Luchtdicht maken van gebouwenPremium

Waarom luchtdicht maken?

waaromLuchtdicht bouwen zorgt niet alleen voor een lager energieverbruik, maar ook voor een hoger gebruikerscomfort, het vermijden van bouwfysische problemen en een goede werking van het ventilatiesysteem.

Duurzame luchtdichtheid
Cruciaal voor een gezonde en energiezuinige woning is een gebouwschil met een ononderbroken, volledige isolatielaag die aan de bin­nenzijde ononderbroken luchtdicht en aan de buitenzijde winddicht is. Blijft die luchtdichte laag intact tijdens de hele levensduur van het gebouw of op z’n minst die van de isolatielaag, introduceert de oplossing geen schadelijke stof­fen in het binnenklimaat en is ze bouwfysisch cor­rect? Dan is de luchtdichting goed en duurzaam.


Goede werking van verwarming en ventilatie

Een goede luchtdichting zorgt er voor dat de verwarmingsinstallatie en het ventilatiesysteem efficiënt en correct werken. De verwarmingsinstallatie wordt gedimensioneerd volgens het voorziene energieverbruik van een gebouw. Is de woning onvoldoende geïsoleerd en luchtdicht, dan krijgt de installatie het gebouw dus niet warm. Of moet ze langer ‘draaien’ om de gewenste temperatuur te bereiken, wat ten slotte in een hogere energiefactuur resulteert.

Tegelijk zuigt het ventilatiesysteem koude bui­tenlucht aan via kieren en spleten in de bouwschil of vloeit er warme lucht via die lekken naar buiten. Er vindt dan een ongecontroleerde ventilatie plaats, waardoor het ventilatiesysteem niet optimaal werkt en eveneens meer energie zal verbruiken.

Een kwalitatieve gebouwschil in combinatie met een efficiënt ventilatiesysteem zorgt bovendien voor een koele woning in de zomer en een aangenaam warme woning in de winter, met een gezond en comfortabel binnenklimaat.

waarom
Een dampremmer langs de warme zijde (zwart) en een regenscherm (groen) langs buitenzijde in een houtskelet

 

Nood aan goede ventilatie

Vaak wordt beweerd dat luchtdicht bouwen ongezond is. Dit is echter enkel het geval mocht u een goede isolatie met een goede luchtdichtheid combineren, maar vervolgens de ventilatie vergeten.


Maximaal doeltreffende isolatie

Klassieke thermische isolatie berust op haar capaciteit om stilstaande lucht in te sluiten. De theoretische thermische isolatiewaarde wordt daarbij bepaald in de veronderstelling dat er geen enkele luchtbeweging plaatsvindt, die door het isolatiemateriaal zou kunnen stromen (= luchtlek) of die zou kunnen omzeilen (= koudebrug). Vinden die luchtverplaatsingen toch plaats, dan zal de werkelijke isolatieprestatie lager liggen.


Behoeden tegen bouwschade door condensatie

Vertoont de luchtdichtheid van een gebouw gebreken, dan kan er onder invloed van con­vectiebewegingen warme en koude lucht in de isolatie terechtkomen. Dat leidt mogelijk tot inwendige condensatie, wat de isolatie kan be­schadigen en de functionaliteit van de wand nadelig beïnvloeden.

waarom

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Tom Dejonghe

Meer weten over

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine