Elektrisch gereedschap kiezen: netstroom of accu?
Veel elektrische gereedschappen bestaan zowel op netstroom als in uitvoering met een batterij. De eeuwige vraag luidt dan ook: wat moet je nu kiezen? Het antwoord hangt eigenlijk af van hoe en vooral hoe vaak je het toestel zal gebruiken. Voor de doorsneeklusser is een accutoestel ruim voldoende, pro's zal je sneller met gesnoerde toestellen zien werken. We geven ook mee hoe je het meeste uit je accu haalt.
BEWEGINGSVRIJHEID
Heb je vaak een constant hoog vermogen nodig? Gebruik je een bepaalde tool vrijwel alleen maar stationair? Dan ben je doorgaans beter af met een toestel op netstroom dan een met accu. Zeker als het voor professionele doeleinden is. Netstroom brengt wel de hinder met zich mee dat je in bewegingsvrijheid beperkt bent door een snoer.
Toestellen met een batterij kan je dan weer gebruiken waar je wilt, je hebt geen stopcontact nodig. De grootste hinder is een accu die plat valt. Daarom is het altijd beter om een tweede opgeladen accu en een compatibele oplader voor de accu van je toestel achter de hand te hebben. Dan kan je de lege laten opladen terwijl je met de andere werkt, en moet je je werken dus niet noodgedwongen stilleggen.
BELASTING
De keuze voor netstroom of accu hangt ook af van de toepassing van het toestel. Wanneer je vaak moet schroeven, is een toestel op batterij vaak het handigst om mee te werken. Een schroef inbrengen met een schroefmachine is immers doorgaans een korte taak: in enkele seconden is de schroef ingedraaid.
Schuren op accu is dan weer een stukje minder handig. Je zit tijdens het schuren met een constante vraag aan kracht voor een langere periode. De accu maakt het toestel immers zwaarder dan één op netstroom, en het zal op de duur belastend worden op je handen en polsen.
SOORTEN BATTERIJEN
LI-ION ACCU
Gereedschappen die met een accu werken, werken tegenwoordig het vaakst met een Li-Ion accu, ofte ‘Lithium-ion accu’, van alle gangbare batterijen voor gereedschappen heeft deze de hoogste energiedichtheid. Het zijn lichte batterijen die toch veel stroom kunnen leveren.
Over het algemeen gaan batterijen bij regelmatig gebruik in correcte omstandigheden een drietal jaar mee, al wordt de levensduur meer in laadcycli uitgedrukt. Een Li-ion batterij kan 1.000 laadcycli behalen in optimale gebruiksomstandigheden.
Om aan die 1.000 te geraken, is het dus belangrijk dat je er het maximum uithaalt. Deze tips kunnen je daarbij een handje helpen:
- laad Li-ion accu’s enkel tot 100% op bij het eerste gebruik, daarna volstaat het om hem tot een 80 – 90% op te laden;
- laad Li-ion accu’s op wanneer er nog ongeveer 20% van de capaciteit over is;
- laat de accu na gebruik eerst afkoelen voor je hem oplaadt;
- bewaar Li-ion accu’s ongeveer halfvol, een accu na gebruik volledig opladen en dan bewaren is nefast voor de levensduur, omdat deze dan sneller vanbinnen zal oxideren.
NICD EN NIMH
NIKKEL-CADMIUM ACCU
NiCd-accu’s zijn een goedkoper, maar eveneens betrouwbaar alternatief. Deze laad je het best op wanneer ze helemaal leeg zijn, zo vertraag je de afname van de capaciteit. NiCd-batterijen hebben een hogere zelfontlading. Dat wil zeggen dat ze ook leeglopen wanneer ze niet worden gebruikt. Een volle opgeladen accu zal dus niet meer vol meer zijn wanneer je de machine een week voor gebruik hebt opgeladen.
NIKKEL-METAAL HYBRIDEACCU
NiMH-accu’s zijn gelijkaardig aan NiCd-accu’s, maar dan met een betere energiedichtheid. Ook deze kennen een hoge zelfontlading. Deze hoef je niet noodzakelijk op te laden wanneer ze leeg zijn, je kan het doen wanneer het je past. Voor nikkel-metaalhydridebatterijen is het overigens niet goed om continu aan de oplader te liggen. Als de batterij volledig is opgeladen, blijven sommige laders telkens opnieuw nog een beetje lading bijgeven. Dan blijft je batterij wel steeds 100% opgeladen, maar blijft ook de spanning hoog en neemt de capaciteit af.
AANDACHTSPUNTEN BIJ DE KEUZE VAN ACCUGEREEDSCHAP
ACCUCAPACITEIT
Wil je een krachtige batterij? Kijk dan zeker naar de accucapaciteit, uitgedrukt in Ampère per uur of Ah. Dat wijst op hoe lang je ermee kan werken zonder te moeten opladen.
- Voor kleine klussen is 1,7 Ah ruimschoots voldoende;
- ga je langer dan een uur werken, dan kies je best een accu met een Ah tussen de 2 en 2,5;
- gebruik je dagelijks een machine op accu, dan ga je best voor een machine met een Ah van 3 of 4.
SPANNING
De spanning wordt uitgedrukt in V (volt). Hoe hoger de spanning, hoe meer kracht de accu kan leveren.
- 3,6 tot 12 volt is goed voor schroefwerk in hout en gips.
- Voor het zwaardere geschut kies je een machine met 18 volt of meer.
MAAK ZELF EEN ACCULAADSTATION
Extra opbergruimte in je atelier kan nooit kwaad. Dit wandrek gaat nog een stapje verder. Je kan er al je accugereedschap in opbergen en er tegelijkertijd lege batterijen aan opladen.