Hoe kies je je brandhout?
Met de steeds stijgende energieprijzen in gedachten zoeken mensen goedkopere alternatieven voor hun centrale verwarming. Mits een beetje fysieke inspanning hak je zo zelf je energiebron bij elkaar. En zeg nu zelf, wat is er gezelliger dan een lekker warm, knisperend haardvuur waar je je met het hele gezin kan bij verwarmen? Welk hout nu het best geschikt is om te verbranden, lees je hier.
Hardhout kiezen
De bekende opdeling van houtsoorten in harde en zachtere varianten heeft niet meteen te maken met de warmte die je verkrijgt bij verbranding, maar wel met de duur van de verbranding en de aard van de vlamvorming.
Zo moet je je haard bij hardhout minder snel aanvullen, waardoor de hoeveelheid te stockeren hout eenvoudiger binnen de perken te houden valt. De tragere verbranding zorgt eveneens voor rustige vlammen en lang nagloeien.
Essenhout
Het hout van de es is taai, hard en elastisch. Die eigenschappen maken dit soort hout uitermate geschikt om in je kachel op te stoken. Vooral de trage verbranding met mooie vlammen en een lange gloeiing zorgen ervoor dat es als een zeer geliefde haardvulling kan beschouwd worden.
Eikenhout
Stoken met eik garandeert een lange brandtijd, en door zijn zuivere aard is daarbij ook een opmerkelijk lage rookvorming merkbaar. Om optimaal te renderen, dient eikenhout echt een lange tijd te drogen.
Koop dit hout dus bij voorkeur zeker een jaar voor gebruik en stockeer op een goed verluchte, maar droge plaats. Goed gedroogd eikenhout produceert levendige, knisperende vlammen in je kachel.
Beukenhout
Deze harde houtsoort scoort ook hoog op de verlanglijstjes van haardeigenaars, omwille van zijn zeer propere en trage verbranding. Tijdens die verbranding komen de welriekende aroma's van het hout ook prominent naar voren.
Net zoals bij het hout van de es, is beukenhout uitermate geschikt voor een lange verbranding en grotere kachels.
Zachthout kiezen
Ondanks de duidelijke voordelen van hardhout is zachthout minstens even bruikbaar in je kachel. Als je er de grotere asvorming en nood aan sneller aanvullen bij neemt tenminste.
Door de vlugge verbranding zijn de vlammen ook iets intenser, waardoor zachthout perfect geschikt is als eerste lading hout na de aanmaak van het vuur. Zachte houtsoorten die je kunt gebruiken in je kachel zijn onder meer berk, linde, kastanje, populier en naaldhout.
Naaldhout
Zowel sparren als dennen zijn vaak voorkomende houtsoorten in onze contreien. Het hout leent zich perfect voor gebruik in de haard. Eén opmerking daarbij, is dat de overvloedige aanwezigheid van hars en houtgas voor veel vonken en geknisper zorgt.
Ook zal je schoorsteen meer roet te slikken krijgen, waardoor die sneller vuil wordt en vaker schoongemaakt moet worden. Naaldhout brandt ook een stuk sneller op dan andere houtsoorten.
Te mijden houtsoorten
Niet elke houtsoort is overigens geschikt als brandhout. Bewerkte houtsoorten moet je vermijden, want die bevatten al gauw chloor, barium, cadmium, lood of zink. Hier spreken we vooral over geverfd of geïmpregneerd hout zoals tropisch
hout van tuinmeubelen, afsluitingspalen of spaanplaten. Plaatmaterialen bevatten dan weer lijm.
Behalve de schadelijke en zwarte rook die het hout produceert, zullen ook je kachelvenster en schoorsteen het hard te verduren krijgen met dergelijke houtsoorten.