Powertools onderhouden
De levensduur van de batterij kan je dan wel makkelijk optimaliseren, het is ook handig om het toestel zelf regelmatig eens aan een controle te onderwerpen. Even schoonmaken na gebruik en een goede opbergplaats doen al veel, maar we boren toch graag nog enkele andere aandachtspunten aan.
Na gebruik
Schoonmaak na gebruik
Heb je jezelf na een dagje klussen in het stof gewerkt? Je gereedschap waarschijnlijk ook. Op termijn kunnen stofdeeltjes de werking van je toestellen zelfs verhinderen. Machines die nooit worden schoongemaakt, kunnen sneller overhitten en vastlopen. Het komt er dan vooral op aan om de ventilatie-openingen met wat perslucht, een doekje of een oude tandenborstel proper te maken.
Hoe grondig je dat doet, hangt uiteraard af van wat je hebt gedaan. Na twee schroeven in een plaat te draaien is een schoonmaak van kop tot teen uiteraard niet zo nodig, maar ben je enkele houten deuren met de schuurmachine te lijf gegaan? Dan moet je de machine na gebruik (en idealiter tussenin) zeker goed ontstoffen zodat het mechanisme binnenin niet beschadigd raakt.
Het kan voorts ook al helpen om bijvoorbeeld tijdens het boren een stofzuiger onder je boormachine te houden. Schuurmachines en verschillende elektrische zaaggereedschappen kan je dan weer vaak aansluiten op een stofzuiger.
Opbergen na gebruik
Schuurmachines, boormachines, zaagmachines … Meestal komen ze met een koffertje. Gebruik die dan ook altijd om het gereedschap in op te bergen. Vermijd zeker het gereedschap bloot op te bergen in vochtige of slecht geventileerde ruimtes.
Na langdurige en intensieve klussen, zoals boren in beton of zagen in hardhout, wacht je even voor je je tools effectief opbergt en laat je de motor even afkoelen.
Ook tussendoor is het bij dergelijke belastende klussen opportuun om je boormachine of je zaagmachine even te laten rusten. Als je merkt dat je gereedschap te warm wordt, stop dan even met werken en laat het afkoelen om vroegtijdige slijtage aan onderdelen te voorkomen.
De toebehoren
Bewaar ook de toebehoren voor de machines, zoals zaagbladen voor je decoupeerzaag, bits voor je boormachine, schuurvellen voor je schuurmachine … dicht bij de machine. Het spreekt voor zich, maar gebruik ook geen versleten toebehoren, zoals schuurpapier met amper korrel, versleten bits, deze zullen de machine enkel meer overbelasten.
De toebehoren verdienen daarom overigens altijd een blik na gebruikt. Resten hars van hout, stof en dergelijke meer blijven kleven aan een zaagblad of een slijpschijf, wat na verloop van tijd het blad doet afslijten. Als je een zaagblad niet meer gebruikt, reinig die dan met een ontvetter en droog met een doek. Als je het zaagblad langere tijd niet gebruikt, gebruik dan wat multispray tegen het roest.
Tools onderhouden
Tools smeren
Bij elektrisch gereedschap een gereedschap op accu moet er veel bewegen om de werking te garanderen. Om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt, moet je van tijd tot tijd eens smeren, bijvoorbeeld met een multispray. Denk maar aan de scharen of messen van elektrisch snoeigereedschap, die veel wrijving moeten ondergaan.
Ook bij bewegende of scharnierende onderdelen kan een goede geut multispray al wonderen doen. Ophopend vuil en vastzittend materiaal wordt opgelost, waardoor het geheel weer vlotter kan werken.
Elektrische componenten hebben eveneens baat bij een goede smeerbeurt. Je zet de elektrische contactpunten terug schoon met een contactspray, waardoor je een betere geleiding zal hebben. Je materiaal is beter beschermd tegen vocht en kortsluiting.
Tip
Voor je begint te smeren, is het altijd wijs om eerst in de handleiding na te gaan welke onderdelen er gesmeerd mogen worden, en welke niet.
Koolborstels
Elektrische machines werken vaak met koolborstelmotoren die ervoor zorgen dat er stroom vloeit van het statische deel naar de bewegende delen van de boormachine. Koolborstels slijten tijdens gebruik en zijn daardoor een vaak voorkomende oorzaak van storingen. De koolborstels verbruiken immers veel energie, waardoor de machine sneller zal slijten. Versleten koolborstels vervang je dan ook best zo snel mogelijk.
Een machine zonder koolborstels
Bij motoren zonder koolborstels - waarmee de meeste moderne powertools mee zijn uitgerust - gaat de stroomvoorziening anders te werk. Materiaal zonder koolborstels en biedt enkele voordelen:
- een energiezuinige motor;
- de motor wordt minder snel warm;
- een langere looptijd van de accu.
Het nadeel is dat je een meerprijs betaalt, maar voor een machine met een langere levensduur mag dat wel eens.