Hoe maak je een vogelhuisje met enkel nagels?
Er zijn genoeg soorten nagels voorhanden voor stevige houtverbindingen, en met deze tips kan je makkelijker werken. Een leuke uitdaging: maak eens een vogelhuisje met louter nagels. Lees en kijk hier hoe je te werk gaat.
Hout op maat
Dit werkstuk kan je uiteraard maken met enkel resthout. Het design kan je ook bepalen naar eigen wensen.
Voor- en achterkant
Hier beginnen we met wat vrije vormen uit te tekenen om de ingang en achterkant van het vogelhuisje te creëren. Het gaat veelal om ronde vormen, dus verloopt het zaagwerk het vlotst met een decoupeerzaag. Eens het eerste paneel gezaagd is, gebruiken we dit als mal voor de rugzijde.
Zijpanelen
De zijpanelen zijn rechte stukken, de ene iets groter dan de andere. Ook die zagen we uit met de decoupeerzaag.
Bodemplaat
Als je nu alles naast elkaar zet, kun je met de losse hand bepalen hoe groot je de bodemplaat wilt hebben. We tekenen af en zagen uit met - jawel - de decoupeerzaag. Zo is de basis geboren, en kunnen we beginnen aan de houten dakbedekking.
Dakbedekking
Voor de dakbekleding maken we shingles van enkele restplankjes vurenhout. Dat is simpelweg een kwestie van de lengte even opmeten - bij voorkeur wat langer dan de basis van het huisje. We zagen voldoende latten op maat met onze decoupeerzaag, in overeenstemming met de hoogte van het huisje.
De basis op punt zetten
Randen opschuren
Door de krachtige aanzet van de decoupeerzaag zijn de randen van onze shingles wat versplinterd, dus we schuren dat nog even op. Dat gaan we sowieso ook doen voor de rest van het hout. Wikkel wat schuurpapier om een latje, en je hebt een handig schuurblokje om de rondingen te volgen.
Ingang maken
Als we vogels willen lokken, komt er best nog een ingang. Daarvoor halen we met de speedboor op onze schroefboormachine een ronding uit de voorkant. Let op, de diameter is afhankelijk van het soort vogel dat je wilt lokken. Informeer je van tevoren. Werk de rafelige rand ook hier nog wat bij met schuurpapier. Je kan het schuurpapier plooien naar de ronde vorm van de ingang.
Vogelhuisje monteren
De montage van al deze onderdelen? Dat doen we enkel met nagels en een hamer. We bereiden de hamer eerst voor: de hamerkop wordt opgeschuurd zodat deze niet afketst op de nagels.
Zijkant met de voorkant verbinden
We verbinden eerst de zijkant en de voorkant. Daarvoor kiezen we enerzijds nagels met een platte kop, en anderzijds nagels met een ronde kop. Voor je timmert, tik je ze al even voorlopig vast in het eerste houtdeel. Dat werkt net iets vlotter doordat je niet telkens een nagel moet vasthouden tijdens het timmeren.
Het verschil tussen een platte kop en een ronde, 'verloren' kop, is dat de platte kop zich even vastbijt in het eerste houtdeel, terwijl je de ronde kop nog een millimeter of twee verder in het hout kunt slaan met een doorslagje. Zo kan je de kop mooi onzichtbaar maken in een latere fase (het vogelhuisje wordt hier immers nog geschilderd).
Eerste aanzet van het dak
Nu het nog bereikbaar is, timmeren we hier de eerste aanzet van het dak. Het kan soms een prutswerk zijn als je kleine nagels moet gebruiken. In dat geval is het handig om een nageldrijver bij de hand te hebben. Je laat de nagel ‘rusten’ in de schacht, en dan kan je hem plaatsen waar nodig. Met een tik van de hamer op de nageldrijver fixeer je dan de nagel. Je kan ook een gewone kam gebruiken om de nagel vast te houden, of een restje karton of schuurpapier.
Nagelkop wegwerken
Nagels met een ronde kop verzinken dus in het hout. Het gat vul je dan met houtvulpasta. Na het respecteren van de droogtijd, schuur je het vlak egaal waarna het klaar is om overschilderd te worden. Als je het natuurlijk laat, let er dan bij werkstukken op dat de houtvulling niet natuurlijk zal vergrijzen zoals de rest van het hout.
Bodemplaat vastmaken
De onderplaat moet nog vastgemaakt worden. Daarvoor tekenen we eerst af waar de nagels komen te zitten. Het helpt uiteraard als de nagels opnieuw voorgetimmerd worden.
Doordat we hier dicht tegen de rand werken, stompen we de scherpe punt van de nagels wat af met enkele tikken van de hamer. Hout splijt immers makkelijker als je een nagel aanbrengt tegen de rand van een plank. Het afstompen van de scherpe punt vermindert sterk de kans dat dat gebeurt.
Landingsplaats voorzien
Onder de opening aan de voorzijde komt een kram. Deze dient als landingsplaats voor de ingang. Dankzij de diagonaal geslepen punten drijf je deze nagel makkelijk in het hout. Hij zoekt zo zijn eigen weg in het hout en maakt een kram.
Decoratieve elementen
We bootsen de vormen van een deur en een raampje na met enkele siernagels met bolkop: wat stoffeernagels en enkele zwarte klompnagels.
Dakbedekking afwerken
Het huis werken we af met de dakbekleding. Dat doen we deze keer met een pneumatisch nagelpistool. Zo'n nagelpistool is vooral handig als je, zoals hier, in serie moet werken.
In dit geval is het belangrijk om onderaan te beginnen, zodat je telkens naar boven toe de volgende shingle er op kan plaatsen met voldoende overlapping. Zo krijgt het hemelwater geen kans om zijn weg naar binnen te vinden. Met de houten latten kan je goed de kromming volgen, zodat je een gegolfde dakstructuur bekomt. Na de ene kant, pak je nog de andere kant aan. En daarmee is het vogelhuisje af.
Vogelhuisje beschermen
Voor we het vogelhuisje ophangen, hebben we het nog een likje verf gegeven om het beter bestand te maken tegen de weerselementen. De werkwijze is zoals gebruikelijk: ontvetten, schuren, primer, eerste verflaag, schuren met zeer fijne korrel en tweede verflaag.
Vogelhuisje bevestigen
Na het verven bevestigen we het huisje aan de muur. Deze keer komt een stalen nagel van pas. Die is gefabriceerd uit gehard staal, waardoor hij in baksteen, en zelfs beton, kan doordringen.