Hoe kies je een tacker of nagelpistool?
Repetitief nagelen of nieten doe je best met een tacker. Om te weten welk toestel het beste geschikt is voor de klussen die jij wil uitvoeren, hou je rekening met het vermogen, de aandrijving, accessoires, ergonomie enz. In dit artikel overlopen we waar je best op let bij het aanschaffen van een tacker.
Wat is een tacker of nietjespistool?
Met deze tool kun je materialen snel aan elkaar bevestigen met behulp van nagels of nietjes. Je werkt echter nauwkeuriger dan met een hamer en een goed toestel levert langer en meer vermogen dan mankracht. Afhankelijk van de klus die je wilt uitvoeren, zijn er verschillende soorten tackers waaruit je kunt kiezen.
Soorten nagelpistolen
Handmatige tackers
Druk de neus van je toestel stevig tegen je materiaal. Druk op het handvat, zodat de veer zich opspant en bij verder doordrukken weer ontspant. Hierdoor slaat een slagmes het nietje of de nagel in je werkstuk.
Een variant hierop is de hamertacker. Deze sla je met de kop tegen de ondergrond waar je iets wilt bevestigen. Bij de slag zorgt een veermechanisme ervoor dat het nietje of de nagel erin wordt geschoten. Met een hamertacker werk je verbazend snel, zij het iets minder precies.
Elektrische nagelpistolen
Een manuele tacker kan je pijn in de hand bezorgen bij intensief gebruik. Bij een elektrische tacker doet een magnetische spoel het werk voor jou. Hij drukt de veer in en bij een druk op de knop laat hij die terug los. De meeste elektrische tackers hebben een inslagbeveiliging. Om te kunnen tacken, moet je je toestel tegen je werkstuk drukken. Zo'n beveiliging belet dat je per ongeluk een nietje of nagel schiet.
TIP
Hoeveel kracht er gezet moet worden hangt af van het materiaal waarmee je aan de slag bent. Bij hardere materialen moet je zorgen dat het nietje of de nagel er volledig in zit. Bij broos materiaal kan te hard nieten of nagelen je werkstuk beschadigen.
Pneumatische tackers
Een pneumatisch nietjespistool sluit je aan op de luchttoevoer van je compressor. Pneumatische toestellen kunnen nog intensiever gebruikt worden dan elektrische. Een tacker verbruikt niet veel lucht, voor een kleine klus volstaat de lucht in de tank.
Per toepassing
- Constructietackers met zware spijkers voor dakwerken, afrastering van tuinen;
- Afwerktackers met minibrads (18 gauge, gemiddeld 50 mm diep) voor fijn lijstwerk, parket, onzichtbare verbindingen;
- Afwerktackers met zwaardere brads (16 gauge, gemiddeld 60 mm diep) voor deuren en ramen,
meubelafwerking …; - Nietpistolen met halfzware/smalle krammen (gemiddeld 40 mm diep) voor lambrisering, lattenwerk …;
- Nietpistolen met zware/brede krammen (gemiddeld 16 mm diep) voor isolatie, meubelstoffering, lijstwerk, inpakwerk;
- Combitoestellen met minibrads, smalle nieten en brede nieten. Hierbij is de inslag van het nietje vaak te zien, maar ze zijn een uitstekende keuze voor doe-het-zelvers die maar af en toe eens een tacker nodig hebben.
Lichte klus of heavy-duty
Snoerloze tackers winnen terrein. De vooruitgang op het vlak van lithium-ion-technologie heeft ertoe geleid dat accu's krachtiger zijn, langer meegaan... én minder wegen. Pneumatische tackers – die sowieso tot de lichtere categorie behoren – blijven evenwel ongeslagen voor omvangrijkere heavy-duty klussen waarbij consistente resultaten vereist zijn.
Belang van autonomie
De nieuwste generatie snoerloze nietjespistolen biedt voldoende vermogen voor lichte tot medium klussen. Voor de iets zwaardere toepassingen kun je kiezen voor een tacker op gas, die meer kracht levert dan accumodellen. Deze variant wordt vaker gebruikt door professionals.
Pneumatische nagelpistolen zijn ook de meest efficiënte oplossing voor klussen waarbij je grote hoeveelheden nagels of nietjes in korte tijd met maximale kracht wilt bevestigen. Je hebt voor dit type echter wel een ononderbroken persluchttoevoer nodig.
Ergonomie en gebruiksgemak
Tackers worden lichter, fijner en makkelijker hanteerbaar. Vaak zijn ze voorzien van een zachte handgreep en moet je minder kracht zetten bij het schieten. Veel aandacht gaat ook uit naar het produceren van minder geluid en trillingen.
Kracht instellen
De kracht kan je traploos instellen met een knop op je elektrisch toestel, of via de compressor bij een pneumatisch toestel. Handtackers hebben slechts enkele standen. Sommige elektrische nietjespistolen passen automatisch de kracht aan, afhankelijk van de hardheid van de ondergrond. Dat is nog een stuk eenvoudiger.
Quick release
Een handige feature is een 'quick release'-functionaliteit. Op die manier worden vastzittende spijkers, brads of nieten eenvoudig verwijderd.
Beschermd tegen het leegschieten
Sommige toestellen hebben een 'last nail lock-out'-systeem. Dit beschermt het toestel tegen leegschieten, wat de levensduur ten goede komt.
Veiligheid
Er zijn nagelpistolen op de markt waarbij je twee of meer handelingen moet verrichten voordat de munitie tevoorschijn komt, om ongelukken te vermijden.
Accessoires
Naast de voor zichzelf sprekende accessoires bij tackers (spijkers, nagels, brads, nieten) zijn er ook enkele persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM's) en extra's om je apparaat in optimale conditie te houden. Denk aan veiligheidsbrillen, gehoorbeschermers, beschermingsdopjes, neusaccessoires, schoonmaakkits, olie, extra batterijen en opladers, compressoren ...
Onderhoud
Het onderhoud van een tacker is belangrijk om ervoor te zorgen dat deze goed blijft functioneren en veilig te gebruiken is. Reinig je toestel regelmatig door stof en vuil weg te vegen met een zachte borstel of een vochtige doek. Zorg ervoor dat alle bewegende delen van de tacker schoon zijn. Smeer die ook af en toe in met olie of smeermiddel om ervoor te zorgen dat ze soepel blijven bewegen.
Controleer regelmatig de luchttoevoer van je nagelpistool. De luchttoevoer mag niet verstopt zitten en de luchtslangen mogen niet beschadigd zijn.
Bewaar de tacker op een droge en veilige plaats wanneer je hem niet gebruikt.