TuinmachinesPremium

Hoe kies je een robotmaaier?

Een robotmaaier is de doe-het-zelver onder de maaiers. Na een eenmalige installatie hoef je je verder geen zorgen meer te maken om je gazon. Af en toe controleren of je robot zijn werk nog doet, en een regelmatige reiniging en onderhoud van de machine volstaan. Maar hoe kies je het geschikte toestel voor jouw tuin?

robotmaaier grasmaaier kiezen

Waarom een robotmaaier kiezen?

Wat is een robotmaaier?

Een robotmaaier is, zoals de term zelf aan doet vermoeden, een autonome grasmaaier. De maaier moet je uiteraard installeren, maar eens dat is gebeurd is er nog weinig menselijke interventie nodig buiten het instellen en een regelmatige reiniging. 

Hoe kies je een grasmaaier?
7 artikels
Alles over grasmaaiersOntdek ons digitaal magazine over grasmaaiers
Lees magazinechevron_right

Dat gemak is meteen het voornaamste voordeel van een robotmaaier. Zo spaar je immers ook tijd en energie uit die je in andere klussen kan steken! Ze zijn ook milieuvriendelijker dan een groot deel van de traditionele loop- en zitmaaiers. Ze werken immers quasi allemaal op batterij en zorgen dus niet voor uitstoot bij gebruik.

robotmaaier zoekt grens

Hoe werkt een robotmaaier?

Een robotmaaier wordt altijd geïnstalleerd met een laadstation waar de accu wordt opgeladen. Vanuit dat laadstation vertrekt de maaier, en na het maaien keert de maaier weer terug naar het laadstation.

Met draad of zonder draad?

De grenzen van de tuin worden aangegeven met een begrenzingsdraad of perimeterdraad. Daarmee bepaal je zelf waar er al dan niet gemaaid wordt. Er bestaan tegenwoordig ook robotmaaiers waarbij je via een app je tuin in kaart kunt brengen, en grensdraad dus niet nodig is.

Eens de tuin in kaart is gebracht, kan de robotmaaier beginnen met maaien. De meeste robotmaaiers zijn uitgerust met messen die onder de maaier zijn gemonteerd. Deze messen snijden het gras op een regelmatige hoogte terwijl de maaier zijn weg vindt.

elektrisch bedienen

Hoe navigeert een robotmaaier?

Afhankelijk van het model kan een robotmaaier op verschillende manieren navigeren. Sommige modellen maken gebruik van een camera of willekeurige navigatie, waarbij de maaier willekeurige paden volgt door het maaigebied. Andere modellen maken gebruik van meer geavanceerde navigatietechnologieën zoals GPS om een efficiënter maairoute te plannen. Er zijn ook robotmaaiers die op een systematische manier werken, en bijvoorbeeld enkel in rechte lijnen binnen het afgebakende gebied maaien.

Bij sommige toestellen zonder perimeterdraad dien je echter wel nog steeds een stuk draad richting het laadstation te plaatsen zodat het toestel op die manier zijn weg terug kan vinden. Andere toestellen hebben een referentiestation nodig, al dan niet ingebouwd in het laadstation om contact te krijgen met het navigatiesysteem.

Robotmaaier programmeren

In de meeste gevallen kan je je robotmaaier via een bedieningspaneel en/of via een app aansturen of zelfs volledig programmeren volgens een zelf vooropgestelde planning. Niet alleen de maaitijden kan je instellen, maar ook zaken als de maaihoogte kunnen soms via de app aangestuurd worden.

Die app kan werken via bluetooth of via wifi. Het voordeel van een app die via wifi werkt, is dat je je robotmaaier ook vanop je werk kan aansturen. Voor bluetooth moet je je voor het aansturen binnen een straal van 10 m van de maaier bevinden. In sommige gevallen maken de maaiers connectie met het internet via een ingebouwde SIM-kaart.

robotmaaier look at it go!

Waarop letten bij de keuze van een robotmaaier?

Kies op maat van je tuin

Overweeg je de aankoop van een robot, controleer dan of je tuin geschikt is. Het gazonoppervlak is hier in grote mate bepalend. Je hebt robotmaaiers die geschikt zijn voor zowel kleine en middelgrote tuinen (tot 70 m²) tot grote tuinen (meer dan 1.000 m²).

Niet alleen het oppervlak, maar ook de helling speelt een rol. Je gazon heeft best niet te veel sterke hellingen of te grote niveauverschillen. In de meeste gevallen is dat misschien geen issue, maar bijvoorbeeld nabij de randen van een vijver moet je daar wel aandacht voor hebben. In de handleiding van de robotmaaier staat steeds aangegeven wat de maximale hellingshoek is die de maaier probleemloos aan kan. Dit varieert meestal tussen 30 en 45%.

robotmaaier batterij

De batterijcapaciteit

Een robotmaaier met een lege batterij zal uit zichzelf naar zijn laadstation rijden om bij te tanken. Het spreekt voor zich dat je voor een grotere tuin een zwaardere robotmaaier kiest, die zal dan ook enkel compatibel zijn met een krachtigere accu.

Voor de kracht van een accu kijk je naar de batterijspanning en de batterijcapaciteit. De batterijspanning (die altijd moet overeenkomen met de vereiste spanning van de machine) wordt uitgedrukt in Volt en slaat op de kracht van de batterij. De batterijcapaciteit (in Ampère-uur of Ah) gaat over de werktijd van de accu: hoe hoger, hoe langer de accu kan werken.

Dat alles is natuurlijk wel afhankelijk van hoe je de batterij belast. Het vergt bijvoorbeeld meer energie om hoog, dik of nat gras te maaien, of om op een sterk hellend terrein te rijden.

robotmaaier laadstation

Belangrijke features

Mulchen

Een robotmaaier beschikt niet over een opvangbak en gaat dus altijd het gras versnipperen en terug over het gazon verspreiden als voedingsstof - ook wel 'mulching' genoemd. Er bestaan ook klassieke grasmaaiers die deze functie kunnen uitvoeren met een opzetstuk, maar bij een robotmaaier is dit de standaard.

Sensoren

Zeer belangrijk voor robotmaaiers, is dat ze uitgerust zijn met sensoren om schade te voorkomen. 

  • Hefsensoren doen de maaier stoppen wanneer deze de lucht ingaat.
  • Een afgrondsensor of hellingssensor zal voorkomen dat de maaier valt.
  • Bots- of hindernissensoren, ultrasone- en afstandssensoren zullen dan weer instaan om obstakels te detecteren en te vermijden.
  • Magneetbandsensoren kunnen gebruikt worden om je maaiterrein af te bakenen, de maaier zal bij detectie omkeren.
  • Regensensoren vermijden dat je maaier nat gras moet trotseren.
  • Sommige toestellen zijn ook voorzien van een camera die het maaiterrein en mogelijk obstakels in kaart brengt. Let wel op, bij deze dien je regelmatig de lens te reinigen voor een optimale werking.
  • Alle toestellen zijn ook voorzien van anti-diefstalsystemen zoals een alarm bij het optillen, een versleutelde bediening en locatietracking.

LET OP VOOR EGELS
Robotmaaiers mogen dan wel sympathieke beestjes zijn, oudere modellen zullen geen jonge egel uit de weg gaan. Sommige maaiers registreren dergelijke kleine obstakels vaak niet. De laatste jaren waren er heel wat incidenten waarbij jonge egels zwaar verwond of gedood werden door een robotmaaier. Wil je een dergelijk ongeluk vermijden? Natuurpunt geeft volgende adviezen:
- laat de robotmaaier overdag werken - in Wallonië wordt er gewerkt aan een verbod op 's nachts maaien; bij veel maaiers zonder draad is dit trouwens een vereiste om verbinding te kunnen krijgen met de navigatietechnologie of gebruikt te kunnen maken van de camera.
- check voordien even of er dieren op je gazon zitten;
- koop een toestel met een lage rand - kleiner dan 4,5 cm - en een botssensor;
- selecteer op veiligheidsmechanismen zoals inklapbare messen.

 

Hoe installeer je een robotmaaier?

Een robotmaaier met grensdraad installeren

Baken het gazonperceel af met een begrenzingsdraad rondomrond. Deze draad vertelt de robotmaaier tot waar hij mag komen. Vervolgens fixeer je de draad met behulp van plastic haringen. Dat doe je telkens op een gelijke afstand van de terrastegel, boordsteen of bordergrens.

Voor het laadstation kies je het best een strategische plaats, zodat de robotmaaier er zonder moeilijkheden aan kan en er ruimte genoeg is voor de terugkeerdraad.

De draden die je fixeerde in het gazon, keren terug naar het platform. Daar connecteer je ze met behulp van een simpel klemmetje. Overtollige draad snijd je af en dan heb je enkel maar de draad in te pluggen. Het laadstation schroef je vervolgens vast met enkele grondschroeven.

De robotmaaier en het laadstation bescherm je het best wel tegen slecht weer. Daar kan je een mouw aan passen met een beschermkap. Deze wordt meestal niet standaard meegeleverd, maar is zeker geen overbodige luxe.

Een garage voor je robotmaaier maken

Heb je thuis een robotmaaier, dan weet je dat je hem het best goed onderhoudt. De zon en de regen zijn natuur­lijke vijanden voor de robotmaaier en in de winter slaapt zo'n robotmaaier het best binnen. Een garage voor de robotmaaier is de oplossing zodat deze altijd veilig en droog staat. Een automatische poort is nog een extra pluspunt. Bekijk in de video hierboven hoe je zo'n huisje maakt, of lees hier het artikel.

Download bouwplan

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine