Hoe je airco onderhouden
Airconditioning staat niet meteen bekend om zijn spaarzaamheid, al worden de systemen steeds geoptimaliseerd. Om het rendement optimaal te houden, kan een onderhoud ook geen kwaad. Lees hier wat dat inhoudt.
Waarom onderhouden?

Een airco gebruik je niet ondoordacht, zeker niet in tijden van klimaatverandering. Het rendement van aircotoestellen wordt steeds geoptimaliseerd en het energieverbruik tot een minimum beperkt.
Een airco werkt echter alleen zuinig en efficiënt als het toestel goed onderhouden wordt. Vervuilde filters, verstopte afvoerleidingen of lekkend koelmiddel kunnen het energieverbruik flink opdrijven. Bovendien kunnen slecht onderhouden systemen onaangename geurtjes, schimmels of bacteriën verspreiden, met gevolgen voor je gezondheid.
Ook voor het milieu is goed onderhoud belangrijk. Sommige oudere airco’s gebruiken koelmiddelen met een hoge GWP-waarde (Global Warming Potential), die bijdragen aan de opwarming van de aarde. De Europese regelgeving (F-gassenverordening) beperkt en verbiedt daarom geleidelijk het gebruik van bepaalde koelmiddelen zoals R410A, en stimuleert milieuvriendelijkere alternatieven zoals R32.
Hoe onderhouden?
Een mobiele airco kan je zelf onderhouden. Het volstaat om geregeld de filters schoon te maken, de afvoerbak met condenswater te legen en de afvoerslang regelmatig eens schoon te maken.
De buitenkant van de filters kan je bij een vaste airco ook zelf onderhouden met een doek of een stofzuiger. Bevat je vaste airco meer dan 3 kg koelmiddel, dan moet je de airco verplicht jaarlijks laten onderhouden door een bedrijf met een certificaat in koeltechniek.
Bij een onderhoud van een vaste split / multi-split opstelling doet de technicus het volgende:
- reiniging en ontsmetting van de filters en verdamper;
- reiniging en nazicht van de afvoerleidingen voor condenswater of condenspompen;
- ontvetten van de buitenunit en condensor;
- controle van werkdrukken;
- controle van uitblaastemperatuur.
Een koelinstallatie moet lekdicht zijn bij de opstart. Dat wordt getest door een stikstof druktest. Indien er bij een jaarlijks onderhoud een lek in het systeem is, moet dat opgespoord en hersteld worden.
Slim onderhoud, ook digitaal
Steeds meer airco’s zijn uitgerust met smart-functionaliteiten. Ze geven via een app of display aan wanneer filters aan reiniging toe zijn of wanneer onderhoud nodig is. Dat maakt het makkelijker om het juiste moment niet te missen.
Tip: hou het regelmatig bij
- Filters reinigen: wekelijks (bij dagelijks gebruik), minstens maandelijks
- Professioneel onderhoud: jaarlijks tot om de 2 jaar (afhankelijk van intensiteit van gebruik)