OOK STOOKPLAATS AANPASSEN
FOUT: GEEN REKENING HOUDEN MET RENOVATIEWERKEN
De eisen met betrekking tot de ruimte waarin de ketel staat opgesteld, de toevoer van verbrandingslucht, de ventilatie van deze ruimte en de afvoer van de verbrandingsproducten worden bepaald in de norm NBN B 61-002 voor ketels met een vermogen kleiner dan 70 kW. De meeste fouten in de stookplaats worden gemaakt tegen de ventilatie.
FOUT: ONDERDIMENSIONEREN VENTILATIE
Meestal is die behoorlijk ondergedimensioneerd of wordt hier zelfs geen rekening mee gehouden door onderschatting van het belang ervan. Onvoldoende lucht geven aan de ketel betekent nochtans dat er geen verbranding plaatsvindt, waardoor de ketel mogelijk in veiligheid gaat. Een gebruiker beschouwt dat als een panne. Omdat dit probleem meestal binnen de garantieperiode voorkomt, schuift de installateur het door naar de fabrikant.
Als voorbeeld nemen we de installatie van een sectionale poort. De ketel, die in de garage staat opgesteld, werd vroeger gedimensioneerd op de oude garagepoort, vaak een kanteldeur. Na de vervanging zal de nieuwe poort de luchtdichtheid van de stookplaats (de garage) optimaliseren. Als nu ook de oude ketel vervangen wordt, dan betekent dit dat ook de ventilatie aangepast moet worden. Als dat niet gebeurt, zal er minder luchttoevoer naar de ketel zijn, wat resulteert in een slechtere werking.
OPLOSSING: KLANT VRAGEN NAAR GEPLANDE RENOVATIEWERKEN
Zulke renovatiewerken worden vaak niet mee in rekening gebracht tijdens de vervanging van een ketel. Het komt natuurlijk ook voor dat de installateur niet op de hoogte is van de nieuwe poort en dat bijgevolg niet in rekening kan brengen. De norm NBN B 61-002 beschrijft de meest ideale opening voor luchttoevoer in de stookplaats voor bepaalde ketelvermogens. De norm vermeldt ook aanpassingen die raadzaam zijn indien bijvoorbeeld een droogkast in de ruimte aanwezig is.