HobbyvervenPremium

Waarom kiezen voor een watergedragen verf?

Bij watergedragen verven of acrylverven zorgt een dispersie van bindmiddelen in water ervoor dat ze gemakkelijk zijn aan te brengen. Het is over het algemeen een meer ecologische oplossing dan synthetische verven. Welke voor- en nadelen eraan zijn verbonden - zowel tijdens als na het schilderen - , lees je hier.

 

Voordelen

watergedragen verven kiezen

Schilderwerk voorbereiden: wat mag je niet vergeten?
17 artikels
Alles over schilderwerkOntdek ons digitaal magazine over schilderwerk
Lees magazinechevron_right

Een watergedragen of waterverdunbare verf is UV-bestendig en behoudt daardoor beter zijn kleur (ze vergelen immers niet) en glans. Dat maakt het meteen een goede oplossing voor buitentoepassingen.

Een watergedragen verf is ook aangenamer om te verwerken, daar deze geen geurhinder veroorzaakt. Dat is ook goed nieuws voor het droogproces: geen verflucht doorheen de woning!

De opkuis na de schilderwerken is gemakkelijker als je met een watergedragen verf werkt, borstels of rollen kunnen namelijk gewoon met water worden gereinigd. Dat vuile water moet je dan wel naar het containerpark brengen.

Qua glansgraad is een watergedragen verf verkrijgbaar in alle vormen van mat tot zijdeglans en glans, maar voor een hoogglanzende verf zal je bij de solventgedragen verven moeten kijken. Maar: watergedragen verven zullen wel langer hun glans behouden dan solventgedragen verven. Bij laatstgenoemde zal de glans na een tijdje vervagen.

 

Nadelen

watergedragen verf nadelen

Watergedragen verf is over het algemeen minder stoot- en krasvast dan solventgedragen verf, al is er hier welk sprake van een positieve evolutie waardoor er heel wat watergedragen verven niet meer moeten onderdoen voor hun solventgedragen vrienden. Zo zijn er bijvoorbeeld acrylverven die wel vochtbestendig zijn. Al blijft het over het algemeen beter om in vochtige ruimtes qua duurzaamheid toch voor een solventgedragen verf te kiezen.

Watergedragen verf is ook gevoeliger voor metaal. Als je bijvoorbeeld met een ring langs een watergedragen verf schuurt, kan het zijn dat dat een spoor achterlaat ('metal marking').

Verf op waterbasis is moeilijker te verspreiden dan solventverven. Een dikke laag aanbrengen is dus lastiger, waardoor er meer lagen nodig zijn dan wanneer je met een solventgedragen verf zou werken.

Als je met watergedragen verf werkt, heb je ook specifiek schuurpapier en specifieke borstels nodig. Daarbij gebruik je geen borstels met varkenshaar, maar synthetische verfborstels.

Qua onderhoud moet je ook opletten bij watergedragen verven, deze zijn minder bestand tegen zeepwater dan synthetische verven.

 

Aandachtspunten bij het drogen

drogen aandachtspunten

Als je een watergedragen verf uitstrijkt, verdampt het water doorheen het bindmiddel, waardoor de deeltjes in het bindmiddel ineen smelten en een verffilm wordt gevormd. De droogtijd neemt 3 tot 6 uur in beslag, wat over het algemeen minder is dan bij solventgedragen verven.

Hier is vooral voldoende verluchting belangrijk. Let erop dat je de deuren van de geschilderde ruimte na de werken niet sluit, zodat er voldoende luchtcirculatie is. Anders droogt de verf niet (of slecht).

De luchtvochtigheid mag ook niet hoger dan 60% zijn, anders kan het water niet meer verdampen en droogt de verf niet. De temperatuur van de ondergrond en de ruimte waarin er wordt geverfd mag daarbij dan weer niet lager dan 5 °C zijn.

Stijgt de temperatuur tot boven de 20 °C in de ruimte waar je wil schilderen (of buiten), dan verloopt de droging steeds sneller en verwerkt de verf moeilijker, wat strepen en oneffenheden kan teweegbrengen. Daarom is ook schilderen in volle zon geen goed idee.

Let op: wil je een muur die in contact staat met een buitengevel schilderen wanneer het buiten kouder is dan 5 °C? Dan kan je beter geen watergedragen verf gebruiken.

 

Toepassingen

Wanneer je een best watergedragen verf, dan wel een solventgedragen verf gebruikt, hangt vooral af van de situatie.

Buiten

buitentoenassing gevelverf

Watergedragen verf is bijvoorbeeld beter UV-bestendig en dampdoorlatend, wat het een uitstekende oplossing maakt voor buitentoepassingen op muren (waarbij je opteert voor een muurverf) of houten tuinmeubels en buitenschrijnwerk (waarbij je opteert voor een lakverf). Acrylverf staat vocht ook gemakkelijker af, waardoor er minder kans bestaat op houtrot.

De waterdampdoorlatendheid maakt het dan weer niet geschikt voor metalen, al zijn er ook roestwerende watergedragen oplossingen die daarbij wel de klus klaren.

Binnen

binnentoepassing gevelverf

Ook voor binnentoepassingen is een watergedragen verf een veilige keuze, voor zowel muren als plafonds is er een ruim aanbod aan watergedragen oplossingen. Ook voor (houten) meubels zijn er heel wat lakverven beschikbaar die geschikt zijn voor binnengebruik.

Watergedragen verven hechten goed op gipsplaten, metselwerk, beton als gips of leempleister. Enkel in vochtige ruimtes (badkamer en keuken) zijn deze door hun vochtgevoeligheid minder interessant. Doordat ze minder stoot- en krasvast zijn, zijn ze ook niet geschikt voor vaak belopen vloeren en trappen.

 

Latex- vinyl- en acrylaatverf

vinylverf latexverf

Latexverf is nog steeds zeer populair voor het opfrissen van binnenmuren. Dit type watergedragen verf is gemaakt op basis van synthetische polymeren, maar wordt ook opgelost door middel van water. 

Vroeger duidde de term latex op een kwaliteitsverf, terwijl tegenwoordig gewone muurverven die niet op basis van latex zijn gemaakt de kwaliteit van een latexverf evenaren. Latexverf geeft, net als andere watergedragen verven, geen geurhinder. Daarnaast heeft latexverf een droogtijd van 30 tot 60 minuten en heeft deze een isolerende werking.

Je kan hier, naast klassieke latexverf, ook nog de onderverdeling maken in vinyllatex en acryllatex:

  • vinyllatex of vinylverf heeft een betere dekking dan klassieke latexverfbetere dekking en is waterbestendig - dus wel geschikt voor keukens en badkamers;
  • acryllatex of acrylaatverf is zeer eenvoudig te reinigen en heeft een zeer sterke dekkingskracht.

 

Een bestaande verflaag overschilderen

bestaande laag overschilderen

TIP
Een acrylverf hecht goed op een alkydverf, maar dat is in de omgekeerde richting minder evident. Er kunnen namelijk door spanningsverschillen barsten ontstaan in de verflaag. Wil je weten of een te overschilderen laag water- of solventgedragen is? Wrijf een doek met aceton over de lak. Als deze kleverig wordt, dan is het een watergedragen lak. Zoniet, dan heb je te maken met een solventgedragen lak.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door PVB
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine