Tips & tricksPremium

Hoe kies je nagels of spijkers?

Naast alle soorten bouten, schroeven en pluggen heb je natuurlijk ook nog het meest rudimentaire bevestigingsmiddel: de nagel – of spijker, er is geen wezenlijk verschil tussen de twee. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat je ook hier heel wat soorten in hebt. Uitgerust met een hamer kan je ze allemaal de kop inslaan.

Vlot nagelen zonder zorgen? Raadpleeg deze tips.

 

Alles over bouten en moeren
16 artikels
Alles over bevestigingsmaterialenOntdek ons digitaal magazine over bevestigingsmaterialen
Lees magazinechevron_right

Soorten nagels en spijkers

Platte kopspijker

platte kopspijker nagel

Deze spijkers worden gebruikt om hout te verbinden. De kop geeft een groot drukvlak.

 

Verloren kopspijker of draadnagel

verloren kopspijker nagel

Deze heeft in tegenstelling tot de platte kopspijker een zeer kleine kop en verdwijnt helemaal in het hout waarin je het inbrengt. Het gaatje kan je dan vervolgens dichtplamuren, net als bij een verzinkende schroef. Deze zorgt voor een cleanere look dan je platte kopspijker.

 

Nagel met bolkop

nagel met bolle kop

Een platte kop dient voor constructiewerken met hout, de verloren kop kan je wegwerken. Dan bestaan er ook nog nagels met een bolle kop De functie van de kop is louter visueel, het oogt mooier als je de nagel wilt laten zien bij het eindresultaat.

 

Getorste nagel

getorste nagel geribbelde schacht

Getorste nagels zijn nagels - met een platte, bolle of verloren kop - met een geribbelde schacht. Dit heeft uiteraard een functie. De spiraalvormige structuur zorgt ervoor dat de nagel zich extra draait in het hout, waardoor hij beter gefixeerd zit, getorst dus.

 

Draadkram of beugelkram

draadkram beugelkram

Ben je bezig met een omheining te plaatsen? Dan kan deze van pas komen om ijzerdraad aan een houten paal te bevestigen. Je plaatst ze simpelweg over het draad en slaat ze in het hout.

 

Voor specifieke toepassingen

Staalspijker

staalspijker nagels spijkers

Een staalspijker is – logischerwijze – gemaakt van staal, deze wordt vaak gebruikt bij bakstenen en beton.

 

Betonspijker

betonspijker nagels spijkers

Daarnaast heb je ook de betonspijker, die eveneens van staal gemaakt is. In tegenstelling daartoe heeft deze wel ribbels om zich mee vast te hechten, waar de gewone staalspijker een gladde schacht heeft.

 

Ankernagel

ankernagel nagels spijkers

Dit is een tussenslag van een spijker en een schroef, daar deze ook een lichte schroefdraad heeft. Dankzij die draaiing geeft deze veel hechtvermogen.

 

Gipsplaatspijker

gipsplaat nagels spijkers

Deze is net als de betonspijker ook geribbeld, en wordt zoals de naam het zegt vaak gebruikt voor gipsplaten. Om corrosie te voorkomen, worden ook deze uit inox vervaardigd.

 

Cellenbetonnagels

cellenbeton nagels spijkers

Deze nagels worden gebruikt op cellenbeton, wanneer er een veeranker nodig is. Deze nagels zijn eveneens gemaakt uit inox.

 

Asfaltspijker

asfalt nagels spijkers

Dit is een korte spijker met een grote kop voor een groot drukvlak, wat het ideaal maakt voor het vastzetten van bijvoorbeeld een bitumendakbedekking.

 

Klompnagel

klompnagel nagels spijkers

Net als de asfaltspijker is deze een korte met een relatief brede kop. Deze wordt vooral gebruikt bij het stofferen. De brede kop zorgt er dan voor dat je niet door het doek heen zal slaan.

 

Stoffeernagel

stoffeernagel nagels spijkers

Deze heeft dezelfde functie als een klompnagel, maar in tegenstelling daartoe wordt deze wel gebruikt als afwerking, daar ze een eleganter (glanzend) uitzicht heeft in roestvrij staal of geelkoper.

 

Golfplaatnagel

golfplaatnagel nagels spijkers

Om golfplaten op hout te bevestigen, worden golfplaatnagels gebruikt. De kop is waterbestendig. Let er wel op dat je deze altijd door de top van een golf slaat.

 

Bouwplaatnagel

bouwplaatnagel nagels spijkers

Wil je isolatie tegen een houten ondergrond bevestigen? Gebruik dan bouwplaatnagels. Hierop zit een breed plaatje na de kleine kop. Dat zorgt ervoor dat je niet dwars door de flens van het deken slaat.

 

Duplexnagel

voorbeeld duplexnagel

Nog een apart type die voor de doe-het-zelver nog van pas kan komen: duplexnagels. Het zijn nagels met een dubbele kop, zodat je ze telkens makkelijk kan verwijderen. Ze worden gebruikt bij transportladingen, schrikdraad en betonkistingen. Het bovenste deel van de kop blijft dus uitsteken, waarna je met een klauwhamer makkelijk de nagel kan verwijderen.

 

Gereedschap om te nagelen

pistool nagels spijkers tacker

Handmatig nagelen doe je natuurlijk met een hamer. Met een nagelpistool of tacker verminder je echter het risico op schade aan je werkstuk, doordat je er niet 'te hard' mee kan slaan. Dergelijke toestellen bestaan op accu, netstroom en luchtdruk.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine