Hoe kies je houtverbinders?
Hoekankers, ophangbeugels, balkdragers ... Wie vaak houten constructies maakt, zal ze vast wel eens nodig hebben voor een stevige bevestiging. Deze worden gebruikt in combinatie met schroeven of nagels om een verbinding extra kracht bij te zetten. We overlopen de meest courante soorten.
Soorten houtverbinders
Balkdragers en ophangbeugels
De termen balkschoen, regeldrager of raveeldrager en balkdrager worden in de praktijk vaak door elkaar gebruikt. De toepassing? Het verbinden van balken in (zware) houtconstructies. Uiteindelijk zijn de afmetingen en dikte van het materiaal bepalend voor welke grootte je kiest. De uitvoeringen zijn uiteenlopend: met naar binnen of naar buiten staande flenzen afhankelijk van de toepassing, met een verstelbare hoek, voor een gemetselde hoek of met 'speed fix' voor een snelle voormontage.
Verbindingsplaten
Om twee houten onderdelen die op dezelfde hoogte liggen met elkaar te verbinden, voor de kopse verbinding van twee bouwdelen of ter versteviging van beschadigde of gespleten verbindingen, kan je spijker- en koppelplaten of verbindingsplaten gebruiken. Op verbindingsplaten zijn gaten aangebracht voor de nagels of vijzen (spijkerplaat), of om bouten te monteren (koppelplaat). Om grote afstanden te overbruggen, maak je gebruik van een bandijzer.
Hoekankers of verstevigingshoeken
Hoekankers verbinden balken om de constructie te verstevigen. Deze worden vaak gebruikt in houtskeletbouw en voor het verbinden van plaatmaterialen. Er zijn diverse soorten: enkel, geluiddempend, verstevigd ...; met verstelbare hoek, plooibaar, geribd, met afgesneden hoek, universeel ...
Paalhouders
Paalhouders bieden bescherming tegen optrekkend vocht. Deze worden vooral gebruikt bij afdaken, pergola's, carports, schuttingen … Kortom: alles van houten buitentoepassingen die in de grond verankerd zitten. Er zijn diverse soorten, waaronder puntpaalhouders, pergolavoeten, balkhouders, kolomvoeten ...
Scharnieren
Uiteraard vallen scharnieren voor deuren en poorten ook onder de houtverbinders. Lees hier meer over kastscharnieren.
Materiaal
Houtverbinders worden hoofdzakelijk in verzinkt staal gemaakt, een allround materiaal dat zeker voor binnentoepassingen volstaat. Andere mogelijkheden voor buiten zijn gecoate en inox houtverbinders, geschikt voor een corrosiegevoelige omgeving.
Bron: Dobbit Professional