Hout opleidingPremium

Langgatboormachine

De langgat­boormachine staat in voor het boren van gaten of sleuven (langgaten) in houten werkstukken: ideaal voor het tot stand brengen van pen-en-gatverbindingen en deuvelverbindingen. De machine staat daarbij garant voor stabiliteit en precisie.

Opbouw

De boormachine bestaat uit een boor, die draait en het hout doordringt, en een tafel die het werkstuk ondersteunt. Het werkstuk wordt vaak vastgezet met klemmen om beweging te voorkomen tijdens het boren.

Soorten

Bij bepaalde constructeurs is de machine beschikbaar in meerdere varianten: een standaarduitvoering voor het lichtere werk, een zwaardere versie voor het boren van grotere stukken en een topmodel voor het boren van sleuven en pengaten in pakweg balken en raamkepers.

  • Standaardmodel: Een standaardlanggatboormachine is geschikt voor het opnemen van boren van 0 mm tot 20 mm. Deze machine beschikt over een vlakgefreesde, vaste tafel. Het booraggregaat zelf is verstelbaar in de diepte, in de hoogte en in de breedte (longitudinaal). Via verstelbare aanslagen kan men het boorbereik nauwkeurig vastleggen.
  • Tot boordiameter van 25 mm: Voor boordiameters tot 25 mm is er nood aan een machine met meer power. Typisch voor deze machines is dat men ze kan instellen op twee toerental­len: ca. 3.000 rpm voor boordiameters tot 16 mm en ca. 1.500 rpm voor boor­diameters vanaf 18 mm. 
  • Zwenken of kantelen: De langgatboormachine kan uitgerust worden met tal van opties. De meest voor de hand liggende optie is de mogelijkheid om een gat of sleuf onder een zeer specifieke hoek te boren. Dit kan erg interessant zijn voor tal van toepassingen zoals de constructie van tafels, trappen, carports ... Het boren onder een hoek wordt mogelijk wanneer de tafel en/of de boorgroep zelf kunnen zwenken of kantelen.

Enkele aandachtspunten

  • Positioneren en vastzetten werkstuk: Het positioneren van het werkstuk op de tafel gebeurt via demonteerbare (verstek)geleidingen, speciale opzetstukken en verplaatsbare aanslagen. Deze aanslagen worden vastgezet in een gleuf in de tafel. Het vastzetten van het werkstuk verloopt van bovenuit via een of twee spanelementen. Die kunnen ingesteld worden via een schroefspindel. Wie meerdere keren een werkstuk met dezelfde dikte moet boren, kan dankbaar gebruikmaken van de snelspanner (repeteerspanner met excentrische hendel) op het spanelement. Het neusje van de zalm is dan weer een pneumatisch spansysteem. Hierdoor kan men niet alleen snel wisselen tussen verschillende werkstukdiktes, maar oefent men ook telkens de juiste, vast ingestelde druk uit.
  • Booropnamesysteem: Het spreekt voor zich dat een mooi gecentreerde opname van de boor zelf cruciaal is voor een optimale werking van de machine. Dit gebeurt doorgaans via twee V-klauwen die instelbaar zijn via een inbussleutel. Optioneel is er echter ook een conisch opnamesysteem verkrijgbaar, wat voor een hogere stabiliteit zorgt bij het werken met cilindrische boren.

Veiligheid

Volgens de CE-markering (machinerichtlijn) moeten de machines aan enkele standaardvoorwaarden voldoen: een metalen beschermkap rond de boorkop, thermische veiligheid tegen overbelasting van de motor, een min./max.-spoel, een noodstop die herwapend moet worden na gebruik, een aansluiting van de machine via een 16A-CEE-stekker ...

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine