Verwarminginstallaties

Pellets en brandhout opslaan: houd hier rekening mee

Pellets of ander organisch materiaal moeten worden opgeslagen in een daarvoor voorziene opslagtank of opslagruimte. Die ruimte mag uiteraard niet te vochtig zijn, want dat heeft ook een effect op de verbranding. We leggen uit waarop je moet letten.

 

Pellets opslaan

Voor pelletketels: in een opslagtank

opslagtank pellets

Bij pelletketels voor centrale verwarming die automatisch worden aangevuld, zit de ketel verbonden aan de opslagtank. Fabrikanten hebben qua opslagsystemen voor elke vorm en plaats wel een aangepast systeem. Klassiek is het systeem van een omgekeerde piramide met motor. De grootte daarvan is natuurlijk afhankelijk van de warmtevraag en de plaats die je hebt, maar groter dan 2,5 x 2,5 x 2,5 m wordt hij normaal niet.

Om diezelfde ruimte nog beter te benutten zijn er silo's op de markt die beschikken over een elastisch bodemelement met trekveren. Volledig gevuld, zakt de bodemophanging tot op het niveau van de grond. Daarna trekken de veren de bodem beetje bij beetje omhoog, tot er op het einde een 4-zijdig hellend vlak overblijft en de lediging compleet is.

MEER WETEN:
> Hoe werkt een pelletketel?

 

In een droge ruimte

Manuele vulling pellets

Werk je zonder opslagtank (wat vooral bij pelletkachels het geval is), dan moet de opslagplaats een droge, schimmelvrije en bij voorkeur geïsoleerde en vooral goed geventileerde ruimte zijn. De luchtvochtigheid mag niet te hoog zijn (niet boven de 55%) en er mag geen sprake zijn van vloeibaar water – vanzelfsprekend zal een te vochtig klimaat de verbranding van de pellets beïnvloeden.

Pellets worden geleverd in grote plastic zakken. Die stapel je niet direct op de grond, maar bijvoorbeeld op een pallet of op een rek. Vermijd ook contact tussen de zakken pellets en de buitenmuur.

Manipuleer de zakken met pellets verder zo weinig mogelijk, zodat ze ook zo weinig mogelijk breken en dus zo weinig mogelijk stof bevatten. Stof legt immers een film in de pelletkachel, waardoor er meer onderhoud nodig zal zijn. Om het stofgehalte zo laag mogelijk te houden, kies je voor genormeerde pellets (bij voorkeur met het ENplus A1-label).

BUITENSHUIS?
Is er geen mogelijkheid om pellets binnen op te slaan? Dan kan het eventueel ook buitenshuis, mits je extra maatregelen treft: de plaats waar je pellets opslaat moet hoe dak ook overkapt zijn – onder een terrasoverkapping of een carport is de beste optie. Ook hier geldt: stapel ze niet direct op de grond en tegen de muur. Je dekt ze het best ook af met een zeil tegen de regen. Controleer je stock ook regelmatig, zeker wanneer het slecht weer is.

MEER WETEN:
> Hoe werkt een pelletkachel?
> Wat zijn kwaliteitsvolle pellets?

 

Hoeveel pellets opslaan?

pellets opslaag biomassaketel

Om een idee te krijgen van hoe je pellets gaat opslaan, moet je inschatten hoeveel pellets je per jaar zal gebruiken, en dat is een niet eenduidig te beantwoorden vraag, maar is afhankelijk van de situatie: vervang je een oude stookolie- of gasketel door een pelletketel? Gebruik je een pelletkachel om bij te verwarmen? Zit je in een nieuwbouwsituatie?

In het geval van een renovatie kan je een idee krijgen door je verbruik (aantal liter stookolie of m3 gas) te verdubbelen, dan bekom je ongeveer het verbruik in pellets in kg. Bij een nieuwbouwsituatie kan je het aantal kg benodigde pellets inschatten volgens het doorsnee verbruik van een gezin van 4 personen. Dat bedraagt 10 kWh/dag, dat komt overeen met 800 kg pellets per jaar en 200 kg per jaar per persoon. Wanneer je een pelletketel laat plaatsen, wordt de omvang van het opslagsysteem uiteraard door de installateur mee bepaald.

Uiteraard zijn er nog andere factoren die de nodige kg pellets de hoogte of de diepte kunnen injagen: met een condensatieketel kan je er al tot 12% af doen. Zonnepanelen kunnen je verbruik ook doen minderen. Verder zijn ook de weers- en temperatuursomstandigheden belangrijk, deze bepalen hoe vaak je je verwarming of warm water zal nodig hebben.

 

Brandhout opslaan

Beter buiten

naaldhout brandhout opslaan

Brandhout met een vochtigheidspercentage van 20% of minder kan je binnen opslaan in een droge garage, kelder of in een droog tuinhuis. Het is over het algemeen echter beter om een opslagplaats buitenshuis te voorzien. Buiten kan de wind door het hout heen waaien waardoor het beter zal drogen.

Dit is zeker van belang bij vers gekapt hout. Wanneer hout gekapt wordt, heeft het immers een vochtigheidspercentage van om en bij de 50% (door zowel weerselementen als de sapstromen van de boom). Afhankelijk van de houtsoort is er één à twee jaar nodig om tot een goede vochtigheidsgraad (van om en bij de 15%) te komen voor een goede verbranding.

Ga je hout verbranden met een vochtigheidspercentage van 20% of meer, dan krijg je meer rookvorming en meer fijnstof, wat voor niemand goed is. Zon en buitenlucht zijn dus van groot belang voor een goede droging van je brandhout. Binnen zou de luchtvochtigheid immers te snel stijgen, waardoor het hout na verloop van tijd gaat schimmelen.

Vanzelfsprekend moet de buitenopslagplaats wel overkapt zijn om het hout wat af te schermen tegen regen, hagel en sneeuw – een terrasoverkapping, een afdak aan je tuinhuis of een carport zijn ideale plekken. Beter leg je, in het belang van een goede luchtcirculatie, geen zeil over je houtstapel. Doe je dat toch? Houd dan zeker de zijkanten open.

 

Brandhout stapelen

Roger stapelt brandhout

Verder stapel je houtblokken niet direct op de grond, maar zorg je voor een tiental centimeter tussen het grondniveau en de onderste rij van de stapel. De evidente manier is hier, net zoals bij pellets, om palletten te gebruiken. Zo heeft vocht geen schijn van kans. Vermijd direct contact tussen de houtblokken en stenen/zand.

Stapel het hout ook niet in de diepte, maar in de breedte, zodat de wind er steeds goed bij kan. Een algemene stelregel is dat je maximaal twee houtblokken in de diepte legt. Het is aangeraden om een geschrankt legpatroon te hanteren in je stapel voor een sneller droogproces.

TIP
Wil je zeker weten dat je hout droog genoeg is voor je het finaal opstookt? Check het voor de zekerheid eerst met een houtvochtmeter.

 

Hoeveel brandhout opslaan?

hardhout brandhout opslaan

Hoeveel hout je precies moet opslaan om niet zonder te vallen, hangt af van verschillende factoren: de houtsoort, hoe zacht of hard de winter is, hoe vaak je je haard of kachel gebruikt, de specificaties van de haard of kachel zelf ... In het begin is het wat zoeken, maar na een jaar kan je dat goed inschatten. Houd dus in het eerste jaar goed bij hoeveel hout je door je kachel of haard jaagt.

Sla in elk geval niet te veel brandhout in één keer op. Een houtblok verliest namelijk elk jaar een drietal procent van zijn energiewaarde. Het best begin je met een houtvoorraad voor twee à drie jaar. Sla jaarlijks het jaarverbruik aan houtblokken opnieuw in, en je zit nooit zonder. Hout dat langer dan drie jaar buiten ligt, zal sneller ten prooi vallen aan houtworm.

 

Maak je eigen opslagplaats

golfplaten dak opslagplaats

Heb je nog niet echt een opslagplaats voor je brandhout? Dan kan je die ook zelf in elkaar steken. Om het hout makkelijk te vervoeren tot binnen kan je daar meteen een eigen steekwagen bij maken. Gedaan met onhandig sleuren met grote blokken onder de arm.

 

MEER WETEN:
> Welk hout is geschikt als brandhout?
> Hoe zelf een brandhoutopslagplaats maken?

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine