TuinwerkzaamhedenPremium

Zo maak je zelf een minivijver met houten omkasting

Een balkon of terras biedt niet altijd veel ruimte en om het gezellig te maken, brengt een minivijvertje al snel soelaas. Je kan een vijver maken met een decoratieve bassin dat je koopt in het tuincentrum, maar je kan ook met een eigen ontwerp volledig zelf aan de slag. Lees en kijk hoe je een gezellige minivijver kan maken dat weinig plaats inneemt op het terras van een appartement.

 

De voorbereiding

Deze minivijver is een vijverbak met een omkasting uit behandelde steigerhoutplanken op een frame van gedrenkte panlatten. Naargelang het budget of resthout ben je uiteraard vrij in de keuze van je materialen.

alles opruimen he

Opruimen

In onze situatie staat er een waterschaal op het terras. Die moet wijken voor de terrasvijver. We ruimen dus alles mooi op. Heb je, zoals hier, nog een pallet in bruikbare staat? Dan kan je die makkelijk gebruiken als sokkel voor je vijver. Zo kan het regenwater op het terras nog gedeeltelijk aflopen en houden we het water niet tegen. Zo minimaliseren we de kans op vochtproblemen.

afmetingen omkasting

Afmetingen volgens waterbak

De waterbak voor je vijver kan uit allerlei materialen bestaan; een zinken teil, een oude metselkuip of een voorgevormde vijverbak. Check de hoogte, breedte en lengte van de vijverbak - in het geval dat je, zoals in deze situatie, ook een pallet als sokkel gebruikt, neem je die ook mee in de afmetingen. Die willen we later immers verbergen. De omkasting bestaat uit 4 frames (panlatten) bekleed met de planken uit steigerhout. De omkasting zal tot op het terras uitkomen, het binnenste frame zal rusten op de pallet.

schets tekening maken

Plan maken

Maak er een gewoonte van om je afmetingen eens te noteren. Al is het maar een schets. Dan heb je overzicht en kan je uitrekenen of je voldoende resthout hebt liggen. Eventueel kan je dan in kaart brengen hoeveel nieuw hout je moet erbij halen.

Als basis komt er in ons design alvast een draagframe uit gedrenkte panlatten en een omkasting in steigerhout. Bovenaan komt een paneel dat de vijverbak zal verbergen. Zo komt er automatisch ook wat plaats bij om wat planten of decoratie op te zetten.

 

Aan de slag

Hout op maat

Tijd om het idee in uitvoering te brengen. De afkortzaag staat klaar en we kunnen het steigerhout op maat gaan zagen. Haal uit elke plank een goede maat zodat je niet te veel overschot creëert waar je niets meer aan hebt. Zonde van de plank én je portemonnee.

omkasting planken op maat 1
omkasting planken op maat 2
omkasting planken op maat 3
3/3

Planken op maat

Om de planken te verdelen in de breedte van het zijpaneel van de vijver, moet één plank in de lengte worden gezaagd. Als dat volgens de afmetingen van jouw vijverbak ook nodig is, dan plaats je in je omkasting die bijgewerkte plank best in het midden. Dat oogt mooier.

Met welk zaagblad?

Het gaat hier om een grove zaagsnede – dan kan je kiezen voor een zaagblad met 24 tanden – maar om toch niet te veel versplinterde randen te hebben, kan een hoger aantal tanden zeker geen kwaad. Kies dan eerder voor 48 tanden. Om dat splinteren te voorkomen, kan je ook een zaagblad met wisseltanden nemen. Wisseltanden houdt in dat de tanden om en om links of rechts scherp zijn, eerst links dan recht etc.

Tip
Denk aan de nodige bescherming. Draag gehoorbescherming en een veiligheidsbril wanneer je werkt met een afkortzaag. Gezien we hier buiten werken in het zonnetje zal het aandeel stof verwaarloosbaar zijn. Al kan het dragen van een stofmasker nooit kwaad natuurlijk.

panlatten frame op maat

Panlatten voor frame op maat

Haal er de pannenlatten bij. Verdeel in stukken en kort die ook af volgens je plan. Leg ze al eens uit op de planken die je net op maat gemaakt hebt. Dan kan je - met de hoogte van de palletsokkel in gedachten - uittekenen waar de sokkel straks uitkomt. Vanaf dat punt pas komt het steunframe te zitten.

Maak snel nog enkele tussenlatten op maat. Die zorgen voor extra stevigheid.

Eerste paneel monteren: frame en bekleden

frame met nagelpistool

Met een nagelpistool

Voor een snelle montage van de panlatten aan elkaar is hier gekozen voor een nagelpistool. Schroeven of klassiek werken met nagels en hamer kan uiteraard ook. De vijver blijft buiten staan. Afhankelijk van je budget kan je opteren voor roestvrijstalen nagels – of verzinkte – om de weersinvloeden beter te weerstaan. Zo’n nagelpistool werkt natuurlijk zeer snel. Bevestig per punt er enkele ter extra versteviging.

frame tegen planken 1
frame tegen planken 2
frame tegen planken 3
3/3

Frame op planken

Om het frame op de planken van de omkasting te bevestigen, werk je best met houtlijm. Kies voor een watervaste houtlijm D4. Die is geschikt voor buiten. Kijk goed hoe de planken staan en wissel af tussen bol en hol. Dan krijg je het zijpaneel beter in een vlak verwerkt.

Eens de planken op het frame zit gelijmd, verstevig je de bevestiging met koploze spijkers. Dit doen we hier opnieuw met het nagelpistool. Daarmee heb je een eerste deel van de omkasting afgewerkt.

De andere panelen werk je op dezelfde werkwijze af. Het enige verschil is dat je twee korte zijpanelen, en twee langere zijpanelen hebt.

alles in elkaar passen

Panelen aan elkaar

Eens het laatste zijpaneel is voorbereid, wordt het  tijd om alles aan elkaar te monteren. Pas eerst nog eens alles in met de vijverbak en check of het geheel goed uitkomt.

afdekplaat op maat 1
afdekplaat op maat 2
2/2

Afdekplaat op maat

Er komt ook nog een afdekplaat op de omkasting. Dat is niet zo complex om uit te werken. Leg de nodige steigerhouten planken bovenop de constructie. Je zorgt uiteraard dat de opening naar de vijverbak open blijft.

De kans is groot dat je een aantal planken zal moeten bijwerken. Teken telkens de maat af en zaag uit met een cirkelzaag. Er zijn in ons geval ook nog enkele kortere stukken nodig, die we met een afkortzaag op maat kunnen maken.

afdekplaat monteren 1
afdekplaat monteren 2
afdekplaat monteren 3
3/3

Afdekplaat monteren

De opbouw van de bovenplaat verloopt volgens dezelfde werkwijze als van de zijwanden: met een draagframe uit de rest van de pannenlatten. Voorzie zeker voldoende verstevigingen en zorg dat het draagframe past binnenin de frame van de omkasting. Zo kan het bovenste paneel er later als een deksel in passen.

Puzzel alles ineen. Maak de latten van het frame aan elkaar vast met nagels en breng houtlijm aan op de reeds gemonteerde pannenlatten. Positioneer het frame zó dat ze in de omkasting kan vallen en laat het nagelpistool opnieuw z’n werk doen. Voorzie de ganse plaat van voldoende koploze spijkers.

Laat het afdekpaneel voorzichtig zakken op het frame. Als alle afmetingen kloppen, zal hij nu mooi in het kader moeten zakken. Bij problemen kan je nog altijd iets bijwerken, mocht dat nodig zijn.

geheel monteren 1
geheel monteren 2
2/2

Geheel monteren

Plaats de zijwanden vervolgens op de sokkel. Hier steunen de onderste panlatten dus op de pallet. Breng ook hier houtlijm aan langs de binnenkant van de planken en monteer het geheel met nagels aan elkaar. De vijverbak kan dan reeds op z’n plaats. Het bovenste paneel ligt er overigens gewoon los in. Dat is makkelijker als je later onderhoud aan de vijverplanten of vijverbak hebt. En het zal heus niet wegwaaien. Het is zwaar genoeg.

afdeklat monteren 1
afdeklat monteren 2
2/2

Afdeklat rond vijveropening

De pannenlatten van het draagframe rond de vijveropening zijn nog zichtbaar en storen wat. Een extra afdeklat is gelukkig vlug bijgemaakt om ze te verbergen. Meet hoe dik de lat mag zijn, en ga ook de lengt na. In ons geval is er nog wat resthout over van de steigerhouten planken. Daar kan je perfect nog enkele latten uit zagen. Daarna is het een koud kunstje om de latten nog snel te bevestigen.

 

Vijver inrichten

Vullen met water

Geen vijver zonder water. Haal er een waterslang bij en laat die op het gemak het water aanvullen. Dat neemt wel wat tijd in beslag. Ideaal om de vijverplanten voor te bereiden.

vijverplanten benodigdheden

Vijverplanten voorbereiden

Wat heb je nodig?

Wat heb je nodig om de vijverplanten voor te bereiden? Enkele geschikte vijverplantjes, uiteraard. De bijhorende vijverbakjes om de plantjes met hun aarde en wortels bij elkaar te houden. Daarnaast halen we er hier ook wat vijverpotgrond bij, en wat afvulmateriaal om de bakjes af te werken. Dat zijn kiezels van klein formaat. Mogelijks zijn er ook wat stenen nodig om de vijverbakjes op juiste hoogte te brengen in de vijverbak zelf.

vijverbakjes voorbereiden
vijverbakjes voorbereiden 2
2/2

Vijverbakjes voorbereiden

Breng er de eerste planten bij. Kies voor een leuke compositie. Hogere planten zet je wat achteraan. Mix met andere kleuren en texturen om het wat speels te houden. Prop er niet te veel planten in. Elke plant moet ook de nodige ruimte hebben om te groeien.

Breng een eerste laag kiezels aan. Dat zorgt dat de aarde straks wat beter wordt vastgehouden en niet meteen doorheen de gezeefde bodem van het bakje valt.

Open met zorg de P9 potjes. Snijd of knip het plastic open. De wortels zitten namelijk goed vertakt en de plant zomaar uit het potje schuiven lukt niet. De goed doorwortelde planten trek je onderaan wat open. Zo zullen de opeengepakte wortels wat sneller uitlopen.

Herhaal dit voor de andere planten, en vul aan met de nodige vijveraarde. Werk tenslotte nog af met een klein laagje kiezels. Op die manier werk je de volgende vijverbakjes ook af.

vijverplanten plaatsen

Planten plaatsen

Ondertussen is het water al goed aangevuld. Tijd om de planten in het water te plaatsen. Op de plantenfiche staat normaal vermeld hoe diep de waterplant kan staan in het water. Hou daar ook al rekening mee bij de aankoop. Om niet té diep te staan, helpt het om wat vlakke stenen op elkaar te stapelen zodat het vijverbakje net onder de waterspiegel kan uitkomen. Positioneer de bakjes.

Daarmee is de vijverbak klaar. Decoreer die vervolgens naar je eigen goesting. Hier hebben we er meteen ook een leuk tafeltje bij om je drankje en hapjes op te stallen.

laatste hand aan de vijver

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine