Schuurmachines: hoe kies en gebruik je ze?
Zie je het niet zitten om met de hand te schuren, dan kan het ook machinaal. Er bestaan verschillende schuurmachines voor verschillende toepassingen, maar er zijn een aantal aandachtspunten die voor alle machines gelden. Ben je op zoek naar een nieuwe machine of wil je weten hoe je veilig je schuurmachine gebruikt? Lees dan hier verder.
ACCU OF SNOER?
Ook in dit segment van elektrisch gereedschap maak je opnieuw de overweging of je beter af bent met een elektrisch model, of eentje op accu. Hier valt wel wat te zeggen voor een accu: buiten de raamkozijnen opschuren, de trap schuren tot in alle hoeken en kantjes … Als je er dan geen kabel voor moet bij halen die mogelijks in de weg kan zitten, heb je er een voordeel bij.
Desondanks blijft een machine met snoer ook een gegeerd toestel. Schuren vraagt behoorlijk veel kracht van de machine, en dat aan een constante vraag. Niet onmogelijk, maar wel moeilijker met een accumachine. Een accu maakt de machine ook zwaarder, waardoor je er in sommige gevallen minder prettig is om er langdurig mee te kunnen werken.
TOERENTAL
De toerentalregeling van een schuurmachine geeft aan hoe vaak de schuurzool heen en weer beweegt per minuut. Niet onbelangrijk, bij een lager toerental warmt het schuuroppervlak minder op en verbrand je de verf van je werkstuk niet, want dat is moeilijker te verwijderen. Zo kan je telkens je schuurbewegingen afstemmen op het materiaal dat je bewerkt.
SCHUURZOOL
Machinaal schuren gebeurt met een schuurzool. Op de meeste schuurzolen wordt het schuurpapier met een klittenbandhechting aangebracht. Dit hechtingssysteem is uiteraard aan slijtage onderhevig, zodat het schuurpapier op een zeker moment niet goed meer vastgehecht blijft zitten aan de schuurzool. Tegenwoordig zijn er daarom schuurzolen die eigenhandig vervangen kunnen worden.
Vlakschuurmachines zijn ook voorzien van papierklemmen met een veer, zodat er schuurpapier op rol gebruikt kan worden.
STOFAFZUIGING
STOFGATEN
Zowel in de rechthoekige als de ronde schuurzolen zijn er een aantal stofgaten aanwezig waarlangs het schuurstof afgezogen wordt.
Om toch gebruik te kunnen maken van niet-geperforeerd schuurpapier op rollen, kan je een gatenprikplank gebruiken waarmee er in het schuurpapier gaten gemaakt kunnen worden die overeenstemmen met de stofgaten op de schuurmachine.
HOE STOF AFZUIGEN
Er bestaan schuurmachines die zelf voorzien zijn van een stofbak of een stofzak. Sommige schuurmachines kan je ook aansluiten op een bouwstofzuiger. De snoer van een schuurmachine kan daarbij worden ingeplugd in een bouwstofzuiger met automatische start/stopfunctie. Treedt de schuurmachine in werking, dan wordt de stofzuiger automatisch geactiveerd en kun je meteen stofvrij werken. Tegenwoordig kan dat echter ook draadloos via bluetooth, al moet je wel nog steeds de slang van de stofzuiger aansluiten.
SCHUURDIAMETER
De schuurdiameter, excentriciteit of schuuruitslag van een toestel bepaalt hoeveel mm de zool vrij kan bewegen tijdens het schuren. Dat varieert van 2 tot 8 mm. Hoe groter de excentriciteit, hoe groter de oppervlakte die je tijdens het schuren bewerkt.
Voor afwerking is het belangrijk een toestel te kiezen met een minimale schuurdiameter, zodat je heel precies kunt werken. Sommige toestellen hebben een switch, zodat je het toestel kunt gebruiken voor zowel de afwerking (kleine schuurdiameter) als voor het voorbereidend schuren (grote schuurdiameter).
VERMOGEN
Het vermogen van een schuurmachine (uitgedrukt in Watt) loopt globaal gezien sterk uiteen. Hoe meer vermogen het toestel aankan, hoe beter je gewapend bent voor intensief gebruik. Belangrijker voor de efficiëntie dan dat is het type machine dat je gebruikt. Bij een accutoestel houd je ook rekening met de accuduur (uigedrukt in Ah).
ERGONOMIE
Ergonomie is ook van belang. De machine trilt, hoe beter die dan in de hand ligt, hoe vlotter je er mee zal werken. Een soft grip op de handgrepen maakt het werk veel aangenamer.
Qua handigheid, is een lichter toestel beter te gebruiken bij bovenhandse werkzaamheden of krappe plekken. Je armen zullen er minder 'zwaar' van worden. Ben je linkshandig? Sommige toestellen zijn daar ook aan aangepast.
VEILIG GEBRUIKEN
- Voor een gecontroleerde manier van werken, houd je de machine met twee handen vast.
- Ook bij machines geldt dat je qua korrelgrootte steeds begint een kleiner getal, dus een grover getal, en dan zo stelselmatig werkt naar fijnere korrelgroottes.
- Blijf steeds bewegen tijdens het schuren. Blijf je te lang op dezelfde plek bezig, dan maak je putten.
- Oefen geen druk uit en laat de machine het werk doen, zo voorkom je oververhitting.
- Werk voor een mooi resultaat steeds mee met de nerf van het hout dat je schuurt.
- Ventileer bij het schuren steeds je werkruimte, en draag de gepaste mondbescherming.
- Is je schuurmachine voorzien van een aansluiting op een werkstofzuiger? Sluit die dan steeds aan.
- Ook een veiligheidsbril is steeds noodzakelijk, je weet nooit dat iets van het hout schiet en je raakt in een van je ogen.