Hoe hebben we de robotmaaiers getest?
Vier robotmaaiers zonder perimeterdraad werden aan een aantal tests onderworpen, vooral om na te gaan hoe je ze installeert, hoe vlot ze maaien en hoe ze omgaan met obstakels. Bovendien hebben we aandacht besteed aan de gebruiksvriendelijkheid van de toestellen. De robotmaaiers zijn niet onderworpen aan labotests. Onze tests worden uitgevoerd vanuit het gebruikersperspectief.
Wat hebben we bekeken?
Installatiegemak
In deze editie bekeken we robotmaaiers zonder grensdraad of perimeterdraad - een technologie die nog niet zo lang op de markt is. Voor je zo'n maaier aan het werk zet in je tuin, moet hij helemaal op de hoogte zijn van de afmetingen en vorm van je gazon, hoe lang je het gras wil, of er een maaipatroon moet zijn of niet, etc.
Daarnaast worden dergelijke toestellen meestal geleverd met een laadstation dat je moet installeren. Is er een referentiestation voor het satellietsignaal, dan moet dit ook nog een plaatsje krijgen. En vergeet de app op je telefoon niet... Er komt dus vooraf nog wel wat bij kijken. Bekijk vooraf goed de handleiding (papieren boekje of via een QR-code).
Bij elk geleverd toestel was het even in de haren krabben om alles in orde te krijgen en één installatie moest zelfs op een andere dag gebeuren omdat een dik wolkendek roet in het eten gooide. Een andere maaier had het dan moeilijk om een stuk gazon in kaart te brengen omdat het gras te lang was - iets waarvoor in de handleiding wel werd gewaarschuwd.
Opgepast
In de meeste instructies stond aangegeven dat je vóór de installatie van je maaier je gazon eerst kort zet. Niet elk toestel geraakt bijvoorbeeld door lang gras. Bovendien zien de sensoren te lang gras vaak als een obstakel of is het verschil met bijvoorbeeld een plantenborder te klein en vervaagt die grens.
Laadstation, zender en accu
Robotmaaiers werken op batterij. Je krijgt bij elk toestel ook een laadstation meegeleverd waar de maaier zijn batterij kan opladen. De robotmaaier keert telkens automatisch terug naar dit station, dat uiteraard verbonden moet zijn met het elektriciteitsnet. De plaatsing van dit laadstation is belangrijk, lees dus goed je handleiding na om te bepalen waar die zal komen.
Bij sommige toestellen moet je ook nog een stuk draad richting het laadstation plaatsen zodat het toestel op die manier zijn weg terug kan vinden. Andere toestellen hebben een referentiestation nodig om contact te krijgen met het navigatiesysteem, al dan niet ingebouwd in het laadstation.
We gingen na hoe makkelijk je het laadstation, de stroomvoorziening, zender en eventuele geleidingsdraad een plekje geeft. Ook de navigatie van de maaier op en af het laadstation werd gecontroleerd.
De robotmaaier zelf
Behuizing
Alle maaiers zijn uitgerust met een degelijke kunststof behuizing. Is er een bedieningspaneel aanwezig, dan is dit afgeschermd met een beschermkap. In het geval van modder, aangekoekt gras enz. kan elke maaier langs boven afgespoeld worden met een tuinslang. Sommige toestellen mogen onderaan niet aan stromend water blootgesteld worden, andere wel.
Wil je je robotmaaier extra beschermen, dan kan je een overkapping voor het laadstation - ofte een garage - voorzien. Die kan je bij de fabrikant bijbestellen of je maakt er zelf één.
Wielen
Elke maaier heeft kunststof wielen die vlot manoeuvreren mogelijk maken. Hoewel ze allemaal enigszins ruw terrein aankunnen, spant één toestel de kroon dankzij 4x4-aandrijving en een specifiek bandenprofiel dat extra grip levert. Deze maaier kan ook de steilste hellingen aan. Voor het lichtere maaiwerk is één robotmaaier uitgerust met soft lawn touch functie, waardoor je geen bandensporen ziet in je gras.
Messen
De toestellen kunnen uitgerust zijn met verschillende types rvs messen. Elk type komt met voor- en nadelen. Harde messenbladen zijn sterk en kan je bijslijpen. Lichte messen verbruiken minder energie en veroorzaken minder schade. Kleine messen op een schijf zijn inklapbaar en dus veiliger, ook voor kleine dieren, maar ook brozer en vaker aan vervanging toe. Bij elk toestel werden extra messen meegeleverd.
Camera's en sensoren
Alle robotmaaiers waren uitgerust met meerdere types sensoren. Hef- en kantelsensoren registreren als je toestel omgevallen of opgetild is. Een regensensor vertelt je maaier dan weer wanneer hij best een plensbui uitzit op z'n laadstation.
De belangrijkste sensoren detecteren of je robotmaaier een obstakel op z'n baan heeft. We testten hoe gevoelig die sensoren waren door een voet, bal en pluche diertje voor de maaier te zetten. De meeste maaiers wijken van hun route af, zeker als het obstakel een redelijke afstand voor de neus opduikt. Elk toestel stopte of week uit bij contact met een voet. De speelgoedbal werd door elk toestel gedetecteerd, maar gaf bij sommige maaiers niet voldoende weerwerk om te stoppen of een andere route te kiezen. Tot slot werd het pluchen diertje door elk toestel gedetecteerd, maar één maaier reed er uiteindelijk toch over.
Twee maaiers waren uitgerust met camera's, wat snellere detectie en snellere reactietijden geeft. Zeer leuk: bij één toestel kan je op je smartphone zien wat hij met de camera detecteert.
Navigatie en bediening
Bepaalde modellen gebruiken geavanceerde navigatietechnologieën zoals GNNS of globale satelliet navigatie, om een efficiënter maairoute te plannen. Je hebt ook varianten die meer systematisch werken, bijvoorbeeld door rechte lijnen of rasters af te gaan binnen het afgebakende gebied. Tot slot zijn er ook toestellen waarbij je ook nog eens zelf maaipatronen kan gaan bepalen. Niet elke maaier kon patronen rijden en het is uiteraard wel fijner als je die optie wél hebt.
Bij drie toestellen verloopt de bediening via een app. Je kan de maaihoogte bepalen, routines opbouwen en werkzones of no-go-zones creëren om te bepalen wanneer de maaier al dan niet mag werken, hoe vaak, in welke richting, enzovoort. De toestellen zijn verbonden via WIFI, bluetooth of in sommige gevallen maken de maaiers connectie met het internet via een ingebouwde SIM-kaart. We merkten op dat het toestel met SIM-kaart minder signaalgevoelig - en dus betrouwbaarder - is. Gebeurt er iets met je maaier of stoot hij op een probleem? Dan krijg je bij alle toestellen die via een app werken ook telkens een melding. Alle apps waren gebruiksvriendelijk, maar de ene was duidelijker en prettiger om mee te werken dan de andere.
TIP
Bij veel maaiers zonder draad is het een vereiste om bij daglicht te maaien zodat je verbinding kan krijgen met de navigatietechnologie of gebruik kan maken van de camera. Zo verminder je tevens de kans dat je robotmaaier kleine diertjes zoals egels kwetst, omdat zij meestal fourageren bij schemering.
Eén toestel werkte niet volgens navigatie, maar puur op het detecteren van verschillende structuren (gras versus asfalt, steen, zand, struikgewas...) en hoogteverschillen. Eens je gazon in kaart gebracht is, heb je geen satelliet meer nodig om het toestel te doen maaien. De bediening verloopt dan ook niet via een app, maar door instellingen via knoppen op het toestel zelf.
Je wordt begeleid door een handleiding - oldschool, maar het is maar wat je verkiest. Er werd tevens een magneetband meegeleverd waarmee je je maaier tijdelijk weert uit bepaalde zones - bijvoorbeeld als je picknickt of een trampoline in je tuin plaatst.
Conclusie
De keuze van een robotmaaier wordt vooral bepaald door je budget (hoe meer functies en features, hoe duurder uiteraard), door de oppervlakte en begroeiing van je tuin en door hoe tech-savvy je zelf bent. Bekijk dus goed alle functies en mogelijkheden van het toestel dat je op het oog hebt.
De reviews en technische gegevens van de robotmaaiers vind je hier terug.