TuinmachinesPremium

Hoe je grasmaaier onderhouden

onderhoud grasmaaier

Geen goed onderhouden grasperk zonder een goed onderhouden grasmaaier. Er zijn een aantal zaken die bij elk type grasmaaier belangrijk zijn, maar afhankelijk van welk soort grasmaaier je hebt staan, verschilt dat onderhoud natuurlijk ook op een paar punten. Bij een benzinemaaier moet je op andere dingen letten dan bij een elektrische maaier op snoer of op accu.

 

Algemeen

TIP
Haal niet zomaar je grasmaaier uit elkaar. Voor je aan een doorgedreven onderhoud begint, haal er de handleiding van het toestel bij en werk steeds volgens de veiligheidsvoorschriften van de fabrikant.

Na elke maaibeurt

schoonmaak onderhoud grasmaaier

Een goed onderhoud van de grasmaaier begint bij een proper toestel en een propere opvangbak. Verwijder na elke maaibeurt al het gras. Door dat te doen, houd je niet alleen je machine proper maar vermijd je ook het risico dat er schimmels op je maaier of in de opvangbak groeien. Hoewel je gras normaal best niet afrijdt wanneer het nat is, kan je niet altijd vermijden dat het gras toch nog ergens vochtig is.

Gras op de body van je grasmaaier kan je gewoon verwijderen met een doek. Voor het gras dat aan de messen van je maaier blijft plakken, kan je een schraper of harde (staal)borstel gebruiken. Maak ook het maaidek, de onderkant van de maaier waar de messen zitten, schoon. Gebruik geen water, want dan loop je het risico dat dat in de motor loopt en die gaat roesten.

 

Messen slijpen

Maaimessen moeten doorgaans om de twee jaar worden vervangen en om de 25 werkuren (ongeveer een maaiseizoen) worden geslepen. Ben je niet vertrouwd met de werking van de messen van je grasmaaier? Laat je dan bijstaan door een ervaren kennis of laat dit taakje over aan een professional.

TIP
Om de messen van een grasmaaier te slijpen, moet je de maaier kantelen of op z’n zijkant zetten. Bij een benzinemaaier leeg je daarvoor eerst de brandstoftank met bijvoorbeeld een hevelpomp, zodat er geen brandstof uit de tank kan lopen. Verwijder ook de bougiekabel of trek die omhoog, om te vermijden dat het toestel zou kunnen aanslaan. Zorg ervoor dat de luchtfilter steeds naar boven gericht is.

Mes verwijderen

verwijderen maaimes onderhoud grasmaaier

Haal er een paar stevige werkhandschoenen bij. Wanneer je de messen en de behuizing ervan hebt schoongemaakt, kan je deze verwijderen met een ratelsleutel. Maak het verwijderde mes grondig schoon.

Mes slijpen

maaimes slijpen onderhoud grasmaaier

Merk je dat het mes bot is? Dan kan je het slijpen op een wetsteen of langs een slijpmolen. Let op wanneer je met een slijpmolen werkt: door het hoge toerental kunnen er vonken afspringen. De meeste molens zijn daarom voorzien van een beschermkap, maar je haalt er best toch een veiligheidsbril bij. Naast een slijpmolen, kan je ook een haakse slijper of een vijl gebruiken om je mes te slijpen.

vijl onderhoud grasmaaier

Aandachtspunten

  • Slijp steeds naar het mes toe, in dezelfde hoek als het mes.
  • Houd steeds dezelfde hoek aan zodat je gelijkmatig slijpt. Maak die hoek ook niet té scherp, 30° is voldoende.
  • Slijp in trage halen van links en rechts met het mes langs de steen van je slijpmolen.
  • Slijp aan beide zijden van het mes ongeveer even veel materiaal weg, zodat het mes in balans is.

Balanceren

balanceren onderhoud grasmaaier

Is je mes weer scherp? Dan check je eerst of het mes in balans is. Een mes dat aan de ene kant zwaarder is dan de andere kant, doet je toestel meer trillen, wat motorschade kan opleveren. Op het oog uitbalanceren is echter vaak niet voldoende, je gebruikt om zeker te zijn beter een uitbalanceertoestel. Merk je dat het mes in één richting kantelt, dan moet je nog wat bijslijpen.

Is het mes in balans? Dan kan je het opnieuw monteren op het toestel. Dit is eveneens het ideale moment om de bevestigingspunten van het mes en het mes zelf ook eens te smeren met een multispray.

 

Smeren

smeren onderhoud grasmaaier

Naast de bevestigingspunten van het maaimes, doe je er ook goed aan om de andere bewegende onderdelen van je grasmaaier eens onder handen te nemen met een multispray, zoals het mechanisme om de maaihoogte in te stellen en de bevestigingspunten van de wielen. Controleer ook eens alle schroeven en bouten. Check of die goed vastzitten. Door vibraties kunnen ze na verloop van tijd al eens los komen te zitten. Span opnieuw aan waar nodig met een schroevendraaier of schroefsleutel.

 

Elektrische maaier

accumaaier onderhoud grasmaaier

Snoer

Bij een elektrische maaier op snoer kijk je altijd – idealiter voor elk gebruik – de snoer zelf na. Een beschadigde snoer kan immers voor kortsluitingen zorgen. Verder neem je de motorkap een keer per jaar af en reinig je de motor met wat perslucht voor een optimale koeling.

Accu

Heb je een toestel op accu? Dan maak je ook even de contactpunten van de accu, zowel op de accu zelf als het toestel, schoon met wat perslucht. De batterij zelf benodigt ook wat aandacht, zeker wanneer je je maaier opbergt voor de winter. Bewaar de accu steeds apart, dus niet op het toestel aangesloten, op kamertemperatuur.

De meerderheid van de huidige accu’s zijn Li-ion accu’s. Die bewaar je ongeveer halfvol, een accu na gebruik volledig opladen en dan bewaren is nefast voor de levensduur, omdat die dan sneller vanbinnen zal oxideren.

In plaats van het messenblad te slijpen, kan je het ook (laten) vervangen wanneer de messen bot zijn. 

Benzinemaaier

Een benzinemaaier heeft wat meer aandachtspunten, zoals de bougie, de luchtfilter en de benzinetank. Laat je hiervoor ook weer, indien nodig, bijstaan door een ervaren kennis, of laat het over aan een professional. Ga je zelf aan de slag? Laat de motor steeds voldoende afkoelen voor je aan de grasmaaier gaat sleutelen.

 

Olie

olie onderhoud grasmaaier

De motor van een benzinemaaier laat je maar beter niet draaien met te weinig olie. Daarom moet je bij elke maaibeurt het oliepeil checken voor je de motor start. Afhankelijk van het type grasmaaier, moet je de olie ook regelmatig verversen. Meestal moet je dat na een eerste ingebruikname na vijf werkuren doen, en daarna ongeveer om de 25 werkuren, maar dan kan verschillen per model. Raadpleeg zeker de handleiding van je toestel. Berg je je bezinemaaier op voor de winter? Verwijder de olie dan zeker niet, die voorkomt namelijk condens en roest binnenin de machine.

 

Benzinetank

tank onderhoud grasmaaier

Berg je je maaier op voor de winter? Dan maak je steeds de benzinetank leeg. Je start een benzinemaaier immers nooit met een restje benzine van het vorige seizoen, dat is enkel goed om de carburateur te laten verstoppen. Loodvrije benzine gaat immers ontbinden na verloop van twee maanden, waardoor bepaalde deeltjes zullen verzinken. De benzine overhevelen naar een jerrycan, doe je met een hevelpomp, een sifonpomp of met twee slangen en een doek.

Volgens de laatste methode duw van een lange slang het ene eind tot aan de bodem van de tank. Het andere eind plaats je in de jerrycan. Plaats daarna een korte slang, niet te diep, in de tank van de grasmaaier. Sluit vervolgens de opening van de tank af met een (vochtige) doek en blaas lucht in de korte slang om de benzine naar de jerrycan te laten stromen. Let op voor de benzinedampen. Wanneer je de benzine ziet stromen, stop dan met blazen. Om de stroom te stoppen, houd je de slang omhoog.

 

Carburateur

carburateur onderhoud grasmaaier

Merk je dat de carburateur van de grasmaaier toch verstopt is geraakt? Dan reinig je die best ook meteen. Je hoeft overigens niet te wachten op een verstopping, bij een jaarlijkse onderhoudsbeurt van je maaier maak je in het algemeen best de carburateur schoon. Dat doe je met een PTFE-spray. Gebruik perslucht en een schoonmaakborstel voor carburateurs om te reinigen.

 

Luchtfilter

luchtfilter onderhoud grasmaaier

Een goed werkende luchtfilter is van primordiaal belang om de motor van een benzinemaaier te beschermen tegen het gras en ander vuil dat tijdens het maaien opwaait. Als je deze niet regelmatig schoonmaakt, bestaat de kans dat de motor van de maaier het begeeft.

Om de luchtfilter schoon te maken moet je in de meeste gevallen eerst een beschermkap losschroeven. Hoe je de luchtfilter schoonmaakt, hangt af van welk soort filter het is. Een moussefilter moet je wassen, voor een papieren of kartonnen filter is blazen met wat perslucht ruimschoots genoeg. Ook hier geldt: raadpleeg de handleiding om te weten hoe je de filter van jouw benzinemaaier correct schoonmaakt.

 

Bougie

bougie onderhoud grasmaaier

Net als de messen, moet bij een benzinemaaier de bougie om de twee à drie jaar vervangen worden. Bij het jaarlijks onderhoud van een benzinemaaier vergeet je dan ook niet om de bougiekop schoon te maken. Maak daarvoor eerst de kabel los en schroef los met de bougiesleutel. Waar de ontsteking plaatsvindt, mag er geen vuiligheid zitten. Hier kuis je het best met een staalborstel. De bougie opnieuw aanspannen doe je niet te hard, gewoon tot de bougiedop zit aangespannen. Dan zet je er de bougiekabel terug op.

Controleer of de afstand van de elektroden nog correct is afgesteld. Verstel ze indien nodig met een schroevendraaier – wat de precieze afstand hoort te zijn, vind je terug in de handleiding van je grasmaaier.

 

Trekkoord

trekkoord onderhoud grasmaaier

Merk je bij een ouder toestel dat het trekkoord is uitgerafeld? Dan kan je dat ook zelf herstellen. Eerst schroef je de bouten van de beschermkap los. Knip vervolgens het touw door en blokkeer het wielmechanisme door er een schroevendraaier tussen te stoppen. Dan kan je het koord er makkelijker uit halen. Knip dan een touw op ongeveer de dezelfde lengte als de voorgaande koord. Bevestig aan de basis en maak een goede knoop zodat het touw vast kan zitten.

Trek het touw er dan door en span goed aan. Knip het overschot af. Haal de schroevendraaier uit het wielmechanisme terwijl je het touw nog wat tegenhoudt en via het mechanisme kan je dan het touw automatisch zichzelf laten opwinden. Dan moet je nog een knoop maken aan het andere eind waar de hendel zit. Uiteindelijk rest alleen nog het terug vastschroeven van de beschermkap.

Bekijk hier hoe je te werk gaat.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine