Tips en tricks om vlot te nagelen
Met een hamer op een nagel kloppen is een simpele beweging, maar toch kan het wel eens foutlopen. Je slaat ernaast, je beschadigt je materiaal of je hout gaat splijten ... We geven een aantal tips om dat alles te voorkomen.
Houd je hamer goed vast
Moet je neerwaarts een nagel tikken, houd de steel van je hamer dan op het einde vast, en verleng dan je greep met je wijsvinger langs de steel. Zo heb je een stabielere greep.
Moet je de hamer verticaler houden, dan blijft de houding hetzelfde. Stel dat je boven je hoofd moet hameren, dan komt je duim op de steel te liggen. Hoe groter de nagel, hoe zwaarder de hamer mag zijn.
Laat je hamer niet afketsen
De kop van een nieuwe hamer is erg glad en kan soms zelfs ietwat bol staan, en dat kan ervoor zorgen dat je hamer van de nagel afketst tijdens het hameren. Dan bestaat het risico dat je de nagel scheef gaat inslaan.
Er is een simpele truc om dat te voorkomen. Ga met de hamerkop flink tekeer over een stuk schuurpapier met een grove korrel. Op die manier maak je het oppervlak vlakker en tegelijkertijd veel ruwer, en krijg je automatisch veel meer grip op de hamerkop.
Een stevige nagelverbinding
Hoe diep moet een nagel zitten wanneer je twee houten delen met elkaar wil verbinden? Tracht steeds één derde in het eerste deel van het hout uit te komen, zodat tweederde in het tweede houtdeel uitkomt. Dat levert de beste verbinding op.
Daarnaast maak je door de nagels schuin naar elkaar toe te timmeren ook een stevigere verbinding. Zeker bij hout dat probeert te ‘werken’ bij veranderende weersomstandigheden, dwing je zo het hout ter plekke te blijven.
Voorkom splijtend hout
Sla spijkers steeds ver genoeg van de randen van een lat in, om splijten van je houten werkstuk te vermijden. Ook het afstompen van de punt kan wonderen verrichten op dat vlak. Daarvoor neem je een hamer en geef je de punt van je spijker of nagel enkele rake tikken.
Als je in de lengterichting van een lange plank de spijkers in één rechte lijn slaat, loop je het risico dat de plank in kwestie splijt. Spijker daarom het best op een verspringende wijze. De eerste en laatste nagel van een rij sla je het best schuin in. Ook deze maatregel kadert in het anti-splijtprogramma.
Vermijd pijnlijke vingers
Om kleine nageltjes in te slaan zonder daarbij je vingers tot moes te herleiden, bestaan er enkele kleine, maar onwaarschijnlijk handige trucjes. Zo kan je de nageltjes vastzetten tussen de tanden van een oude kam, prik je ze door een stukje karton, of klem je ze tussen de bek van een tang.
Spijker verzinken
Zichtbare en uitstekende spijkerkoppen zijn vaak ongewenste neveneffecten bij spijkerverbindingen. Sla de spijker daarom met een drevel of nageldrijver tot enkele millimeters onder het houten oppervlak. Indien je dat wenst, kun je de spijkeropening achteraf nog afdichten met een bijpassende houtplamuur of kneedbaar hout.
Nagel verwijderen? Vermijd schade aan je werkstuk!
Als je een spijker uit je werkstuk wil trekken, leg je het best een stukje afvalhout onder de nijptang. Zo beschadig je zeker het onderliggende hout niet. Ook als je met een klauwhamer spijkers wil uittrekken, leg je maar beter een stukje afvalhout onder de plaats waar je hamer op het werkstuk rust.
Nagelen in hardhout
Bij het nagelen in hardhout, loop je een verhoogde kans dat je de nagel krom slaat. Om dergelijk scenario te vermijden, kan je de nagel vooraf inwrijven met was of detergent. Zo gaat de spijker in kwestie vlotter in het hout, en blijft hij ook nadien een stuk steviger in je werkstuk zitten.
Nauwkeurig alternatief voor hameren
Met zware hamerslagen, riskeer je natuurlijk altijd dat je werkstuk beschadigd geraakt. Dat kan je vermijden door met een nagelpistool te werken. Je hebt de keuze tussen handtoestellen of pistolen op elektriciteit of luchtdruk. Bijkomend voordeel van zo'n pistool of tacker, is dat je er veel preciezer mee kunt werken dan met een hamer. Lees er hier meer over.