Freesmachine
Met de freesmachine worden in een handomdraai vormen of profielen gefreesd door middel van een zeer snel ronddraaiend gereedschap. We bekijken de belangrijkste onderdelen van de toupie en gaan ook dieper in op enkele speciale freesbewerkingen die met de machine kunnen worden uitgevoerd.
Werking
De freesmachine met wisselbare verticale topas, ook wel de toupie genoemd, laat de operator toe door middel van vormen rechte of gebogen stukken te profileren, vormen en pennen te slaan.
Soorten freesmachines
Machines met vaste freesassen
Een machine met vaste freesas is in theorie de instapversie. De as waarop de frees gemonteerd wordt is hierbij vast, waarbij enkel de frees zelf kan verwisseld worden.
Machines met kantelbare freesassen
Deze machine laat toe om de as te kantelen zonder de nood aan extra (en duur) gereedschap. Kantelbare assen laten toe om makkelijker onder een hoek te werken, zoals bij het produceren van sierlijsten, afrondingen aan te brengen of het breken van hoeken.
Kantelbare freesas met 5-assensturing
Machines met een kantelbare freesas met 5-assensturing bieden de extra functionaliteit dat de positie van de frees volautomatisch correct in positie geplaatst wordt. De bediener moet enkel nog het stuk aanvoeren.
Freesmachines met glaslatzaag
Deze freesmachines zijn er voor de bedrijven die weleens ramen fabriceren maar niet over een CNC-machine beschikken. Deze machines zijn zeer zwaar en stabiel uitgevoerd om geen trillingen te veroorzaken, zodat de nauwkeurigheid zeer performant wordt. Deze combinatie kan in één bewerking het profiel frezen en de glaslat uitzagen.
Onderdelen
Topas
De meest courante maat voor de topas is een diameter van 50 mm (in industriële toepassingen) en een aslengte van 180 mm. We vinden hierbij ofwel de vaste as die enkel instelbaar is in de hoogte, ofwel de kantelbare freesas waarbij de as kan zwenken naar 1 of beide zijden.
Het gereedschap
De maximale gereedschapsdiameter die kan worden ingezet in een standaard toupie is 250 à 270 mm. Meestal is er in de freestafel een grotere opening voorzien om zo groter gereedschap te kunnen verzinken in de tafel.
De freesgeleider
Bij de uitvoering met 1 of 2 instelbare geleidingsplaten zal de freesgeleider worden gespannen op de passende positie tegenover de diameter van het gereedschap. Dan kunnen de in- en uitvoergeleidingsplaat worden bijgesteld voor de afnamen tegenover de diameter van het gereedschap.
Bij de industriële uitvoering is de freesgeleider voorzien van 2 handwielen met micrometrische instelling en mechanische of digitale aflezing van 0,1 mm nauwkeurig. Het ene handwiel verstelt de volledige freesgeleider tot op de juiste plaats, met het andere handwiel wordt de afname ingesteld.
Klemsysteem
Met het klemsysteem kunnen zowel de breedte als de dikte van het werkstuk worden ingesteld, zodat het hout zowel verticaal als horizontaal zal worden aangedrukt. De machines kunnen voorzien zijn van een mechanisch of een hydraulisch klemsysteem.
Doorvoerapparaat
Het doorvoerapparaat kan verkregen worden met aandrijfwielen in rubber of staal, of met meerdere aandrijfriemen, wat zorgt voor een betere tractie op glad materiaal. Het apparaat kan voorzien zijn van meerdere vaste snelheden of van een variabel instelbare snelheid.
Veiligheid
Het hout kan soms op onverwachte wijze in de draairichting van het gereedschap wegslaan. Dit kan gebeuren tijdens het inzetfrezen of wanneer de doorvoerrichting en de draairichting gelijk zijn. Maar ook andere factoren kunnen een oorzaak zijn: werken zonder aanslag, een niet aangepast toerental, bot gereedschap, slechte montage van de messen op de gereedschapshouder ...
Om te vermijden dat het hout terugslaat, dienen dan ook enkele voorzorgsmaatregelen te worden genomen. Zo moet de machine en de snelheid van de freesas correct ingesteld worden. Ook moet de gebruiker het gepaste gereedschap gebruiken dat bovendien voldoende scherp is om het hout te frezen. Het gereedschap moet ook voldoen aan de huidige normen.