Fineer
Fineer is een dunne laag hout die wordt gebruikt om meubels, vloeren en andere houtproducten een mooie afwerking te geven. Meestal wordt het toegepast om grote oppervlakken een houtuiterlijk te geven zonder dat het de nadelige eigenschappen van massief hout heeft.
Hoe wordt fineer gemaakt?
Fineer wordt op verschillende manieren vervaardigd:
- Schillen: Hierbij wordt een boomstam rondgedraaid en als een lange strook hout "afgepeld", net zoals een potloodslijper hout wegsnijdt.
- Messnijden: De boomstam wordt in dunne plakken gesneden met een mes, waardoor unieke nerfpatronen ontstaan. Elke manier van snijden geeft zijn eigen effect aan de fineerstroken.
- Zagen: Dit is minder gebruikelijk, maar geeft een natuurlijke zaagstructuur en wordt vooral gebruikt voor dikke fineersoorten.
Hoe werk je met fineer?
Fineer moet altijd aan beide zijden van het plaatmateriaal worden aangebracht om kromtrekken te voorkomen. Voor optimale stabiliteit is het bovendien aan te raden om aan beide zijden dezelfde fineersoort te gebruiken, zodat het paneel in evenwicht blijft.

- Voorbereiden: Zorg dat het substraat (het materiaal waarop de fineer komt) op de gewenste afmetingen gezaagd is. Reinig daarna. Vervolgens wordt het fineer op maat gesneden.
- Lijmen: Er zijn verschillende lijmsoorten geschikt voor het aanbrengen van fineer, waaronder houtlijm, contactlijm en hitte-geactiveerde lijm. De keuze hangt af van de specifieke toepassing en persoonlijke voorkeur. Breng de lijm gelijkmatig aan op zowel het substraat als het fineer. Bij gebruik van contactlijm is het belangrijk om de lijm op beide oppervlakken aan te brengen en te laten drogen tot het kleverig aanvoelt voordat u ze samenvoegt.
- Persen: Met een fineerpers of een vlak gewicht wordt het fineer stevig aangedrukt op het substraat om luchtbellen en losse randen te voorkomen.
- Afwerken: Fineer kan - na het drogen van de lijm - worden geschuurd, gebeitst en gelakt, net zoals massief hout, om een mooie uitstraling te krijgen.