GereedschapsaccessoiresPremium

Powertools kiezen: accu of snoer?

powertools kiezen accu of snoer

Dé trend die zich de laatste jaren heeft ontwikkeld bij elektrisch gereedschap is het steeds groeiende assortiment aan batterij-aangedreven gereedschappen. Die accutools worden ook steeds performanter. Van krachtigere motoren en langere batterijduur tot accuplatformen: accugereedschap verbetert technologisch verder, zowel voor de klusser als voor de pro. Maar hoe haal je het maximale uit je accu? En wanneer is een toestel met snoer toch een betere optie?

 

Waarom kiezen voor tools op batterij?

Accugereedschap wint almaar aan populariteit, en dat zowel bij de klusser als bij de professional. Tegenwoordig bieden fabrikanten van elektrische gereedschappen een uitgebreid assortiment machines aan die allemaal compatibel zijn met dezelfde accu, dankzij accuplatformen. Sommige machines kunnen zelfs met meerdere accu's worden gebruikt voor extra kracht, waardoor ze geschikt zijn voor zware taken, zonder afhankelijk te zijn van een kabel.

metabo afkortzag op batterij

Bewegingsvrijheid

De grootste troef van werken met een accu is de mobiliteit. Toestellen met een batterij kun je gebruiken waar je wilt, je hebt geen stopcontact nodig in de buurt. Met gesnoerd gereedschap ben je immers aan de kabel gebonden en kun je minder vrij bewegen. 

Uiteraard kun je een verlengkabel of een haspel gebruiken voor meer flexibiliteit, maar dit is zeker niet altijd even praktisch. Je moet immers voortdurend zorgen dat je kabel nergens blijft haperen, er niet over struikelt of niet kapotmaakt. Of denk maar aan een gesnoerde grasmaaier waarmee je per ongeluk over de voedingskabel rijdt; het is sneller gebeurd dan je denkt.

verfspuit einhell op batterij

Beter voor het milieu

Sowieso is het werken met accugereedschappen schoner dan werken met tools op benzine, want er komt geen uitstoot vrij tijdens het gebruik.

De milieu-impact tijdens de productie en bij het afdanken (recycling) van accu's heeft echter een negatief effect, maar toch is de totale milieu-impact vaak gunstiger, zeker als je je accu nog eens oplaadt via zonnepanelen. De intelligente elektronica die tegenwoordig wordt gebruikt bij de productie van (accu)gereedschappen draagt ook enkel bij aan een langere levensduur. 

batterij die aan het opladen is

Wat zijn de nadelen?

Er zijn echter nog steeds nadelen verbonden aan werken op een accu. Zo ligt de aanschafprijs vaak nog hoger, wat voor de doorsnee klusser zeker een drempel kan zijn.

Voor zware toepassingen – denk aan werken met een breekhamer of een zware kettingzaag –  moeten accugereedschappen ook nog steeds de duimen leggen voor gesnoerde tools of gereedschappen die werken op benzine. Voor lichte en middelzware taken presteren accutoestellen inmiddels net zo goed als hun gesnoerde of benzine-aangedreven tegenhangers.

Oplossing: de wisselaccu

Een ander evident nadeel is dat een accu opgeladen moet worden. Een accu die plat valt net wanneer de werken goed gaan, dat gooit natuurlijk roet in het eten. Daarom is het altijd beter om een tweede opgeladen accu, de 'wisselaccu', en een compatibele oplader voor de accu van je toestel achter de hand te hebben. Dan kan je de lege laten opladen terwijl je met de andere werkt, en moet je je werken dus niet noodgedwongen stilleggen.

 

Batterijen: eigenschappen en evoluties

Li-ion regeert

Gereedschappen die met een accu werken, werken tegenwoordig het vaakst met een Li-Ion accu, oftewel een 'Lithium-ion accu'. Van alle gangbare batterijen voor gereedschappen heeft deze de hoogste energiedichtheid. Het zijn lichte batterijen die toch veel stroom kunnen leveren.

metabo li-ion batterij

Voltages en capaciteiten

Bij de keuze van elektrisch gereedschap geldt sowieso dat je geen te zware machine kiest voor de klussen die je gaat uitvoeren. Bij gesnoerde gereedschappen moet je vooral kijken naar het vermogen, uitgedrukt in Watt (W), om te weten hoe krachtig een toestel is.

Voltage

Bij accugereedschappen, en de bijhorende batterijen, kijk je voor de power in eerste instantie naar het voltage van de batterijen, uitgedrukt in Volt (V). Het voltage van de batterij is een uitdrukking van de spanning. Hoe hoger de spanning, hoe meer kracht de accu kan leveren.  Afhankelijk van het type batterijcel dat in een batterij zit, kun je meer of minder energie opslaan. Zo heb je ook meer energie op voorraad om langer te werken.

Li-ion accu's zijn vandaag in tal van voltages en capaciteiten beschikbaar, afhankelijk van de leverancier en het platform. Typische voltages zijn 18 V, 36 V, 54 V en 72 V, waarbij 18 V het meest gangbaar is. 

voorbeeld accu multitool

Batterijcapaciteit

Als je zo lang mogelijk met een batterij aan de slag wilt, moet je ook rekening houden met de hoeveelheid ampère-uur (Ah) van de batterij. Die geeft aan hoe lang je voort kan met één acculading: hoe hoger de Ah van een batterij, hoe langer je ermee kan werken. De huidige accu's hebben capaciteiten van 4 Ah tot 5,5 Ah, 8 Ah en zelfs 10 Ah.

TIP
Vergelijk best niet alleen de Ah-waarde, maar ook de wattuur-waarde (Wh): de Ah-waarde wordt vermenigvuldigd met de voltage. Dat is de makkelijkste manier om batterijcapaciteit tussen merken te vergelijken.

voorbeeld accu grasmaaier

Accuplatformen

Fabrikanten werken tegenwoordig vaak met accuplatformen, waarbij je met dezelfde accu meerdere toestellen van stroom kunt voorzien. Dat voorkomt dat je plots een wildgroei aan batterijen hebt rondslingeren. Met andere woorden, een accuplatform is kostenefficiënt, gebruiksvriendelijk, bespaart ruimte en bevordert mobiliteit. Je hoeft in maar één set accu's en één lader te investeren voor meerdere gereedschappen. Zo verklein je immers ook de afvalberg.

Accuplatformen bevatten ook extra elektronica om de communicatie tussen accu en gereedschap te optimaliseren. Daardoor neemt de motor bijvoorbeeld minder stroom op als de accu oververhit raakt. En de gereedschappen blijven bruikbaar, zelfs nadat accu's hun levensduur hebben bereikt, omdat de accuaansluiting hetzelfde blijft.

 

Langere levensduur

Nieuwe accu’s kennen een langere levensduur dan vorige generaties, dankzij nieuwe materialen en technologieën zoals verbeterde koeling en bescherming tegen stof, water en trillingen. Professionele materialen houden accucellen koel, terwijl slimme batterijbeheersystemen en geoptimaliseerd ontwerp de prestaties verder verbeteren.

accu zetten op boormachine

Over het algemeen gaan batterijen bij regelmatig gebruik in correcte omstandigheden een drietal jaar mee, al wordt de levensduur meer in laadcycli uitgedrukt. Een Li-ion batterij kan 1.000 laadcycli behalen in optimale gebruiksomstandigheden voordat de capaciteit significant begint af te nemen. Om aan die 1.000 te geraken, is het dus belangrijk dat je er het maximum uithaalt. Deze tips kunnen je daarbij een handje helpen:

  • Laad Li-ion accu’s bij het eerste gebruik tot 100% op; daarna is het voldoende om ze tot 80-90% op te laden.
  • Laad Li-ion accu’s op als er nog ongeveer 20% van de capaciteit over is.
  • Laat de accu na gebruik eerst afkoelen voordat je hem oplaadt.
  • Bewaar Li-ion accu’s ongeveer halfvol, een accu na gebruik volledig opladen en dan bewaren is nefast voor de levensduur, omdat deze dan sneller vanbinnen zal oxideren.

oplader lampje accu

Betere laadtechnologie

Dankzij laadstations voor meerdere accu's en USB-C-laden heb je tegenwoordig minder laders nodig. Daarnaast bieden fabrikanten slimme laders aan, die continu  de status van gereedschappen en batterijen, inclusief temperatuur, spanning, weerstand en stroom monitoren. Daardoor krijg je als gebruiker snel inzicht in de conditie van het gereedschap en de accu's. Snelladers kunnen tegenwoordig zelfs grote accu’s in minder dan een uur laden, waardoor je je werk minder lang moet onderbreken. 

kolomboormachine op snoer

Wanneer kies je toch voor gereedschap met een snoer?

Heb je vaak een constant hoog vermogen nodig? Gebruik je een bepaalde tool vrijwel alleen maar stationair, zoals een kolomboormachine? Dan ben je doorgaans toch nog steeds beter af met een toestel op netstroom dan een met accu. Ook voor zware intensieve klussen, zoals afbraakwerken waarbij een boorhamer aan te pas komt of snoeiwerken met grote kettingzagen, vallen toestellen op accu voorlopig nog te licht uit.

Ook bij schuurmachines is het soms beter om voor een toestel met snoer te kiezen, omdat werken op accu wat minder handig kan zijn. Tijdens het schuren heb je immers vaak voor een langere periode constant veel kracht nodig. Daarnaast maakt de accu het toestel zwaarder dan een toestel op netstroom, wat op den duur belastend kan worden voor je handen en polsen.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine