Plaatmaterialen
Als je met hout werkt, heb je twee keuzes: massief of plaatmateriaal. Massief hout komt rechtstreeks van de boom, plaatmateriaal is verwerkt en samengesteld door de mens. Daarin bestaan er echter nog verschillende soorten.

Spaanplaat
Spaanplaat is vervaardigd uit houtresten zoals zaagsel en houtspaanders, gemengd met een bindmiddel zoals hars en door middel van warmte geperst tot platen. De buitenzijdes van de plaat zijn afgewerkt met fijnere vezels die geschuurd worden tot een vlak oppervlak. Aan de kopse zijdes zie je de grovere vezels.
Deze platen worden voornamelijk gebruikt bij het maken van meubels, zoals kasten en tafels.
MDF
MDF (Medium Density Fibreboard) is opgebouwd uit hout dat zeer fijn gemalen wordt tot een soort wol, gemengd met kunstharslijm en geperst tot een paneel. Door het verwerkingsproces hebben deze platen een hogere densiteit dan spaanplaten, en zijn ze duurzamer en minder breekbaar. De buitenzijdes van de platen worden heel fijn geschuurd ter afwerking. De kopse zijdes zijn iets grover en je kan ze beter extra schuren voor een gladde afwerking.
De platen hebben heel wat toepassingsmogelijkheden, van meubels tot interieurbouw.
Hardboard
Hardboard of harde vezelplaat is eveneens gemaakt van houtvezels. Deze worden natgemaakt en op een hoge temperatuur samengeperst op een zeef die voor de structuur van de plaat zorgt. Soms wordt hier een kunstharslijm aan toegevoegd. Vaak wordt deze uiteindelijk nog geolied en verhit om ze meer vochtbestendig te maken.
Hardboard wordt meestal gebruikt als rug in kasten en is standaard 3,2 mm dik.
Multiplex
Triplex en multiplex is plaatmateriaal, opgebouwd uit fijne houtfineerlagen die onder hoge druk en temperatuur dwars op elkaar worden verlijmd. Dat moet het kromtrekken van het hout voorkomen wanneer de vezels krimpen. De opbouw zorgt voor stabiliteit. Daarnaast is het ook licht en sterk, waardoor het bij een grote belasting de betere keuze is.
Multiplex wordt niet enkel gebruikt met decoratieve doeleinden, maar ook bij constructie, bijvoorbeeld als bekisting voor beton.
OSB
OSB (Oriented Strand Board) bestaat uit verschillende lagen houtschilfers van een bepaalde vorm en dikte die met lijm tegen elkaar worden geperst. De schilfers aan de buitenkant worden in de lengterichting geplaatst, terwijl deze binnen in de plaat dwars of willekeurig geplaatst zijn. De platen worden nadien vlakgeschuurd en zijn vaak voorzien van een vernislaag.
OSB wordt als constructiemateriaal gebruikt, en dat voor zowel binnen- als buitentoepassingen. OSB wordt ingedeeld in 4 verschillende klassen:
- OSB-1: gebruikt voor decoratieve toepassingen (zoals meubels) in ruimtes met een lage luchtvochtigheid;
- OSB-2: vooral toegepast voor constructiedoeleinden binnenshuis, wel enkel in droge omstandigheden;
- OSB-3: kunnen zowel binnen als buiten voor constructies worden gebruikt, beter bestand tegen vocht dan OSB-2;
- OSB-4: meer geschikt voor zware dragende constructies, dat in zowel droge als vochtige ruimtes.
Meubelpanelen
Timmerpanelen zijn massiefhouten panelen, opgebouwd uit houtstroken die aan elkaar worden verlijmd. De planken worden afwisselend gedraaid, zodat ze een tegenovergestelde nerfstructuur hebben om kromtrekking tegen te gaan. Timmerpanelen kan je in verschillende houtsoorten vinden. De meest courante zijn grenen en eik.
Dit plaatmateriaal wordt vooral gebruikt bij het maken van meubels en werkbladen.