus ook voor uitgewerkte lambriseringen. De vlakken kunnen dan met de rol. Omdat de vlakken hier niet zo heel erg groot zijn, volstaat een kleine rol.
Tweede laag op de deur
De verf op de deur is ondertussen droog. Zoals bij de meeste schilderwerken is er hier wel een tweede laag nodig. Dus gaan we eerst licht opschuren met een zeer fijne korrel. Hoe fijn? Dat lees je hier. Het schuurstof neem je vervolgens weg met een vochtige doek, maar wring die goed uit zodat niet alles nat is. Dan kan je de tweede laag aanbrengen.
Ook de muur krijgt uiteindelijk nog een tweede laag. Om de smalle stroken tussen de muurlijsten af te werken hebben we nu een extra smal rolletje gekozen, dat zal een iets beter resultaat geven dan met de ronde borstel.
Na het schilderen ...
Na het schilderen kan de tape weg. Doe dit terwijl de verf nog nat is voor het strakste resultaat. Ook de scharnieren mogen terug worden gemonteerd en de deur kan weer worden opgehangen.
De afwerking
Natuurlijk oogt de ruimte nu nog wat leeg. Met enkele accenten gaan we de muur echt laten spreken.
Kader ophangen
Halfweg tussen de deur en de hoek van de kamer komt een schilderij. In een klassiek interieur is dit soort symmetrie wel belangrijk. Het ophangen van zo'n kader is eenvoudig: een gat boren, een plug inbrengen en dan het haakje.
Staande lamp
We hebben ook nog een staande lamp gekocht. We moeten die nog even monteren, maar je ziet: het is een ontwerp met moderne, grafische lijnen. Dat brengt de overdaad van de klassieke stijl wat in balans. Een dergelijk lichtpunt is een waardevolle toevoeging. Het licht zelf gaat de uitgewerkte details van de lambrisering benadrukken.