Elektrische gereedschappenPremium

Handmatig schuren: schuurpapier, gaas of spons?

Handmatig schuren doe je het vaakst met schuurpapier. Schuurpapier wordt onderverdeeld op basis van de korrelgrootte, aangeduid in cijfers. Hoe lager het cijfer, hoe grover het schuurpapier en hoe meer materiaal je ermee kan afhalen. Als alternatief kan je ook kiezen voor een schuurgaas of een schuurspons. 

 

ALGEMENE AANDACHTSPUNTEN

handmatig schuurpapier

  • Zorg steeds dat je werkstuk stevig vastzit.
  • Wrijf altijd met de richting van de houtvezel mee, tegendraads schuren zorgt voor lelijke krassen.
  • Begin te schuren met een grovere korrel, en stap dan geleidelijk aan over naar een fijnere.

 

SCHUURBLOKJE

blokje schuurpapier

Werk niet enkel met een stukje schuurpapier, maar wikkel het schuin om een blokje resthout heen. Dat vermijdt dat het gaat scheuren, mocht je haperen. Zodra het papier verzadigd is, kan je het dan ook wat draaien om met een nieuwe strook aan de slag te gaan.

Je kan ook een schuurblokje in de winkel kopen. Deze zijn gevormd naar je hand, waardoor het gemakkelijk te manipuleren is.

 

KORRELGROOTTE

GROF SCHUURWERK

grof schuurpapier

Met korrelgrootte 60 tot 80 kan je al heel wat materiaal weghalen. Wil je een oude verflaag verwijderen of een ruw oppervlak behandelen, dan is deze korrelgrootte meer dan gepast.

 

NORMAAL SCHUURWERK

normaal schuurpapier

Voor normaal schuurwerk zit je goed met een korrelgrootte tussen 80 en 150. Dit is geschikt voor nieuw hout of een bestaande verflaag in redelijke staat op te schuren.

 

FIJN SCHUURWERK

fijn schuurwerk schuurpapier

Voor fijn schuurwerk, ga je aan de slag met korrelgrootte 150 tot 220. Hiermee leg je de laatste hand aan het schuurwerk bij een verfklus waar je een heel mooi resultaat wil, of voor het opschuren van een bestaande verflaag in perfecte staat.

 

EXTRA FIJN SCHUURWERK

extra fijn schuurwerk schuurpapier

Je grijpt terug naar een korrelgrootte van 240, of hoger, als je tussen twee verf- of laklagen door nog eens wil opschuren. Dit opschuren doe je om het hechtvermogen van de verf of lak te verhogen, doordat je de vezels heel minimaal opruwt. In het vakjargon ook wel ‘slissen’ genoemd.  Dit doe je heel kortstondig: een twee- à drietal leer licht wrijven zonder intens te drukken is al meer dan voldoende.

 

KORRELGROOTTE = P-WAARDE

korrel schuurpapier

In Europa is de ruwheid van schuurpapier uitgedrukt met een P-waarde. Hoe groter de P-waarde, hoe kleiner de korrelgrootte van de korrels op het papier en hoe fijner je kan schuren. In de tabel lees je de P-waarden en hun toepassingen.

Begin te schuren met een grovere korrel, en stap dan geleidelijk aan over naar een fijnere

ALTERNATIEVEN voor SCHUURPAPIER

SCHUURGAAS

gaas schuurpapier

Schuurpapier slijt gemakkelijk en raakt snel verzadigd. In plaats daarvan kan je ook werken met een schuurgaas. Het gaas kan je af en toe aftikken, waardoor het verzamelde stof uit de mazen valt.

 

SCHUURSPONS

spons schuurpapier

Een standaard schuurspons is flexibel, en kan je manipuleren om hoeken en randen aan te pakken, maar gebruik je veeleer om grotere oppervlakken te behandelen. Deze gaat eveneens langer mee dan schuurpapier en is ook in verschillende korrelgroottes beschikbaar.

 

SCHUURVEL

flexibel schuurpapier

Een schuurvel is zeer buigzaam, wat handig is bij ronde vormen. Ook hier kan je de combinatie maken met een schuurblokje om grotere oppervlakten te behandelen. Een schuurvel raakt bovendien minder vlug verzadigd dan gewoon schuurpapier. Je kan het op allerlei manieren manipuleren. Het is ook wasbaar, dus je kan het hergebruiken.

Werk je liever machinaal? Lees dan hier waarop je moet letten bij de keuzen van je toestel.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine