TuinmachinesPremium

Hoe kies je een accu grasmaaier?

Grasmaaiers op accu zitten in de lift, en zijn zowel voor kleine als grotere tuinen een optie. Er valt wel wat voor te zeggen: je hoeft je geen zorgen te maken over een kabel waar je over kan rijden, er is minder lawaai en er komen geen uitstootgassen vrij. Maar waarop moet je letten bij de keuze van zo'n loopmaaier op batterij? 

oppmaaier op batterij kiezen

Waarom kiezen voor een grasmaaier op batterij?

Batterij vs snoer vs benzine

De grasmaaier is niet weg te denken uit onze tuinen. Hoewel de robotmaaier steeds in meer tuinen zijn intrede doet, blijven ook gemotoriseerde loop- en zitmaaiers populair. Vroeger waren gemotoriseerde grasmaaiers op snoer of op benzine. Tegenwoordig zijn toestellen op batterij ook een optie en ze worden steeds populairder.

Hoe kies je een grasmaaier?
7 artikels
Alles over grasmaaiersOntdek ons digitaal magazine over grasmaaiers
Lees magazinechevron_right

Het grote voordeel van een grasmaaier op batterij vergeleken met een grasmaaier op netstroom, is dat je de kabel niet kan kapotrijden. Bovendien werk je mobieler. Vergeleken met benzinemaaiers hebben accumaaiers dan weer het voordeel dat ze geen uitstoot produceren en dat ze minder onderhoud vergen.

gras maaien op accu

De voordelen van een accumaaier

Minder lawaai

Een elektromotor aangedreven door een accu maakt minder lawaai dan een motor aangedreven door netstroom of door benzine. Fijner werken voor jou én voor je buren. Je kan je maaibeurten hierdoor immers flexibeler inplannen. Weinig tijd? Dan kan je 's ochtends wat vroeger maaien zonder omwonenden te storen. Ja, ook op zondag.

Geen uitstoot

Benzinemaaiers zijn performant, maar niet de schoonste optie. Een acculoopmaaier produceert daarentegen geen uitstootgassen. Een niet onbelangrijk argument, in een wereld waarin duurzaamheid almaar belangrijker wordt. Uiteraard is het produceren van een accu op zich ook belastend voor het milieu, maar hij kan wel grotendeels gerecycleerd worden na langdurig en duurzaam gebruik.

Makkelijk onderhoud

Bij het onderhoud van een grasmaaier komt heel wat kijken. Een goede schoonmaak van de body, de messen en het maaidek is bij elke soort grasmaaier belangrijk. Daarnaast mag je bij een elektrische maaier het snoer niet vergeten, en bij de benzinemaaier de olie, de bougie, de benzinetank en de luchtfilter. In de meeste gevallen besteed je dat best uit aan een vakman.

Bij een accumaaier kan je grotendeels zelf instaan voor het onderhoud. Daar maak je, naast de carrosserie, het maaidek, de messen en de opvangbak, ook de contactpunten van de accu schoon met wat perslucht. Dat doe je zowel op de accu zelf als op het toestel. Wat je beter wel aan een pro overlaat, is het vervangen of het slijpen van de maaimessen.

accu grasmaaier uithalen

ZITMAAIER OP ACCU?
Wanneer we het hebben over accu grasmaaiers, spreken we hoofdzakelijk over gemotoriseerde loopmaaiers. Wie een tuin heeft van 1.000 m², zal misschien eerder een zitmaaier in huis willen halen. Ook hier doen accu's voorzichtig hun intrede, al gaat het hier hoofdzakelijk om maaiers die professioneel worden gebruikt. Accuzitmaaiers voor de particulier laten nog wel even op zich wachten. Anderzijds kunnen robotmaaiers ook een oplossing bieden voor grote tuinen.

 

Waarop moet je letten bij de keuze van een accu grasmaaier?

Kies op maat van je tuin

Een grasmaaier kies je altijd op maat van je tuin. Wie een grote tuin heeft, zal sneller bij de zitmaaiers of de robotmaaiers zijn heil zoeken. Elektrisch aangedreven grasmaaiers, op snoer of op accu, zijn vooral populair in kleinere tot middelgrote tuinen, waar de oppervlakte minder dan 500 m² beslaat.

Dat wil echter niet zeggen dat je met een accumaaier geen grotere oppervlaktes de baas zou kunnen. Wie een grote tuin heeft en een grasmaaier op batterij kiest, denkt best aan meerdere accu's. Zo kan je een wisselsysteem hanteren: je maait het gras met de ene batterij, terwijl je de andere batterij oplaadt. Wanneer de ene batterij plat is, wissel je die met de opgeladen batterij.

Normaal zal er in de handleiding van je grasmaaier altijd een maximale oppervlakte aangegeven staan die je kan maaien.

grasmaaier op accu actiebeeld

De kracht van de batterij

Hoewel werken met een wisselaccu een waardevolle oplossing biedt, kies je nog steeds beter voor een zo autonoom mogelijke machine. Als je een toestel kiest, zal je altijd zien met welke batterij de maaier compatibel is.

Daarbij let je op de kracht van de batterij en de vereiste accuspanning van de machine (in Volt). Hoe hoger het voltage of de accuspanning, hoe krachtiger. Uiteraard moet het voltage van de batterij en de vereiste spanning van de machine overeenkomen om de machine te laten werken. Daarnaast is de batterijcapaciteit (in Ampère-uur of Ah) ook belangrijk. Hoe hoger de accucapaciteit in Ah, hoe langer de batterij kan werken.

Dat alles is natuurlijk wel afhankelijk van hoe je de batterij belast. Het vergt bijvoorbeeld meer energie om hoog, dik of nat gras te maaien, of om op een hellend terrein te rijden. In deze omstandigheden heeft een accumaaier het soms lastig om voldoende vermogen te leveren. Aan de andere kant is de accu sneller leeg als je de motor vaker moet stoppen en starten.

TWEE BATTERIJEN, ÉÉN MAAIER
Loopmaaiers kunnen zowel één als twee accu's bevatten. Soms worden ook meerdere accu's gecombineerd om de autonomie verder te verhogen.

De maaibreedte

De aandrijvingskracht heeft een invloed op de maximale gazonoppervlakte. Een andere belangrijke factor die dat beïnvloedt, is de maaibreedte. Hoe breder het maaimes is, hoe meer gras je in één beweging kan wegmaaien. Je kan met een grotere maaibreedte dus sneller werken en een groter oppervlak in een korter tijdsbestek maaien.

stiga grasmaaier twee batterijen

Belangrijke features

Opvangen vs mulchen

Een loopmaaier beschikt vrijwel altijd over een opvangbak waarin de gemaaide grassnippers worden opgevangen. De grootte van die opvangbak varieert van toestel tot toestel, maar meestal bedraagt die een inhoud van 30, 40 of 50 l. Voor je gazon is het echter beter om van tijd tot tijd ook te mulchen. Daarom zijn grasmaaiers vaak uitgerust met een mulchplug. Die sluit je aan op je grasmaaier. Via dit opzetstuk wordt het gras versnipperd en terug het gazon ingeblazen als voedingsstof.

Graskammen

Een loopmaaier die aan de zijkanten van het maaidek is uitgerust met extra graskammen, zal ook buiten de wielen kunnen maaien. Dat is handig wanneer je dicht tegen de randen van je gazon maait. Dankzij de graskammen worden de randen zo veel mogelijk meegenomen, waardoor je achteraf maar weinig trimwerk meer overhebt. 

gemak grasmaaier kiezen

Maaihoogte-instelling

De maaihoogte van een grasmaaier instellen is simpel. Meestal gebeurt dat onderaan met een hendel bij de wielen. Sommige maaiers moet je op hun kant leggen om de messen handmatig te verstellen. Bij de meeste accumaaiers gebeurt dat tegenwoordig echter makkelijke via het handvat met een centrale hoogte-instelling. Het aantal mogelijke instellingen varieert van toestel tot toestel.

Opberggemak

Een grasmaaier is geen klein toestel die je eender waar op een rek kan wegzetten. Je moet wel wat plaats maken in je tuinhuis of garage om het toestel te kunnen zetten. Meestal kan je de maaier compacter maken met een inklapbare duwboom.

batterij opladen accu

Hoe gebruik je een accu grasmaaier?

Het maximaal aantal laadcycli (op- en ontladen) van een grasmaaier op batterij kan schommelen van 1.500 tot bijvoorbeeld 2.500 (met nog 80% capaciteit). Het duurt dus wel enkele jaren voor je de batterijen moet vervangen.

Haal het maximum uit je accu

De batterijen van een accumaaier bewaar je het best op een droge en koele plaats, waar het niet kan vriezen. Je laadt ze het best op op dezelfde locatie. Het is tevens belangrijk om een accu steeds voldoende te laten afkoelen alvorens die opnieuw op te laden. 

De meerderheid van de huidige accu’s die voor grasmaaiers worden gebruikt zijn Li-ion accu’s. Deze soort batterijen laad je bij het eerste gebruik tot 100% op, daarna volstaat het om ze tot 80 - 90% op te laden. Je laat dergelijke batterijen beter ook niet volledig ontladen. Laad Li-ion accu’s op wanneer er nog ongeveer 20% van hun capaciteit over is.

Probeer ze, zo veel mogelijk, ongeveer halfvol te bewaren. Een accu na gebruik volledig opladen en dan bewaren is nefast voor de levensduur, omdat die dan sneller vanbinnen zal oxideren.

De geknipte maaier en juist omgaan met de accu is belangrijk. Anderzijds is de juiste werkwijze voor een goed gemaaid gazon evenzeer belangrijk, zowel voor het gras zelf als voor de maaier. Hier vind je een resem maaitips terug.

Foto's: © Gardena, Greenworks, Makita, Ryobi, Stiga

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine