ZolderPremium

Hoe wordt een vloer geïsoleerd met platen?

Wil je je vloer isoleren, dan kan dat met isolatieplaten. Er zijn verschillende soorten en technieken waaruit je kan kiezen, de ene al makkelijker toe te passen dan de andere. Wie een dergelijke klus toch nog wat te uitdagend vindt, kan hulp inroepen van een vakman. In deze case werden professionals ingeschakeld voor de plaatsing van een EPS-isolatiemortel en EPS-platen. 

 

Voorbereiding

Primaire en secundaire isolatie

Het vloerisolatiesysteem dat we hier toelichten, bestaat uit een primaire en een secundaire isolatie. Met de primaire isolatie - hier een EPS-mortel - wordt een vlakke laag bekomen, waarin alle koudebruggen reeds weggewerkt zijn.

Nadat deze laag een week heeft kunnen drogen en uitharden, wordt alles opgeschuurd en brengt het team de secundaire isolatie aan, namelijk de platen. Het voordeel van deze combinatie is een onbeperkte dikte. Hierdoor kan je hele hoge isolatiewaardes behalen, zonder dat er een risico ontstaat op krimp.

TIP
Informeer je vakman op voorhand! Kunnen vrachtwagens de werf gemakkelijk bereiken? Is er water aanwezig op de werf? Kan hij of zijn team binnen op de werf? Zijn alle technische details bekend?

Primair en secundair

De ruimte voorbereiden

Als eerste laag komt er een isolerende mortel die vloeibaar aangemaakt wordt. Zo geraken straks alle leidingen en tussenruimtes proper uitgevuld. Dat betekent wel dat alle gaten in de tussenvloeren dichtgemaakt of afgeschermd moeten worden. Dit kan je makkelijk zelf doen.

Trapgat bekisten

Trapgat

Rond een trapgat maak je een bekisting van resthout. Meet de opening op, maak de stukken op maat en installeer ze rond het trapgat. Door de plank eerst ter plaatse te houden en op te meten of die hoog genoeg zit ten opzichte van de vloeropbouw, kan je meteen op de juiste hoogte bevestigen. Hang de bekisting vast met een aantal slagpluggen en spuit tot slot de naden op. Zo kan de isolatiemortel er niet tussen lopen.

EPDM inkorten vloerisolatie

EPDM

Waar nodig kort je vervolgens ook nog de EPDM aan de ramen af. Zorg dat je nog voldoende overhoudt om die correct tegen de opstand te kunnen afwerken, maar het overschot dat in de weg zou zitten bij de vloeropbouw, kan je al afsnijden.

Fundering bedekken

Fundering

Ter hoogte van een eventuele oude fundering voorzie je nog plastic. Bij die overgang zou er namelijk nog vocht kunnen zitten. Door die te bedekken voorkom je dat je isolatiechape nat wordt en de isolerende werking ervan zou verminderen.

Schoonmaken

Tot slot zorg je ervoor dat de ondergrond borstelschoon is. Door stof en loszittende deeltjes te verwijderen, kan de isolatielaag op een propere vloer geplaatst worden. Zo geraakt de mortel mooi tot tegen de leidingen en is alles voldoende omsloten met isolatie.

 

Chape en platen 

Uitvulchape gieten

Nadat het vloerpas gecontroleerd werd, kunnen de vakmannen starten met het aanbrengen van de isolatiemortel. Deze bestaat voor 90% uit gegrafiteerde EPS-korrels, die beter isoleren dan de klassieke witte EPS-korrels. De korrels worden gebonden door een weinig cement en een aantal toeslagstoffen, zodanig dat de isolatiewaarde heel hoog is en er toch een voldoende hoge druksterkte bereikt wordt.

gieten en meten

Via de slang wordt de laag isolatiemortel voorzien. De consistentie moet vloeibaar zijn, maar niet té lopend. Om ervoor de zorgen dat de laag min of meer glad is en de correcte dikte heeft, wordt die door een andere plaatser met een afwerkspaan bewerkt. Hij strijkt de mortel gladder en meet ook regelmatig na of die op het correcte niveau ligt. Daarbij kan een bouwlaser die op de juiste hoogte werd ingesteld, een hele hulp zijn.

TIP
Neem foto’s van de locaties van de leidingen in je vloer, voor die bedekt worden. Zo heb je dit steeds achter de hand ter controle en kan je vermijden dat er achteraf in geboord wordt.

 

Isolatieplaten plaatsen

Nadat de isolatiemortel een week heeft kunnen drogen, mogen de platen gelegd worden. De plaatsers controleren eerst alle niveaus voor ze aan de installatie beginnen, zodat ze perfect op de juiste hoogte zullen uitkomen. Als bouwheer zorg je er dus best voor dat je meterpas op verschillende muren aangeduid staat, zo heeft het team een aantal referentiepunten.

Meterpas aanduiden

TIP
Wanneer er platen gebruikt worden op tussenvloeren, is de isolatiewaarde wel beter, maar geeft dit een negatief effect op de akoestische demping van de tussenvloeren.

Daarna wordt de chape opgeschuurd met een schuurmachine. De korreltjes die afgeschuurd worden, kunnen gerust blijven liggen want de onderzijde van de platen is gewafeld. Daarnaast zijn de platen waterbestendig, waardoor een folie tussen de twee isolatielagen niet nodig is.

Opschuren vloer voor isolatie

Het team begint met het leggen van een rij platen langs een rechte muur. Van daaruit kan dan aan beide zijden verder gewerkt worden. De randen tegen de muur moeten handmatig nog wat bijgeschuurd worden, omdat de schuurmachine deze hoekjes niet helemaal kan bereiken.

Het is de bedoeling dat de platen goed tussen de omliggende muren klemmen. Daarom wordt het laatste stuk zo’n 5 tot 10 mm te groot gesneden, zodat het goed ertussen spant. Op die manier wordt de isolatielaag rij per rij gelegd, te beginnen van rechts naar links, om dan verder te gaan van links naar rechts, enzovoort.

Eerste rij platen leggen

Als er nog leidingen uitsteken, moet een uitsparing uit de onderkant geschuurd worden. Door de plaat eerst al eens ter plaatse te leggen en er druk op uit te oefenen, staat de afdruk van de leiding in de isolatie en weet de plaatser waar hij een beetje moet wegschuren. 

Waar er leidingen uit de vloer komen, wordt een uitsparing gesneden met een handzaag en eventueel terug opgevuld met het reststukje. Op die manier is de laag zo weinig mogelijk onderbroken. 

Indruk vloerisolatie plaatsen

Afwerking

Eenmaal de platen over gans de oppervlakte van de vloer gelegd werden, borstelt de vakman alle platen af. Hierdoor kunnen ze al een deel van de kieren opvullen met losliggende korrels.

Tot slot worden de openingen rond de buizen opgestopt met een lichte EPS-isolatiemortel. Dat is dezelfde mortel die onder de platen ligt. Voor dit werkje is maar een kleine hoeveelheid nodig. Die maken ze ter plekke handmatig aan en niet machinaal, zoals bij de primaire isolatielaag.

Opvullen afwerking vloerisolatie

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine