Mechanische eigenschappen van massief hout
Als je met hout werkt, is het belangrijk om te weten hoe sterk het is. Dat noemen we de mechanische eigenschappen. Die geven aan wat hout aankan voordat het buigt, breekt of splijt.

De mechanische weerstand wordt uitgedrukt in N/mm² (Newton per vierkante mm) of MPa megapascal. Hieronder vind je de belangrijkste eigenschappen die je moet kennen als je met massief hout werkt.
Treksterkte
Trekkracht is de meest eenvoudige vorm van belasting. Treksterkte vertelt hoeveel kracht hout aankan als je eraan trekt, alsof je het uit elkaar wilt trekken.
Hout is het sterkst als de kracht langs de vezels loopt (x40). Dwars op de vezels is het veel zwakker.
Waarvoor belangrijk?
Als hout gebruikt wordt in ophangingen of verbindingen die uit elkaar getrokken worden.
Druksterkte
Dit geeft aan hoe goed hout bestand is tegen een kracht die erop duwt of samenperst – bijvoorbeeld van bovenaf. Je kan een onderscheid maken tussen drukkrachten in langsrichting (evenwijdig met de vezel) en in dwarsrichting (loodrecht op de vezel). Drukkracht en trekkracht zijn elkaars tegengestelden.
Waarvoor belangrijk?
Voor balken, kolommen en andere onderdelen die iets moeten dragen. Bijvoorbeeld: een houten paal die een gewicht moet dragen.
Buigsterkte
Dit is de sterkte van hout als je het probeert te buigen. Het zegt hoeveel spanning hout aankan voordat het breekt.
Waarvoor belangrijk?
Bij planken of balken die iets moeten dragen over een afstand – denk aan een houten balk tussen twee muren of een plank in de boekenkast.
Schuifsterkte
Schuifsterkte geeft aan hoe goed hout weerstand biedt tegen krachten die delen van het hout langs elkaar proberen te schuiven.
Waarvoor belangrijk?
Bij verbindingen en hoekconstructies, waar onderdelen langs elkaar kunnen schuiven zoals bij dakconstructies.
Splijtsterkte
Splijtsterkte laat zien hoeveel kracht er nodig is om hout in de lengte te splijten, zoals bij het kloven van brandhout.
Waarvoor belangrijk?
Als je weet hoe snel hout splijt, kun je beslissen of je het moet versterken of anders gebruiken.
Elasticiteitmodus (E-modulus)
Elasticiteit is het gedrag van hout bij belasting en zegt hoe buigzaam of stijf hout is. Het laat zien of hout makkelijk meeveert bij belasting en of het daarna weer in zijn oorspronkelijke vorm terugkomt.
Hoe meer elasticiteit, hoe minder het hout doorbuigt.
Waarvoor belangrijk?
De E-modulus is belangrijk, zonder die waarde kun je niet goed berekenen hoe sterk en stabiel een houten constructie is. Het helpt je om de juiste houtsoort te kiezen.