Welke soort schuurmachine gebruik je waarvoor?
Een klein muisvormig toestel is handiger om in hoeken en boven je hoofd te werken. Moet je een groot oppervlak schuren? Dan kies je weer beter voor een vlak- of een bandschuurmachine. Er zijn met andere woorden verschillende soorten schuurmachines waaruit je kan kiezen. We overlopen ze hier.
EXCENTRISCHE SCHUURMACHINE
Een excentrische schuurmachine heeft een (meestal ronde) schuurzool die een roterende beweging maakt, ideaal voor het wegnemen van materiaal op grote oppervlakten. Ook rondingen of gebogen werkstukken weet deze machine uiterst goed aan te pakken. Dankzij de excentrische bewegingen schuurt deze machine sneller dan een vlakschuurmachine. Aangezien het schuurblad rond is, is het niet mogelijk om er in hoeken mee te schuren.
VLAKSCHUURMACHINE
Om aan hoeken te kunnen ben je meer gebaat bij een type met rechthoekige schuurzool: een vlakschuurmachine. Sommige vlakschuurmachines hebben twee snelheden:
- bij zachte materialen gebruik je de laagste stand;
- bij harde materialen wil je net dat er meer schuurbewegingen per minuut worden gemaakt en is de hoogste stand dus aangewezen.
MULTISCHUURMACHINE
Een multischuurmachine is breder inzetbaar dan de vlak- of excentrische schuurmachine, dankzij de hoefijzervormige schuurzool. Het bredere stuk werkt goed bij grotere oppervlakten, de punt van de neus is dan weer handig bij hoekjes en randen. Ideaal voor als je moeilijk bereikbare plaatsen moet schuren, of zaken met veel hoeken en kantjes, zoals bijvoorbeeld de spijlen langs een trap of profielen. Sommige multischuurmachines kunnen daarvoor nog worden uitgebreid met extra hulpstukken.
TIP
Je kan voor moeilijk bereikbare plekken ook werken met kleinere driehoekige opzetstukken op een multitool.
Schuur je liever handmatig? Lees hier verder
BANDSCHUURMACHINE
Een bandschuurmachine bijt zich echt vast in het weg te werken materiaal. Deze gebruik je om verf- en laklagen snel te verwijderen of ruw schuurwerk te doen waarbij veel materiaal moet worden weggenomen. De schuurband dien je wel eerst af te regelen zodat hij mooi uitgelijnd ligt op de machine.
Doordat deze machine zoveel materiaal in één beweging weghaalt, hou je het schuuroppervlak nooit te lang stil op één plaats. Anders vorm je een put in je werkstuk. Blijf dus constant bewegen. Indien voorzien, regel je het apparaat ook qua schuursnelheid. Een lagere of juist hogere snelheid is prettiger voor verschillende soorten werk.
STATIONAIR SCHUREN
Een bandschuurmachine gebruik je voornamelijk voor grotere objecten. Wil je er ook kleinere details mee kunnen afwerken, dan kan je die stationair gebruiken. Om dat mogelijk te maken, zorg je enerzijds voor een constructie waarop je de bandschuurmachine kan vastklemmen, anderzijds voor een werktafel waarop we de te schuren stukken kunnen bewegen.
SCHUURROLLER
Een andere veelzijdige schuurmachine is een schuuroller. Deze dient niet alleen om vlakke delen te schuren, maar je kan er ook diverse breedtes van schuurrollen op monteren, alsook lamellenschijven die je kan gebruiken om groeven, hoeken en bochten aan te pakken.
Een schuurroller is meestal voorzien van verschillende schuursnelheden, zodat je de machine kan aanpassen aan de vorm en het materiaal van je werkstuk.
ALTERNATIEven
MET DE HAAKSE SLIJPER
Er bestaat ook een handige schuurvariant om te gebruiken op je haakse slijper. Eenmaal de slijpschijf eraf is gehaald, monteer je er een schuurpad met klittenband op. Dan is het een kwestie van de juiste korrelgrootte toe te passen, en dan kan je in een mum van tijd materiaal weghalen. Je moet wel al heel getraind zijn om hiermee vlak te kunnen schuren, het is eerder om ruwe balken of creatieve werkstukken te polijsten.
MET DE VIJL
Moeilijk te bereiken plaatsen om te schuren? Wat dacht je van een elektrisch aangedreven vijl, waarmee je nauwgezet kan polijsten tussen moeilijkere plaatsen.
MET DE BOORMACHINE
Een variant om vlug te werken bij rondingen, is een schuurcilinder of schuurmop die je plaatst op een doodgewone accuboormachine. Je maakt er een zachte, ronde beweging mee waardoor je tot een mooi resultaat komt. Onthoud hier ook bij dat de machine veel materiaal in één keer weghaalt.