Hout opleidingPremium

Schuurmachine

VIDEO

Schuurmachines worden gebruikt om oppervlakken glad te maken, oneffenheden weg te werken en hout voor te bereiden op afwerking. Door de wrijving van het schuurpapier tegen het hout wordt materiaal afgenomen.

Werking

De machine heeft een schuurband die over een breedte van het werkstuk beweegt en een transportband die het hout gelijkmatig onder de schuurkop doorvoert. Veel modellen zijn uitgerust met automatische instelmogelijkheden.

Schuren is niet gelijk aan schaven

Vrijwel het belangrijkste principe bij het schuren is dat deze bewerking niet als hoofddoel heeft om materiaal af te nemen. Dat is het werk van de schaafas. De grootste, meest gangbare materiaalafname bij het schuren (ook wel het 'kalibreren' genoemd) is afhankelijk van de hardheid van het hout, de doorvoersnelheid, de kW-kracht van de motor, de gebruikte korrel en de breedte van het werkstuk.

Indien men bij het schuren meer dan een halve millimeter afneemt, zoekt men eigenlijk de uiterste grenzen van de machine op: de schuurband loopt sneller vol, de motor wordt overbelast en de kans op beschadigingen neemt toe. 

Houdt werkstukken en schuurmachine proper

Stof, zand en steentjes zijn de grootste vijanden van het schuurproces. Zorg er dus voor dat je zowel de werkstukken als de machine zo proper mogelijk houdt. Reinigen met perslucht is geen overbodige luxe! Wat er fout kan lopen?

Opliggende, dynamische markeringen in de lengterichting

Een klein, hard steentje dat vastzit in de bovenlaag van het te schuren stuk kan zware schade toebrengen aan de korrels van de schuurband en deze plaatselijk zelfs onbruikbaar maken. Bij het doorvoeren van een volgend stuk ziet men een dynamische markering in de lengterichting van het geschuurde stuk.

Verdiepte, statische markeringen in de lengterichting

Statische (d.w.z. in een rechte lijn), verdiept liggende markeringen op het geschuurde stuk kunnen veroorzaakt worden door een beschadiging van de contactrol of van een steentje dat tussen de contactrol en de schuurband is geraakt. 

Dwarse markeringen

Dwarse markeringen kunnen dan weer verklaard worden vanuit een onbalans in de contactwals, de spanrol, de poulies of de riemen. 

Schuurbanden

De keuze, het onderhoud en de opslag van schuurbanden hebben een aanzienlijke invloed op het eindresultaat.

Standtijd van de schuurband

De standtijd van de schuurbanden hangt samen met het smeltpunt van de schuurkorrel. Hoe lager dat ligt, hoe sneller het schuurmateriaal zal afslijten. Om de standtijd te verhogen, moeten we dus de warmteontwikkeling tijdens de bewerking zo laag mogelijk houden. Deze warmteontwikkeling wordt bepaald door de schuurdruk per oppervlakte-eenheid en de snelheid van de schuurband.

Lengte van de schuurband

De beste manier om de warmteontwikkeling binnen de perken te houden, is door te werken met hogere aggregaten op de breedbandschuurmachine waarop dan langere schuurbanden geplaatst kunnen worden. Hierdoor krijgt de rondlopende band meer tijd om af te koelen.

Een tweede maatregel is om de band te laten oscilleren. Om het aflopen van de band te verhinderen, corrigeert de machine dit door de bovenste rol lichtjes scheef te trekken waardoor de band naar de andere kant begint af te lopen. Dit biedt een tweetal voordelen:

  • Men schuurt niet altijd op dezelfde plaats, waardoor de band meer de kans krijgt om plaatselijk af te koelen.
  • Minder kans op vollopen van de schuurband. Dit komt doordat de schuurband zichzelf reinigt. 

Efficiënte stofafzuiging

Het spreekt voor zich dat ook een krachtige en efficiënte stofafzuiging verhindert dat de schuurband snel volloopt en dus oververhit raakt.

Aanbrengen van de banden

Bij het wisselen van de schuurbanden op de machine moet men erop toezien dat de pijlen die aan de binnenkant van de schuurband gedrukt staan, in overeenstemming zijn met de draairichting van het aggregaat. Doet men dit niet, dan loopt men kans dat de schuurband scheurt ter hoogte van de las.

Contactwals en schuurschoen

De meeste breedbandschuurmachines zijn uitgerust met twee units: een unit met een contactwals voor het kalibreren of grofschuren van het hout en een unit met een schuurschoen voor het verwezenlijken van een mooie finish. 

Contactwals

Bij een groter wordende diameter van de contactwals, vergroot ook het contactoppervlak tussen werkstuk en walsbekleding. Dit betekent dat de specifieke druk per korrel op het werkstuk verkleint. De regel is dus: wie werkstukken wil kalibreren, kiest het best voor een contactwals met kleine diameter; wie fijner en minder agressief wil schuren, kiest het best voor een contactwals met grote diameter.

Schuurschoen

De schuurschoen is gemonteerd tussen twee geleidingswalsen en dient om het werkstuk fijn te schuren. Het contactoppervlak tussen het werkstuk en de schuurschoen is uiteraard veel groter dan bij de contactwals. Hierdoor is de schuurdruk per cm2 zeer laag. Het belangrijkste risico bij de schuurschoen is dat de met stof volgelopen schuurband oververhit raakt en daardoor brandvlekken op het werkstuk achterlaat. Om dit te vermijden, dient men erop te letten dat de schuurschoen niet te breed is.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine