Hoe hebben we de verfspuiten getest?
De verfspuiten werden aan een aantal testen onderworpen om na te gaan hoe vlot je ermee een mooi verfresultaat kan verkrijgen. Daarnaast gingen we ook na welke accessoires er meegeleverd werden, hoe zuinig ze omspringen met verf alsook hoe ergonomisch en gebruiksvriendelijk het design is. De toestellen werden niet aan labo-tests onderworpen, onze tests worden uitgevoerd vanuit het gebruikersperspectief.
WAT HEBBEN WE GETEST?
Je koopt een verfspuit omdat je snel een mooi verfresultaat wil afleveren. Een verfspuittoestel met makkelijk in te stellen zijn volgens de verfklus die je wil aanpakken. Zeker bij klussen die iets meer tijd vergen, moet het toestel goed in de hand liggen. Liefst van al is die nog multi-inzetbaar, zowel voor je tuinhuis als voor je binnenmuren, én heb je achteraf niet te veel kuiswerk.
PRESTATIE
Je koopt een verfspuit om een strak, egaal, professioneel ogend verfresultaat te verkrijgen. Logisch dat het uiteindelijke verfresultaat doorweegt in onze beoordeling van de verfspuiten. Belangrijke aspecten zijn hier de dekkingsgraad. Dat hebben we uitgetest door met elk toestel eenzelfde hoeveelheid witte verf te spuiten op een stuk hardboard.
Ook het spuitbereik van het toestel is hier een belangrijke factor. Die zal immers bepalen in welke mate je de verfspuit kan gebruiken voor zowel grote vlakken als houtwerk met veel bochten en kantjes. Dit testten we respectievelijk uit op gemarkeerde vlakken op onze testmuur, en op een houten trapspijl. De score die we aan deze testfactor toekennen is een gemiddelde van hoe goed het pistool het ervan afbrengt in beide situaties.
UITRUSTING
Verf spuiten vergt wel wat voorbereiding. Niet alleen voor je omgeving, maar ook voor het toestel zelf. Daarom gaan we bij elk toestel na wat er zoal wordt meegeleverd naast het toestel zelf. Zijn er extra opzetstukken of spuittippen voor verschillende verfsoorten? Zijn er meerdere mengbekers? Voorzien de fabrikanten een reserve dichtingsring, een giettip of een trechter?
Allemaal zaken die het voorbereidend werk vlotter kunnen laten verlopen. Logisch dus dat deze doorwegen in onze algemene beoordeling.
GEBRUIKSGEMAK
Een verfspuit is idealiter inzetbaar voor verschillende klussen, zowel licht als zwaar. Daarom kijken we ook naar welke instellingen er mogelijk zijn en welke zaken er regelbaar zijn.
De uitrusting en de instelmogelijkheden mogen nog zo uitgebreid zijn, het hoeft geen driejarige cursus te vergen om met een verfpistool om te gaan. Hoewel er altijd wel iets van oefening nodig is om een toestel te leren kennen, mag het ook niet te ingewikkeld worden. Hoe de fabrikant je hier op weg helpt, wordt ook in rekening gebracht.
ZUINIGHEID
Je wil niet nodeloos verf verspillen. Daarom is de zuinigheid van je verfspuittoestel ook een niet te overziene factor om een algemene beoordeling te maken.
Wij testten dit uit door te kijken naar het verfverlies bij de verschillende toestellen. We vulden ze met telkens een gelijke hoeveelheid verf en lieten ze voor een gelijke periode draaien op de maximale instellingen. Een kleine kanttekening hierbij is dat we de toestellen uiteraard gebruiken op een manier die niet voorgeschreven is.
ERGONOMIE
Zeker als je een groot oppervlak moet schilderen, wil je niet dat je hand of je pols wordt overbelast door het gewicht en/of de vorm van het toestel. Liefst heb je dus een licht pistool vast met een goede handgreep. Daarom is ergonomie een belangrijke factor.
REINIGINGSGEMAK
Schilderen is nu eenmaal veel kuiswerk, en dat is voor de gespoten techniek niet anders. We gingen na hoe makkelijk de toestellen na gebruik te reinigen zijn. Ook belangrijk hier is wat de fabrikanten zoal meeleveren van hulpmiddelen, zoals reinigingsborstels en een reinigingsnaald.
BEKIJK DE RESULTATEN
Elk van deze 6 gaven we de kwaliteit een score op 10. De resultaten kan je hier bekijken.
HOE HEBBEN WE GETEST?
De toestellen die wij gaan uitproberen zijn voornamelijk HVLP-verfpistolen tussen 100 en 200 euro. We hebben ook een goedkoper model en een iets duurdere airless variant om mee te testen.
onderdelen onder de loep
Voor we met het testen begonnen, noteerden we alle gegevens van de verpakking en de gebruiksaanwijzing.
Gegevens als vermogen, snoerlengte, accucapaciteit, maar ook de verfcapaciteit zijn daar veelal makkelijk op terug te vinden. Elk toestel geeft ook duidelijk aan voor welke toepassingen en welke type vloeistoffen het geschikt is.
Hoewel de verfspuiten allemaal op elkaar lijken, zijn er toch verschillen merkbaar bij het unboxen.
DE MOTOR OF TURBINE
Naast de verfspuit en de handleiding vind je bij elke verfspuit een motor of turbine. Bij de airless variant zit de motor meteen in de verfspuit verwerkt. De andere toestellen hebben een aparte turbine. In sommige gevallen kan je de turbine op het verfpistool klikken. Dat blijkt voordelig te zijn bij het reinigen van de toestellen.
Een toestel beschikt over een draagbare turbine, die verbonden wordt met de verfspuit via een luchtslang. Bij de opstart is dit soms wat onhandig maar het verfpistool zelf is dan weer een stuk lichter, wat het werken handiger maakt. Je kan de turbine overigens met een schouderriem bijhouden tijdens het werken, wat eveneens een ergonomische plus is.
DE AANDRIJVING: accu of snoer?
Twee toestellen werken op batterij. In beide gevallen is die niet meegeleverd en moet je ze dus apart aanschaffen. Het voordeel van een accu is dat je overal snel aan de slag kan en mobieler bent tijdens het spuiten. Een accu maakt je toestel wel net iets minder betrouwbaar, je hebt dus het best een tweede bij de hand. Het maakt je verfspuit ook iets zwaarder, zeker wanneer die aan het pistool moet dat je in je hand houdt.
Bij de toestellen die op netstroom werken, zie je ook een duidelijk verschil in de snoerlengte. Bij sommige varianten zal je dus een extra verlengkabel nodig hebben.
HET VERFRESERVOIR
Elke toestel heeft een eigen formaat verfreservoir. Bij sommige toestellen kan je maten terugvinden op de beker, soms zelfs met een extra indicatie indien je verf moet verdunnen. Eén toestel heeft ook een schroefdop zodat je je verf in het reservoir kan bewaren.
Vanuit het reservoir wordt verf aangezogen naar de spuitkop via een zuigbuis. Rond die buis zit een dichting. Bij sommige is die volledig demonteerbaar, wat in theorie vervangen makkelijker maakt, maar je moet die dichting wel zeker goed reinigen.
We hebben tijdens het testen gemerkt dat toestellen met grote bekers en aanzuigbuizen met een grotere diameter iets vlugger lucht zullen aanzuigen. Je beker tijdig aanvullen is hier de boodschap. Pas zeker ook de richting van je aanzuigbuis aan, afhankelijk van je toepassing.
De airless variant is de uitzondering. Hier heb je een houder, die je kan vastschroeven op een deksel dat dan weer vastschroeft op het toestel. In de houder kan je een wisselbare, herbruikbare beker plaatsen. Het bevestigen van deze container is iets complexer en vraagt toch wel de nodige training. Dat zal ook de reden zijn waarom dit toestel een uitgebreidere handleiding met video-instructies meekrijgt.
Een van de toestellen is voorzien van twee pistolen met elk hun eigen verfreservoir en spuitkop. Een kleinere versie voor het spuiten van houtwerk en een grotere variant voor muren.
de SPUITKOP
De spuitkop bestaat meestal uit 3 of 4 delen: een sluitring, een luchtkap om de lucht in de juiste richting te sturen, een pakking en een spuittip of nozzle. Die laatste twee zijn soms één geheel. De tippen schuiven of schroeven op hun plaats. De montage hiervan is eenvoudig en spreek vrijwel voor zich.
Sommige verfspuiten zijn uitgerust met verschillende tippen. De opening in de tip varieert dan in diameter waardoor je kan aanpassen naargelang je dunvloeibare vloeistoffen gebruikt zoals lak en beits, of dikvloeibare vloeistoffen zoals muurverven.
Bij het airless toestel ziet de spuitkop er wat anders uit. De spuittip is vervangbaar door een versie met een bredere spuithoek. Het ontwerp van de spuittip zorgt ervoor dat je die kan vervangen zonder je handen vuil te maken. Hij is ook zelfreinigbaar. Door hem te draaien kan je hem uitblazen.
de SCHAKELAAR
Het bedienen van het toestel gaat via een de trekker aan het pistool. Bij het ene toestel is die al wat stroever dan bij het andere.
DE ACCESSOIRES
VOOR HET GEBRUIK
Elk toestel komt met de nodige accessoires, de één al wat meer dan de ander. We hebben er al een aantal aangehaald. Ook een reserve luchtfilter of een extra dichtingsring of smering voor deze ringen zijn in sommige dozen te vinden. Maar ook zaken die je eenmalig kan gebruiken zoals een mondmasker, wegwerptrechter of een testposter.
Bepaalde toestellen komen met een aantal accessoires die moeten helpen bij het aanvullen van het verfreservoir. Denk maar aan een tip die je op je verfemmer klikt om proper te gieten, of een trechter om proper te werken. Bij een toestel is die uitgerust met een verffilter die je erop kan klikken.
Sommige toestellen hebben ook een viscositeitsbeker. Die dompel je onder in de vloeistof die je wil gebruiken. Daarna haal je de beker eruit. De vloeistof zal onderaan weglopen. Je meet hoelang dit duurt. In je handleiding kan je vinden wat de optimale tijd is. Je verdunt de verf tot je aan dit getal komt.
VOOR DE REINIGING
Ook om het toestel te reinigen, krijg je bij de meeste toestellen een aantal accessoires meegeleverd. Om de spuittip te reinigen heeft bijna elk toestel een reinigingsnaald – of borstel. Soms zelfs met een geleider die de naald op de juiste plaats krijgt. Daarnaast krijg je meestal ook een borstel meegeleverd die dient om je aanzuigbuis te reinigen.
TEST 1: DE VERFCAPACITEIT
Om de verfcapaciteit na te gaan, testen we de dekkingsgraad van de spuitpistolen. Op een stuk hardboard spuiten we witte verf. Bij elk toestel is de verf 10% aangelengd. We gebruiken de optimale instellingen, spuiten 1 laag en proberen een gelijke afstand en spuitritme aan te houden. Bij het verfspuiten is het sowieso belangrijk om je toestel evenwijdig met je object te houden.
De test maakt ons meteen duidelijk dat het resultaat bij de HVLP toestellen vrij gelijkaardig is. We merken wel dat bepaalde toestellen een minder snelle luchtstroom hebben en je er dus beter wat trager mee werkt. Die lijken dan meer geschikt voor de kleinere en meer gedetailleerde projecten.
De toestellen op batterij durven uitzonderlijk iets minder consistent in luchtstroom te zijn waardoor je wat grotere verfdruppels kan hebben. De dekkingskracht van de prijzigere toestellen is overigens duidelijk iets hoger dan die van de goedkopere toestellen, maar het resultaat van elk toestel is best goed.
De airless variant heeft de hoogste dekkingsgraad. Doordat we eenzelfde afstand en ritme aanhielden als bij de andere toestellen, lag de verf hier net iets te dik waardoor die hier en daar durfde te zakken.
TEST 2: DE VERSATILITEIT
Bij een tweede test probeerden we de verschillende instellingen van het toestel uit. Dit is ook het ideale moment om na te gaan hoe de toestellen werken op grote vlakken.
In een gemarkeerd vierkant op de muur proberen we de instellingen uit. In het eerst kwadrant spuiten we op maximaal. Daarna proberen we de instellingen bij te sleutelen en testen we de algemene werking van het toestel op een groot vlak. Vervolgens switchen we naar ronde straal om de randen de spuiten. Daarna proberen we een verticale straal om terug te eindigen met een horizontale straal.
Alle toestellen werden van dezelfde verf voorzien, die opnieuw 10% werd aangelengd. Bij sommige toestellen heb je wat meer tijd nodig om alle instellingen te leren kennen of om het spuitbeeld optimaal te krijgen. Bepaalde spuiten hebben ook veel meer instellingen dan andere. Bij de ene kan je de opbrengst of spuitsnelheid instellen volgens een bepaalde stand, andere toestellen zijn traploos in te stellen.
We merken bij elk toestel wel een goed resultaat, hoewel een aantal duidelijk beter geschikt zijn voor kleinere projecten en/of dunnere vloeistoffen. De verfspuit met de airless technologie steekt er in deze test alvast bovenuit. Dit toestel lijkt uitermate geschikt om in een kortere tijd muren en plafonds te schilderen. Ook bij de andere toestellen merk je dat de één iets meer verf op korte tijd spuit dan de andere. Het zorgt ervoor dat je sneller werkt maar ook dat je iets minder controle hebt op je werk.
Bij sommige toestellen bedien je de luchtstroom apart van de verftoevoer. Dat kan wat wennen zijn maar het geeft je ook wat meer controle over je werk. Aan het einde van elke strook kan je zo de verftoevoer stoppen zonder dat je luchtstroom onderbroken wordt.
TEST 3: DE MOBILITEIT
De mobiliteit van je toestel wordt tot op een bepaald niveau al bepaald door de aandrijving: met een toestel op accu werk je vrijer dan met een toestel op netstroom waar je afhankelijk bent van een kabel. We testen de mobiliteit van onze verfspuiten wat nauwgezetter.
We schilderen een houten trapspijl om te zien wat het bereik van elke verfspuit is. We gaan daarbij het toestel in verschillende hoeken gebruiken om te zien hoe het onder die omstandigheden functioneert. Uiteraard zorgen we ook hier voor identieke omstandigheden.
We zien dat elk spuitpistool een vrij groot bereik heeft en de afrondingen en moeilijke plekjes relatief goed kan bedekken.
We merken bij de test wel dat sommige toestellen minder mobiel zijn. Spuiten we in een te grote hoek van boven of van onder, dan stopt de verftoevoer. Bij elk toestel is het sowieso belangrijk om de aanzuigbuis in de juiste richting te draaien.
Die bevindingen gelden niet voor het airless toestel. Dat werkt zelfs ondersteboven nog. Maar deze verfspuit spuit snel met veel verf waardoor het moeilijker controleerbaar is. Met als gevolg dat er niet alleen veel verf naast het object vliegt, maar dat we ook verflopers hebben. Dat bewijst dat de airless technologie toch wel voornamelijk geschikt is voor het verven van grote oppervlaktes.
TEST 4: DE VERFOPBRENGST
Daarnaast is uiteraard ook de zuinigheid van het toestel dat je kiest een bepalende factor. Wij testten dit uit bij de verschillende toestellen door ze te vullen met telkens een gelijke hoeveelheid verf. Om de test zoveel mogelijk gelijk te schakelen, lengen we de verf aan met 10% water. Bij elk toestel gebruiken we de maximale instellingen.
Een kleine kanttekening hierbij is dat we de toestellen uiteraard gebruiken op een manier die niet voorgeschreven is.
Dat merken we ook, want slechts drie apparaten doorstaan de test. Hoewel de andere twee gelijkaardige resultaten zouden behalen, werden die testen stopgezet.
Bij één spuitpistool stopte de test omdat de verf te dik was. In de handleiding staat immers duidelijk aangegeven dat het enkel geschikt is voor dunvloeibare vloeistoffen en we merkten tijdens het testen dat het te lang zou duren om alle verf uit het toestel te krijgen. Bij een tweede toestel werd de test niet voltooid omdat de luchtstroom te sterk was. De verf werd zo uit de maatbeker geblazen.
De andere drie toestellen doorstonden de test wel en bij alle drie bleek er weinig verfverlies. Qua zuinigheid zijn er dus geen grote winnaars of verliezers.
VERFSPUIT REINIGEN
Wil je je toestel lange tijd gebruiken? Dan is het essentieel dat je dit zo proper mogelijk opbergt. Net zoals bij het verven met borstels, kruipt er dus wat werk in deze stap.
Het principe is bij elk toestel hetzelfde. Je schakelt het toestel los van de stroombron, en indien mogelijk maak je de turbine los. Draai ook je verfreservoir los en druk nog even de trekker van je pistool in zodat overtollige verf uit de aanzuigbuis kan lopen.
Doe overtollige verf terug in de oorspronkelijk container. Maak dan alle onderdelen los en reinig ze een eerste maal.
De pistolen die je los kan maken van de turbines, zijn hierbij iets makkelijker proper te maken omdat je die volledig in water kan dompelen. Als alles proper is, dan monteer je het pistool terug. Vul het verfreservoir met water en spuit dit leeg in een emmer. Herhaal alles tot je helder water spuit.
Bij de airless variant hebben we uiteraard iets andere stappen. Na alle onderdelen te reinigen ga je ook spuiten met water. Maar eerst zet je het toestel in de stand die je gebruikt om verf te vullen. Haal proper water, draai het toestel ondersteboven, draai je spuittip om en spuit opnieuw, dit keer in een emmer. Na een twintigtal seconden draai je de spuittip om. Ook dit herhaal je tot je proper water hebt.
5 VERFSPUITEN GETEST: DE CONCLUSIE
Onze belangrijkste tips: Bedenk vooraf goed waarvoor je de machine gaat gebruiken. Wij merkten dat elk toestel een goede keuze kan zijn, maar dan vooral voor de klus waarvoor het toestel bedoeld is. Kies dus een verfspuit op maat van wat je ermee wil doen.
Ga je vooral muren verven? Dan lijkt de airless technologie uitverkoren. Kleinere klussen, zoals het schilderen van een omheining of meubeltje, zijn dan weer makkelijker te doen met een HVLP-toestel. In de hogere sferen van de prijsklasse waarbinnen we getest hebben, vind je de toestellen die beide aankunnen.
Ben je niet van plan het toestel vaak te gebruiken? Dan kan een eenvoudiger en goedkoper model dienen. Het resultaat hiervan was verrassend goed. Maar wees ook niet bang om te investeren als je vaker zal verven. Het zal het spuiten makkelijker maken en je zal er zeker tijd en moeite mee uitsparen.
Zorg er in elk geval voor dat je het toestel correct gebruikt en voldoende reinigt na elk gebruik. Zo zal het zeker een langere tijd meegaan. Dat geldt voor zowel de prijzige als de iets minder prijzige toestellen.
Bekijk hier alle gegevens en conclusies van onze test en maak je eigen vergelijking tussen de toestellen onderling.