HoutproductenPremium

HOE WORDT SAMENGESTELD FINEER GEMAAKT?

Om een samengesteld fineer te bekomen, moet het hout verschillende productiestappen ondergaan. 
Meestal wordt gewerkt met houtsoorten als linde of populier. Die boomsoorten zijn vaak licht van kleur en groeien relatief snel. Ze worden vaak ook gekweekt op plantages, waardoor die geen wezenlijke impact hebben op de bestaande bospopulatie.

Productieproces

Aan de productie van samengesteld fineer gaat een heel procédé aan vooraf
Aan de productie van samengesteld fineer gaat een heel procedé aan vooraf

Afrollen

Stammen van houtsoorten als linde of populier worden versneden tot een afrolbare fineer, door die stam rond zijn as te laten draaien. Een mes wordt dan tegen die stam geplaatst en schilt als het ware een dunne laag hout af, dat meteen ook op de gewenste breedte gekapt wordt.

De juiste kleur

Geen twee boomstammen zijn gelijk - en dus is het moeilijker om ongelimiteerd dezelfde fineervellen te produceren. Om de fineervellen op elkaar af te stemmen ondergaan ze het dyeing-proces, waarbij de fineervellen het gewenste kleur krijgen. De vellen worden ondergedompeld in een waterbad op een specifieke temperatuur en bepaalde kleurconcentratie, waarna de vellen een uniforme look hebben. De verf die gebruikt wordt, is op waterbasis en bevat geen zware metalen of toxische stoffen.

Het design bepalen

Vervolgens worden de fineervellen met elkaar gemengd, afhankelijk van de samen te stellen houtsoorten en het gewenste design. Op die manier wordt het juiste patroon verkregen.

Verlijming

Nadat de vellen gestapeld zijn tot een blok, worden ze verlijmd door op elk vel afzonderlijk lijm aan te brengen. Die lijm zorgt namelijk mee voor de uiteindelijke look van de fineer, aangezien ook kleurcomponenten aan de lijm kunnen worden toegevoegd.

Persen

Dat verlijmde blok fineer gaat vervolgens doorheen een pers. De persplaten kunnen overigens (al dan niet) een bepaalde vorm hebben, wat ook tijdens deze stap in het productieproces een impact heeft op het uitzicht van de fineer. Door bijvoorbeeld een gegolfde persplaat te gebruiken, krijgt de fineer de look van een dosse structuur.

Verzaging

Het geperste blok fineer wordt uiteindelijk verzaagd tot een rechthoekige 'stam', die vervolgens geschuurd wordt en klaargezet voor de verwerking tot samengesteld fineer. Die stam wordt ten slotte versneden tot een fineer met een dikte van 0,6 mm.

4 unieke troeven van samengesteld fineer

Een van de grootste troeven bij samengesteld of gereconstrueerd fineer is hoe het materiaal de troeven van andere materialen kan koppelen tot een unique selling point (USP).

Troeven van samengesteld fineer
In tegenstelling tot traditioneel fineer kan samengesteld fineer in theorie eindeloos gereproduceerd worden
 

Reproduceerbaar

In tegenstelling tot traditioneel fineer kan samengesteld fineer in theorie eindeloos gereproduceerd worden. Bij traditioneel fineer is elk lot anders, omdat elke stam anders is. Daardoor kan de technische of esthetische kwaliteit fluctueren; soms zit je met een stam waar het moeilijk is om er iets 'moois' van te maken.

Omdat je de vellen hier gaat kleuren en 'mengen' tot een zekere uniformiteit, kun je die fluctuatie afvlakken, waardoor je minder afhankelijk bent van een specifieke boomstam.

Samengesteld fineer is geëvolueerd tot een materiaal dat echt hout benadert

Echt hout

In tegenstelling tot de decorwereld, waar geprinte decors op papier geperst worden op spaanplaten, werk je bij samengesteld fineer nog steeds met echt hout en diens eigenschappen. Je voelt het, je kunt het schuren, beitsen … Beide zijn dus eindeloos reproduceerbaar en designmatig sterk te beïnvloeden, maar samengesteld fineer heeft het voordeel dat het als materiaal een ecologische meerwaarde heeft als duurzaam substituut voor bedreigde houtsoorten.

Financieel/ecologisch verantwoord

In tegenstelling tot echt fineer, waar vaak gewerkt wordt met tropisch hardhout, gebruik je bij samengesteld fineer houtsoorten als populier. Doordat je het kunt aankleuren, vormt het een relatief makkelijk te maken alternatief voor exotische en/of bedreigde houtsoorten. Je kunt dus het uitzicht verkrijgen van eiken-, ebben- of teakhout, ook al werk je met andere houtsoorten. Door dat productieproces is het ook een financieel interessant alternatief voor de exotische houtsoorten.

USP bij samengesteld fineer
Bij samengesteld fineer werk je nog steeds met echt hout en diens eigenschappen
 

Esthetische meerwaarde

Samengesteld fineer heeft een duidelijke evolutie ondergaan. Vroeger was het verschil met massiefhout vrij snel te zien: het was te echt, te mooi en te repetitief en dus was de stap naar decors vrij klein, aangezien beide een kunstmatig uitzicht hadden.

Vandaag is het geëvolueerd tot een materiaal dat de werkelijkheid van echt hout benadert, zoniet evenaart, compleet met lichte nuances, kleurverschillen en lichte structuurverlopen. Die echtheid wordt zodanig benaderd dat het voor de particulier erg moeilijk is om nog het onderscheid met echt hout te zien. Bijgevolg is het aantrekkelijker én interessanter geworden om het te gaan gebruiken.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Rory Moerman

Meer weten over

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine