Kies de juiste houtsoort
Wie klust, kan niet om hout heen - zij het nu voor binnen (meubels, interieurbouw, ...) of buiten. Het is echter belangrijk dat je telkens een juiste soort kiest voor je klus. Voor buiten wil je natuurlijk een soort kiezen die alle weersomstandigheden en de tand des tijds zo goed mogelijk kan doorstaan. Waarvoor het hout moet dienen, bepaalt dus grotendeels welke varianten je kan gebruiken. Afhankelijk van het gekozen type, moet je het dan nog beschermen of onderhouden op de juiste manier.
Algemene eigenschappen van hout
Harde houtsoorten
Zachte houtsoorten
Bewerkte houtsoorten
Plaatmaterialen
Ga bewust om met de keuze van je hout
Hoe test je de hardheid van hout?
Hoe bescherm je hout?
Algemene eigenschappen van hout
Hout wordt verzaagd uit een boomstam, en afhankelijk van het deel van de stam waaruit het hout verzaagd wordt, krijgt het specifieke kenmerken mee. We zetten even de belangrijkste zaken op een rijtje die je in het oog moet houden bij de aanschaf van hout.
Harde houtsoorten
Hardhout is het houttype bij uitstek voor buitengebruik. Dit heeft weinig tot geen zorg nodig en is ideaal voor wie een onderhoudsvrij tuinhuis wil. Hardhout komt meestal van bladverliezende bomen, zachthout van naaldbomen. Het ontstaat langzamer en gaat men dan ook als de betere kwaliteit beschouwen, wat natuurlijk zijn gevolgen heeft voor de prijs. Wij geven een kort overzicht van de meest courante soorten.
Zachte houtsoorten
Naast het voor de hand liggende hardhout, kun je natuurlijk ook zachthout gebruiken. Dit naaldhout heeft echter één belangrijk nadeel: het is maar in beperkte mate bestand tegen aantasting door schimmels en insecten. In de meeste gevallen dient het daarom verduurzaamd te worden.
Bewerkte houtsoorten
Geïmpregneerd of chemisch behandeld zachthout kan je scharen onder de noemer 'bewerkt hout', maar er zijn nog andele mogelijkheden om hout te verduurzamen.
Plaatmaterialen
Als je met hout werkt, heb je twee keuzes: massief of plaatmateriaal. Massief hout komt rechtstreeks van de boom, plaatmateriaal wordt dan weer samengesteld door de mens. Daarin bestaan er echter nog verschillende soorten. In dit artikel lijsten we ze voor je op.
Ga bewust om met de keuze van je hout
Een plank met een label of een plank zonder label. Je merkt het verschil niet: de kwaliteit van het hout zal hetzelfde zijn en ook de prijs zal ongeveer gelijk zijn. Waar zit dan het verschil? Het label garandeert je dat het hout dat je gekocht hebt, afkomstig is uit een bos dat op een duurzame manier beheerd wordt. Bij hout zonder label ben je daar niet zeker van.
Hoe test je de hardheid van hout?
Hout kan je grosso modo opdelen in hardhout en zachthout. Als we over hardheid spreken, gaat het over de dichtheid van de houtvezels. Verwar deze term echter niet met duurzaamheid. Onder duurzaam hout verstaan we namelijk hout dat goed bestand is tegen allerlei weersomstandigheden. Harde houtsoorten hoeven dus niet per se duurzamer te zijn dan zachte houtsoorten. Maar hoe weet je nu of je een harde, dan wel een zachte plank in handen hebt? Dat kan je controleren door middel van een test.
Hoe bescherm je hout?
Hout is warm en heeft een natuurlijke uitstraling. Een perfect tegengewicht voor koelere, strakkere materialen. Wil je jouw hout mooi houden, dan moet je het wel op een degelijke manier beschermen. Met wat? Dat lees je hier!