Hoe kies je een grasmaaier?
De grasmaaier is niet weg te denken uit onze tuinen. Hoewel de robotmaaier steeds in meer tuinen zijn intrede doet, blijven ook gemotoriseerde loop- en zitmaaiers populair. Maar waarop moet je nu precies letten bij de aankoop van een grasmaaier? We zetten de belangrijkste criteria die je in acht moet nemen bij de keuze van een grasmaaier op een rijtje.
Algemene kenmerken
De aandrijving
Vroeger waren gemotoriseerde grasmaaiers op snoer of op benzine. Tegenwoordig zijn toestellen op batterij ook een optie en ze worden steeds populairder, zeker in kleine en middelgrote tuinen. Voor grote tuinen blijft men vaak kiezen voor zitmaaiers en loopmaaiers op benzine.
Wat je moet kiezen hangt af van je persoonlijke voorkeur. Het grote voordeel van een grasmaaier op batterij vergeleken met een grasmaaier op netstroom, is dat je de kabel niet kan kapotrijden. Maar een grasmaaier op netstroom levert dan weer constante stroom, waardoor je niet hoeft in te zitten met een lege batterij.
Benzinemaaiers zijn vaak een betere optie voor het grotere werk, maar vereisen dan weer meer onderhoud en zijn minder goed voor het milieu. Ook zijn loopmaaiers op benzine zwaarder. Ze zijn daarom in de meeste gevallen zo ontworpen dat ze zelftrekkend zijn. Anders geformuleerd: wanneer je maait, rijdt de grasmachine zelf vooruit en moet je enkel bijsturen.
Kiezen volgens de grootte van je tuin
Een grasmaaier kies je in eerste instantie volgens de grootte van je tuin. Dit hangt eigenlijk min of meer samen met de aandrijving. In kleine en middelgrote tuinen kom je beter uit met een elektrische maaier op snoer of op accu. Een grotere tuin ga je beter te lijf met een benzinemaaier. Als je tuinoppervlak groter is dan 1.500 m², zul je waarschijnlijk eerder voor een zitmaaier kiezen.
Dit betekent echter niet dat je met een accu grasmaaier geen grote oppervlaktes zou kunnen maaien. Als je een grote tuin hebt en kiest voor een accu grasmaaier, is het verstandig om meerdere accu's aan te schaffen. Op deze manier kun je een wisselsysteem gebruiken: je maait het gras met de ene accu terwijl je de andere accu oplaadt. Op het moment dat de ene accu leeg is, kun je deze verwisselen met de opgeladen accu.
Ook elektrische maaiers op snoer kunnen grote tuinen aan, maar dan moet je vaak wel werken met verlengkabels. Dat werkt iets minder handig.
TIP
Normaal zal er in de handleiding van je grasmaaier altijd een maximale oppervlakte aangegeven staan die je kan maaien. Dit geldt eveneens voor robotmaaiers.
Het vermogen
De oppervlakte die je met een grasmaaier aan kunt is één ding, maar het loont toch altijd de moeite om eens te kijken naar het vermogen van de maaier. Bij een elektrische maaier op snoer is het belangrijk om te kijken naar het vermogen in Watt. Bij toestellen op accu speelt de batterijcapaciteit dan weer een grote rol (in Ampère-uur of Ah). Hoe hoger de accucapaciteit in Ah, hoe langer de batterij kan werken.
Wil je kiezen voor een benzinemaaier, dan vergelijk je tussen toestellen onderling ook eens het vermogen van de motor, de inhoud van de benzinetank, het verbruik en de cilinderinhoud (cc).
De maaitechniek: knippen of slaan
Bij het knippen worden de grassprietjes tussen een bewegend mes en een vast mes gedrukt, zoals bij een schaar. De grassprietjes worden niet gekneusd, wat een groener resultaat oplevert.
Gras knippen doe je eigenlijk enkel met een handmaaier of kooimaaier. Je ziet dan duidelijke maailijnen op het gazon, denk aan het maaipatroon op een voetbalveld. Let wel: een handmaaier voortduwen is erg lastig, een kooimaaier is een stuk duurder dan een cirkelmaaier. Gras knippen komt met andere woorden niet zo vaak voor.
De meeste motorisch aangedreven grasmaaiers zijn cirkelmaaiers. De messen draaien met een hoge snelheid rond en slaan het gras kort. Ook moeilijker te maaien gras (lang of nat) kan, afhankelijk van het vermogen en de gebruikte technologie, zo aangepakt worden. De ronddraaiende messen zijn zo vormgegeven dat het gemaaide gras door de werveling opstijgt. Zo wordt het opgevangen in de opvangbak.
OF MET EEN LUCHTKUSSEN
Een ander model, de zogenaamde zweefmaaier of luchtkussenmaaier, werkt volgens het principe van een hovercraft. Bij dat type machines creëert de motor, door middel van het roterende mes, een luchtkussen onder het toestel, zodat de wrijving meteen een heel stuk lichter wordt. Deze maaiers worden daarom aangeraden voor glooiende of hellende terreinen.
De maaibreedte
De aandrijving en het vermogen hebben een invloed op de maximale gazonoppervlakte. Een andere belangrijke factor die dat beïnvloedt, is de maaibreedte. Hoe breder het maaimes is, hoe meer gras je in één beweging kan wegmaaien. Je kan met een grotere maaibreedte dus sneller werken en een groter oppervlak in een korter tijdsbestek maaien.
Stel jezelf ook de vraag of de grasmachine die je op het oog hebt mooi tot bij de randen kan maaien of als je een extra draadmaaier of gazonschaar nodig hebt. Sommige grasmaaiers zijn namelijk uitgerust met graskammen aan de zijkanten van het maaidek, waardoor je dichter tot tegen de randen kan maaien en achteraf minder werk hebt.
De maaihoogte instellen
De maaihoogte van een grasmaaier instellen is simpel. Meestal gebeurt dat onderaan met een hendel bij de wielen. Sommige maaiers moet je op hun kant leggen om de messen handmatig te verstellen. Bij de meeste loopmaaiers gebeurt dat tegenwoordig echter makkelijk via het handvat met een centrale hoogte-instelling. Het aantal mogelijke instellingen varieert van toestel tot toestel.
Opvangen en mulchen
Een loopmaaier beschikt vrijwel altijd over een opvangbak waarin de gemaaide grassnippers worden opgevangen. De grootte van die opvangbak varieert van toestel tot toestel, maar meestal bedraagt die een inhoud van 30, 40 of 50 l. Voor je gazon is het echter beter om van tijd tot tijd ook te mulchen. Daarom zijn grasmaaiers vaak uitgerust met een mulchplug. Die sluit je aan op je grasmaaier. Via dit opzetstuk wordt het gras versnipperd en terug het gazon ingeblazen als voedingsstof.
Wendbaarheid
Een goede grasmaaier moet makkelijk wendbaar zijn. De wielen moeten daarvoor voldoende groot zijn. Bij zitmaaiers kies je het best voor een machine met een kleine draaicirkel.
Opberggemak
Kies ook voor een toestel dat je makkelijk kunt opbergen. Moet je je grasmaaier opheffen om hem weg te zetten, kies dan voor een licht toestel. Ga ook na of je de handgreep of de opvangzak kunt opvouwen. Dat kan een groot verschil maken.