GevelsPremium

PREMIES EN TERUGVERDIENTIJD

Om zuinigheid te stimuleren, voorziet de Vlaamse overheid premies voor al wie extra inspanningen doet om te isoleren. Voor die premies kan je bij netbeheerder (Eandis of Infrax) terecht. Daarvoor moet echter eerst aan een aantal voorwaarden worden voldaan.

VLAANDEREN
BRUSSEL

VLAANDEREN

VOORWAARDEN

  • vlaanderenTen eerste moet de woning in het Vlaamse Gewest liggen en voor 1 januari 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet. Als de bouwaanvraag voor die datum werd ingediend, maar de woning zelf pas erna op het net werd aangesloten, is dat echter geen probleem.
  • Als je een premie aanvraagt, geldt die evenwel niet voor de volledige herbouw van woningen, daar dat als nieuwbouw wordt gezien. Wanneer nieuw aangebouwde delen aan een huis worden gezet, en geïsoleerd, komen deze nieuwe delen wel in aanmerking voor een premie.
  • Voor welk jaar je een premie kan aanvragen wordt bepaald aan de hand van de datum op de eindfactuur. Het aanvraagformulier voor de premie moet twaalf maanden na de factuurdatum bij de netbeheerder toekomen. Je vraagt de premie steeds aan voor het jaar waarin de werken werden uitgevoerd.
  • Voor een premie moeten de werken door een aannemer worden uitgevoerd. Enkel bij dakisolatie kan je als doe-het-zelver een premie ontvangen.
  • Het nieuw geplaatste isolatiemateriaal moet telkens een minimale warmteweerstand (R-waarde) halen, waarbij de R-waarde van een bestaande isolatielaag niet mee verrekend mag worden om aan de minimum vereiste te komen.

Ga via Premiezoeker na welke premies je kan krijgen voor welke isolatiewerken.

TOOLS

Om na te gaan in welke gemeente je welke premie kan krijgen voor een isolatiewerk kan je op de subsidiemodule van Vlaanderen terecht via www.energiesparen.be/subsidies/subsidiemodule.

Voor de terugverdientijd van de isolatiewerken via de energie die je bespaart voorziet Vlaanderen ook handige calculators. Die vind je terug via www.energiesparen.be/energiewinst.

BRUSSEL

VOORWAARDEN 

  • brusselDe energiepremies zijn toegankelijk voor iedereen aan wie er werkzaamheden/installaties gefactureerd worden.
  • De aanvrager moet in het bezit zijn van een Belgische bankrekening om van een energiepremie te kunnen genieten.
  • Alle werken moeten volledig worden uitgevoerd door een aannemer die ingeschreven is in de Kruispuntbank van ondernemingen en die een BTW-nummer en gereglementeerde toegang tot het beroep heeft.
  • Zelf uitvoeren van de in aanmerking komende werken mag niet. Een factuur, uitgereikt door de aanvrager zelf, kan bijgevolg niet in rekening worden gebracht.
  • Uitbreidingswerken komen niet in aanmerking voor energiepremies.
  • Het nieuw geplaatste isolatiemateriaal moet telkens een minimale warmteweerstand (R-waarde) halen, waarbij de R-waarde van een bestaande isolatielaag niet mee verrekend mag worden om aan de minimum vereiste te komen.
    Dakisolatie
    Muurisolatie
    Vloerisolatie

Voor meer informatie over isolatiepremies in het Brusselse kan je op deze pagina terecht.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Gerelateerde artikels

Wanneer kies je voor een zonneboiler of een warmtepompboiler?

Om op een duurzame manier voor sanitair warm water te zorgen, wordt er volop ingezet op het gebruik van zonneboilers of warmtepompboilers. maar welk van deze twee toestellen is de beste optie voor jouw woning?

Opleiding aangeraden voor installatie van warmtepompboilers

De laatste jaren kan de verwarmingssector de groeiende populariteit van warmtepompboilers duidelijk merken. in 2018 kon er dankzij 7.000 installaties een toename van maar liefst 60% worden vastgesteld. dat is niet verwonderlijk, want door de energiezuinigheid en snelle terugverdientijd is het een interessante investering. bovendien kan sinds dit jaar in alle drie de gewesten een premie worden aangevraagd voor de plaatsing van een warmtepompboiler. zo'n toestel bevat echter heel wat elektronica en in sommige gevallen is koeltechnische kennis noodzakelijk. daarnaast zijn er nog andere aandachtspunten bij de plaatsing, waardoor opleidingen voor u als installateur steeds zijn aangeraden.

Ventilatie in vraag en antwoord

Ventilatie is tegenwoordig een verplichting bij nieuwbouw en ingrijpende renovaties, maar welke systemen zijn er? hoe rijm je ventilatie met energiebesparing en luchtdicht bouwen? welke kanalen kies je? we overlopen enkele veelgestelde vragen.

De effecten van de renovatieverplichting op de isolatiemarkt

Is er al sprake van een boost op de isolatiemarkt, of spelen de hoge prijzen de sector nog parten? en welke producten en winkelpresentaties zijn in trek? we zetten de belangrijkste ontwikkelingen op een rij.

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine