SlaapkamerPremium

Maak zelf een design nachttafel

Ben je nog op zoek naar een nieuwe nachttafel voor naast je bed? Dan kan je veel geld uitgeven in een meubelzaak, maar het is veel leuker op die zelf te maken! Zeker als je met de juiste tools aan de slag gaat. In dit project gaan we aan de slag met een eigen design, en maken we gebruik van verschillende houtbewerkingstechnieken. Lees hier hoe je dit stap voor stap zelf kan doen!

Download bouwplan

 

VOORBEREIDING

plan benodigdheden festool

WAT HEB JE NODIG?

Voor deze nachttafel hebben we uiteraard eerst een plan opgetekend. Verder verzamelden we het nodige materiaal. Dit tafeltje bestaat uit eik en zwarte meubelpanelen, afgewerkt met kantenband. Het hout verbonden we met lijm en domino’s.

 

HET ONDERSTEL

klemmen en aftekenen

AFTEKENEN

Start met het op maat maken van het onderstel. Klem met een lijmklem twee eiken latten samen en zet hier je maat op uit. Trek de lijn door met een winkelhaak en duid aan waar je mag afkorten. Om zeker te zijn dat je rechte stukken hebt, kort je de latten aan beide zijdes in. Trek je lijn door op alle zijdes van je latjes. Ook de andere delen van het nachtkastje kan je markeren.

TIP
Werk met paringstekens zodat je straks goed weet wat waarvoor dient.

Duid je stijlen of staanders aan op je plan én op je hout. Doe hetzelfde met je bovenste en onderste ligger. Zo heb je een goed overzicht. Vergeet waar nodig ook niet aan te duiden of je de zijde in verstek zal moeten zagen.

festool tafelzaag verstek

OP MAAT ZAGEN

Met de afkort-en verstekzaag kan je snel je stukken op maat maken. Om in verstek te zagen, zet je je zaagmachine onder de juiste hoek. Je kan dat met deze machine op twee manieren doen, horizontaal of verticaal. Zorg er in ieder geval voor dat je werkstuk correct ligt. Je uitgetekende lijn zal hierbij helpen.

festool zagen in verstek

TIP
Denk er ook aan om tijdens het zagen eerst een aanzet te maken en dan pas je zaagblad volledig door het hout te laten bijten. Zo vermijd je versplintering en bekom je een perfect zaagsnede.

Controleer na het zaagwerk of je alles correct hebt ingekort. Met je werkstukken op maat, kan je ook de verbindingen voorbereiden. Hier werken we met domino’s.

festool dominoverbinding

VERBINDEN MET DOMINO'S

Het principe van domino's is dezelfde als bij deuvels. Het zijn hulpstukken om een houtlijmverbinding steviger te maken. Net als bij lamellen heb je een toestel waarmee je de uitsparingen kan maken waar de houten verbindingsstukjes inpassen, de dominofrees.

domuinofrees festool

DE dominoFREES INSTELLEN

De werking van deze freesmachine is in principe simpel. Een freeskop beweegt heen en weer om zo een gat in je hout op maat van een domino te frezen. Zorg hierbij wel dat je de diepte van je freeskop aanpast. Onze domino is 40 mm en dus zetten we het toestel op de helft, op een diepte van 20 mm.

Ook stellen we de breedte van de plank in, om zeker te zijn dat het gat netjes in het midden zit. Wij zetten deze op 25 mm. Om je uitsparing mooi centraal te hebben, bepaal je tenslotte het midden van je plank. Zet die lijn over op het andere deel.

Zet je toestel op zijn plaats en maak je uitsparing. Doe al even een droogtest van de verbinding (zonder lijm dus) om te zien of alles past.

dominofrees in verstek

FREZEN IN VERSTEK

Je kan met de dominofrees ook in verstek werken. Om de verstekken te maken, markeer je opnieuw hier het midden op beide delen. Zorg dat de lijn netjes doorloopt. Omdat je minder diep kan gaan, moet je wel de dieptemaat iets lager zetten. Om het verstel te volgen kantel je vervolgens de voet. Op die manier kan je mooi onder een hoek werken. Werk zo verder om alle openingen voor je verbindingen te maken.

Plaats je domino nu op zijn plaats en markeer. Kort die daarna in. Heb je alle uitsparingen gemaakt? Verbind dan alle delen al even zonder lijm zodat je zeker bent dat alles past.

festool bovenfrees ledstrip

UITSPARING VOOR DE LEDSTRIP

Het onderstel is voorbereid, maar later komt hierin nog een ledstrip. Daarvoor maak je een uitsparing, maar deze keer gebruik je een bovenfrees. Teken eerst af waar de ledstrip precies moet komen.

Klem alles ook goed vast voor je start met frezen. Gebruik een restblokje tussen de spanschroef en de onderstellat, om je hout te beschermen. Selecteer vervolgens de juiste freeskop en schuif je frees op de juiste plaats en maak met behulp van de geleider een mooi rechte uitsparing.

Vergeet  uiteraard niet om je bovenfrees nog in te stellen op de juiste diepte. Bepaal eerst het nulpunt en stel dan de juiste diepte in. Bij ons is de ledstrep slechts 2 mm . Meer moet dat dus niet zijn. Werk langzaam en laat de frees zijn werk doen.

TIP
Je kan de freeskop ook vastzetten zodat je zelf geen neerwaartse druk hoeft uit te oefenen.

festool schuurmachine

OPSCHUREN

Als alles uitgefreesd is, kan je al even opschuren met een schuurmachine om een glad oppervlak te krijgen.

 

HET KASTJE

Het kastje zelf maakten we hier met zwarte meubelpanelen, die we eerst op maat zagen.

festool invalzaag

MET DE INVALZAAG

Neem er een restpaneel bij en leg daar je meubelpaneel op. Bepaal de maten van je werkstuk volgens je plan. We kozen er hier voor op alles op maat te zagen met een invalzaag en geleider. Op die manier bekom je een nette, rechte zaagsnede.

Klem eerst en vooral de geleider goed vast en zaag daarna het paneel door. Handig: dit toestel is voorzien van een voorritsfunctie. Die maakt al een ondiepe sleuf voor het zaagblad om versplintering te vermijden, en zo een nettere zaagsnede te bekomen.

kantenband strijkijzer

AFWERKEN MET KANTENBAND

VOORGELIJMDe kantenband

De meubelpanelen moet je nog voorzien van een afgewerkte zijde. Dat doe je met kantenband. De eenvoudigste manier om kantenband te bevestigen is met een voorgelijmde kantenband. Die kan je verhitten, waardoor de lijm smelt en zo zich aan je paneel hecht.

Met een oud strijkijzer bij de hand is dit snel gedaan. De randen snij je achteraf bij met een scherp mes. Schuur de rand nog even voorzichtig op voor een glad resultaat.

festool kantenlijmer

met een afkanter

Er bestaat ook kantenband zonder lijm, voor wie op een professionelere manier wil werken. Om dit netjes te doen werk je met een kantenlijmer. Plaats de lijm in het toestel, na even opwarmen zal die de lijm netjes over de kantenband verdelen, waarna je met de machine de band meteen tegen de rand kan kleven.

Met de afkanter kan je dan het teveel aan kantenband wegknippen. Er bestaat daarnaast ook een kantenfrees om de randen netjes weg te frezen. Met een schraper haal tenslotte je nog de laatste bramen weg.

contactlijm kantenband

MET CONTACTLIJM

Je kan niet-voorgelijmde kantenband ook vastlijmen zonder kantenlijmer, door zelf contactlijm aan te brengen. Je hebt dan de keuze tussen gewone contactlijm en contactlijm in een gelvorm. Zowel de lopende variant als de gelvariant doen hun werk, maar de lijmverdeling is veel makkelijker en beter bij de contactlijm in gelvorm.

Breng deze aan zowel op je kantenband als op je meubelpaneel. Wacht tot de lijm droog is en breng dan de kantenband aan. Druk deze heel goed aan om zeker te zijn dat de lijm overal contact maakt.

randen afsnijden breekmes

Snij opnieuw de randjes weg. Ook dit kan je trouwens op een aantal manier doen: met een mes, een rasp of een scherpe beitel. Eens dat gedaan is, schuur je de randen nog even voorzichtig op.

 

PANELEN VERBINDEN

instellen van de dominofrees

panelen voorbereiden

De panelen kan je dan voorbereiden om te verbinden. Dat doen we hier opnieuw met domino’s. Stel je dominofrees opnieuw in en markeer de verschillende stukken.

TIP
Werk je, zoals hier, met donkere panelen? Plaats eerst een stukje tape, want een potloodlijn op het zwarte paneel is quasi niet zichtbaar.

clipje van de dominofrees

Zet eerst alle onderdelen van de kast op hun plaats, zo kan je controleren waar je je domino’s zal plaatsen. Hier maken we gebruik van een hulpstuk op de freesmachine om de plaats te bepalen. Er zit een clipje op het toestel. Dit kan je tegen de rand plaatsen en zo zit de uitsparing telkens op dezelfde afstand van de rand.

Met behulp van de geleiders en hulpstukken op het toestel kan je op die manier snel alle uitsparingen maken zonder dat je hoeft af te tekenen.

uitsparing voor onderstel

Maak als laatste ook nog de uitsparing om je kast aan het onderstel te bevestigen. Leg je planken netjes naast elkaar en trek de lijn door om zeker te zijn dat beide zijdes gelijk zullen komen. Maak ook hier met je frees de openingen.

kastdelen in elkaar domino's

KAST IN ELKAAR STEKEN

De kast kan in elkaar. Doe lijm in elke opening en breng je domino’s aan.  Lijm eerst alle domino’s vast. Tik waar nodig een beetje aan met de hamer zodat ze netjes tot halverwege in de uitsparing zitten. Controleer uiteraard goed wat waar hoort.

kast in elkaar steken 2

Breng dan ook lijm aan op het tweede deel van je verbinding, en tik dan de plank op je domino’s vast. Steek zo elk onderdeel van je kast in elkaar. Controleer of je lijm nog nat is, dat alle randjes mooi gelijk lopen en of alles goed zit. Terwijl de lijm droogt, klem je het werkstuk goed vast.

klemhulpstuk maken

Wij gebruiken hiervoor een hulpstuk. Enkele blokjes worden vastgeschroefd op een paneel, et een spie tussen het blokje en de kast, kunnen we deze tegen de rand vastklemmen. Voor alle zekerheid kan je ook nog wat tape over de hoeken plaatsen. Zo vermijd je dat er kleine openingen tussen je lijmverbinding ontstaan.

uitsparing voor kaste spijlen

Terwijl de lijm droogt, kan je met de dominofrees nog snel even de uitsparingen maken om je nachtkastje op de stijlen te bevestigen. Teken uit waar je je openingen moet frezen en werk ze uit. Een stootblokje kan hierbij opnieuw helpen ter bescherming.

kast in elkaar steken 4

Neem er dan het kastje bij en controleer of alles past. Ben je zeker? Dan kan je beginnen met de definitieve bevestiging. Lijm eerst je domino’s vast in de voorziene openingen en lijm daarna ook de andere zijdes in. Bevestig alles op zijn plaats.

spankoord romd kast en poten

Zit alles goed? Dan klem je je werkstuk weer vast tot de lijm droog is. Plaats hierbij een balk tussen het onderstel om te verhinderen dat de poten te wijd blijven staan of in elkaar klappen. Span alles op met een spankoord. Met een vlak blokje en hamer kan je de verbindingen nog even aantikken om zeker te zijn dat die mooi in een vlak zullen drogen. Span ook de delen in het verticale vlak op.

ledstrip vastmaken

LEDSTRIP INWERKEN

Terwijl de lijm droogt, kan je al de ledstrip in het nachtkastje inwerken. Haal het door de gemaakte uitsparingen. In ons geval is het een ledstrip op batterij, dus we kleven het batterijdoosje met een zelfklevende strip op de onderkant van het kastje.

Verwijder dan de beschermende film op je ledstrip en kleef deze vast in de uitsparing van je onderstel. Het einde van de strip maak je op maat door aan de voorziene snijpunten de strip door te snijden.

laatste schuurwerk festool

DE FINISHING TOUCH

Eens de droogtijd van de lijm voorbij is, kan het spankoord terug los. Nog even alle plakband verwijderen en het hout en de verbindingen nog gladschuren. De final touch is het breken van de hoekjes. Want dat zal ze minder kwetsbaar maken.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine