Elektrische gereedschappen

5 ONMISBARE AFWERKTOOLS: WAT GEBRUIK JE WANNEER?

Werk je vaak met hout of metaal? Dan beschik je best over de nodige tools voor een fijn afgewerkt resultaat. Er bestaan verschillende gereedschappen die je kan gebruiken om oppervlakken schilderklaar en glad te maken, scherp te zetten of een andere vorm te geven. We overlopen wat er allemaal onmisbaar is in je werkatelier.

 

VIJLEN

schop vijl kiezen gebruiken

Voor wie vaak werkt met hout en/of metaal, is een set vijlen onmisbaar. Met een vijl kan je een werkstuk in hout, composiet of ijzer een andere vorm geven of glad maken, of metalen gereedschap bijvijlen om te terug wat scherper te zetten. Vijlen bestaan in verschillende vormen. Er bestaan verder drie soorten types qua uitvoering; bastaard, halfzoet of zoet waarbij je respectievelijk van grovere naar fijnere afwerking aan de slag mee kan.

MEER WETEN:
> Hoe een vijl kiezen, gebruiken en onderhouden
> Metaalbewerking: afwerking en nazorg
> Hoe een grasmaaier onderhouden

 

RASPEN

rasp kiezen gebruiken

De rasp is nauw verwant aan de vijl en wordt binnen houtbewerking vooral gebruikt om hout weg te schrapen. Een rasp is bekleed met scherpe tanden om het blad. Na gebruik blijft er een ruw oppervlak achter. Hoe meer tanden, hoe fijner het oppervlak zal zijn. Waar vijlen hoofdzakelijk worden gebruikt bij hout, metaal en kunststof, kan je een rasp ook gebruiken voor bewerkingen op zachte steensoorten, gipskartonplaten of gipsblokken. Net zoals bij de vijl, bestaan raspen in een bastaard, halfzoete of zoete uitvoering.

MEER WETEN:
> Hoe werken met een rasp
> Werken met gipskarton: aandachtspunten en tips

 

AAN HET GEREEDSCHAPSREK

gereedschapsrek bewaren

Vijlen en raspen bewaar je best aan een gereedschapsrek en niet in een gereedschapskoffer. Zo’n gereedschapsrek zelf maken is een leuke klus die je zelf kan doen. Je kan gaan voor een heus ingericht gereedschapsbord. Heb je niet veel plaats? Dan kan je ook een ruimtebesparend rekje maken, waar je door kan bladeren.

MEER WETEN:
> Hoe zelf een gereedschapsrek maken

 

SCHUREN

stofafzuiging schuurmachine

Om hout glad te maken, of schilder- of behandelklaar te zetten, moet je het schuren. Dat kan je met de hand of machinaal. Handmatig schuren doe je het vaakst met schuurpapier. Schuurpapier wordt onderverdeeld op basis van de korrelgrootte, aangeduid in cijfers. Hoe lager het cijfer, hoe grover het schuurpapier en hoe meer materiaal je ermee kan afhalen. Als alternatief kan je ook kiezen voor een schuurgaas of een schuurspons.

Zie je het niet zitten om met de hand te werken, dan kan het ook machinaal. Er bestaan verschillende schuurmachines voor verschillende toepassingen, maar er zijn een aantal aandachtspunten die voor alle machines gelden.

MEER WETEN:
> Handmatig schuren: papier, gaas of spons?
> Machinaal schuren: algemene aandachtspunten en tips
> Soorten schuurmachines

 

SCHAVEN

schaven schaafmachine

Om ruw hout vlak te maken, heb je een blokschaaf of – als je liever elektrisch werkt – een schaafmachine nodig. Je kan dergelijk gereedschap ook gebruiken om een verstek bij te werken, zodat die naadloos kan aansluiten, of om onzuiverheden in hout te verwijderen. Of zit je met een slepende deur of een parketvloer die oneffen is? Allemaal werkzaamheden waarbij schaafgereedschap uitermate van pas komt.

MEER WETEN:
> Hoe manueel schaven
> Hoe elektrisch schaven
> Hoe je binnendeuren onderhouden

 

SCHRAAPSTAAL

gebruik schrapen schraapstaal

Nog een handig instrument om een effen houtoppervlak te verkrijgen is het schraapstaal. Dat is een klein, plat stuk metaal voorzien van een braam aan één zijde om verf, vernis, boenwas of onzuiverheden van hout af te schrapen. Na meerdere bewerkingen en mits een goede hantering kan je er het hout zelfs gladder mee krijgen dan bij schuren of schaven.

MEER WETEN:
> Hoe werken met een schraapstaal

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine